Wonen zonder gas - Voordelen van een warmtepomp

Inhoudsopgave

  1. Warmtepomp
  2. Nadelen
  3. Nu van het aardgas af

Tot 1 juli 2018 was het verplicht om nieuwbouwwoningen aan te sluiten op het gasnet. Na die datum worden bijna alle huizen ineens gebouwd zónder gasaansluiting. Moet je jouw bestaande woning ook zo snel mogelijk gasloos maken?

Aardgas wordt gebruikt om veel huizen te verwarmen, voor warm water en om te koken. Dat kost je flink wat geld per maand. Nieuwe woningen worden inmiddels zonder gasaansluiting gebouwd, een initiatief om de CO2-uitstoot te verminderen. Stel dat jouw cv-ketel aan de oude kant is: moet je dan nu kiezen voor het gasloos maken van je woning? Of een kleine eerste stap zoals een hybride warmtepomp aanschaffen?

Warmtepomp

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het bij een bestaande woning met gasaansluiting lang niet altijd mogelijk om zomaar van het aardgas af te gaan, zeker niet als je huis slecht geïsoleerd is.

Als je bestaande woning goed geïsoleerd is, kun je de keuze maken tussen het aanschaffen van een hybride warmtepomp die gekoppeld is aan je cv-ketel of een volledig elektrische warmtepomp.

Bij de eerste optie gebruik je nog gas, bij de tweede alleen stroom. Een volledige warmtepomp is een stuk duurder in aanschaf en de installatie ervan is ingewikkelder. De prijzen variëren, afhankelijk van het type, voor een hybride warmtepomp tussen de 3.000 en 5.000 euro en voor een zelfstandige tussen de 6.000 en 20.000 euro. Wel is het mogelijk om subsidie aan te vragen. Een warmtepomp gaat ongeveer even lang mee als een cv-ketel, namelijk zo’n vijftien jaar.

Nadelen

Er moet best wat gedaan worden aan je huis om van het aardgas af te gaan. Het begint bij goede isolatie en ventilatie. Je moet daarna waarschijnlijk wennen aan elektrisch koken, maar ook aan een andere manier van verwarmen. “Een warmtepomp verwarmt de hele tijd een beetje, dus ’s nachts gaat de temperatuur niet hard omlaag. Het is gelijkmatiger warm dan dat een cv-ketel, die veel kracht heeft, een huis verwarmt. Sommige mensen missen bijvoorbeeld ook de straling van radiatoren”, zegt Van Meegeren van Milieu Centraal.

Doekle Terpstra van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, voegt daaraan toe: “De ene consument zal andere vragen stellen dan de ander en zit ook in een andere woonomgeving. De rol van de installateur verandert ook: hij levert niet alleen een product, maar wordt steeds meer een partner van de consument om te komen tot een goede oplossing voor specifieke situaties.”

Nu van het aardgas af

Is je cv-ketel al wat ouder, dan kun je beter vroegtijdig in gesprek gaan met een expert, zoals Harmen Lijnema van VDM Woningen, die eerst kijkt naar de isolatie van je huis zodat je een goede beslissing kunt maken. “Het is namelijk niet alleen een kwestie van een warmtepomp aanschaffen en klaar. Er er moeten bijvoorbeeld ook nieuwe leidingen worden aangelegd en radiatoren worden aangeschaft die geschikt zijn voor lage temperatuur”, zegt Lijnema.

“Als je nu thuiskomt en je ziet op je cv-ketel een storingslampje branden, dan kun je in de meeste gevallen nog helemaal niks anders”, zegt ir. Remco de Boer, energie-expert van onder meer BNR.

Je huis goed isoleren is nooit verkeerd, maar ga op tijd in gesprek met experts die kunnen zeggen welke optie het beste is voor jouw woonsituatie. Zo zorg je ervoor dat je op het juiste moment overstapt en niet opeens met koude voeten komt te zitten.