Het verschil tussen een tablet en een e-reader

Inhoudsopgave

  1. Batterijduur: tablet vs. e-reader
  2. Comfort: tablet vs. e-reader
  3. Functionaliteit: tablet vs. e-reader
  4. Hardware: tablet vs. e-reader
  5. Software: tablet vs. e-reader
  6. Conclusie

Wat is een ereader? Een e-reader en een tablet lijken in eerste instantie erg op elkaar. Beide apparaten zien er ongeveer hetzelfde uit en een boek lezen op een tablet is gewoon mogelijk. Toch zijn het wel degelijk andere apparaten. In dit artikel leggen we je uit wat de grootste verschillen tussen een e-reader of tablet zijn.

Batterijduur: tablet vs. e-reader

Een e-reader is perfect voor het lezen van boeken, hij gaat namelijk dagenlang mee op één acculading. Dit komt doordat het display weinig stroom verbruikt, omdat het geen sprankelende kleuren of bewegende beelden hoeft weer te geven. Hoe anders is dit bij een tablet: dit apparaat is namelijk gemaakt om je een perfecte multimedia-ervaring te bieden. De batterij van je tablet is snel leeg; het display verbruikt namelijk veel stroom en een tablet moet veel processen op de achtergrond verwerken om bijvoorbeeld meldingen weer te geven. Een tablet kan multitasken, een e-reader is geoptimaliseerd voor het lezen van e-boeken. Sommige e-readers hebben overigens wel functies van tablets ingebouwd: zo kun je simpele websites bekijken en mp3’s luisteren, maar wel altijd op een minder makkelijke manier dan op een tablet. De e-reader batterijduur kan wel oplopen tot een maand, enorm handig als je veel wilt lezen. 

Comfort: tablet vs. e-reader

Een film kijken op een tablet is natuurlijk fijn en doe je liever niet op een e-reader, maar dit zorgt er wel voor dat een tablet vaak veel groter is dan een e-reader. Een tablet van 9 of 10 inch is geen uitzondering, terwijl een e-reader vaak veel kleiner is, zo tussen de 5 en 7 inch.

Een groter apparaat betekent natuurlijk ook meer gewicht: het gewicht van een tablet is soms wel twee keer zo hoog als het gewicht van een e-reader. Doordat een e-reader zo lekker licht is, stop je hem gemakkelijk in je tas of rugzak.

Denk er wel aan dat je voor je e-reader een goed hoesje koopt, want net als een tablet houdt je e-reader er ook niet van als je hem laat vallen. Sommige hoezen houden bovendien zand en stof tegen, handig als je je e-reader mee wilt nemen naar het strand. Een enkele e-reader is zelfs waterdicht, deze kun je gebruiken aan zee of bij het zwembad.

Functionaliteit: tablet vs. e-reader

Een e-reader is een apparaat dat speciaal gemaakt is voor het lezen van e-boeken. De technologie die hiervoor wordt gebruikt heet e-ink oftewel elektronische inkt. Een e-ink display heeft de eigenschap dat het heel prettig voor de ogen is om naar te kijken, waarbij het bijna aanvoelt alsof je van echt papier leest. Dit in tegenstelling tot het scherm van een tablet, dat van het type lcd is. Het is vermoeiend om urenlang van een lcd-scherm te lezen. Waar een lcd-scherm wél uitermate geschikt voor is: het kijken van films en series. Netflix op een tablet is daarom een heel goed idee.

Bellen met een tablet is ook mogelijk, dit is iets wat je niet met een e-reader kunt doen.

Sommige e-readers hebben internet aan boord. Denk er wel aan dat dit beperkt is tot het weergeven van tekstpagina’s in zwartwit.

Een e-reader met licht is handig als je vaak ’s avonds even wilt lezen. Sommige e-readers hebben een geïntegreerd lampje, maar voor vrijwel alle e-readers kun je een clip-on lampje kopen. 

Hardware: tablet vs. e-reader


Hoe werkt een e-reader nu eigenlijk? We hadden het voorheen al even over e-ink. Dit houdt in dat pixels op het display individueel aan- en uitgezet worden door middel van elektrische stroompjes. Bij sommige e-readers zie je deze omschakeling als je een bladzijde omslaat. Vandaar dat veel fabrikanten het ook wel hebben over elektronisch papier. Doordat een tablet vaak zware apps draait, kan het voorkomen dat een tablet traag wordt. Dit probleem heb je bij een e-reader niet, een e-reader heeft weinig power nodig om al zijn functies te kunnen doen.

O ja, we hebben het overigens nog helemaal niet over één van de grootste verschillen gehad: de prijs. Een goede e-reader hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Voor een paar tientjes heb je al een prima e-reader, maar een tablet voor zo’n lage prijs, dat is onmogelijk.

De gemiddelde levensduur van een tablet is bovendien meestal korter dan een e-reader, de laatste kan jaren meegaan.

Software: tablet vs. e-reader

Vrijwel alle tablets draaien op iOS van Apple of Android van Google. Bij een e-reader is dit anders. Elke fabrikant heeft zijn eigen besturingssysteem en dat is veel minder complex dan iOS of Android. Je hebt geen App Store op de meeste e-readers, iets wat op een tablet noodzakelijk is door de toepassingen voor een tablet. Een goede e-reader moet natuurlijk zoveel mogelijk verschillende e-boeken weer kunnen geven. De meeste e-readers kunnen prima pdf- en epub-bestanden weergeven, hoewel sommige e-readers wel problemen met epub hebben. Boeken koop je via een ingebouwde winkel op je e-reader of haal je gewoon van het internet. Sommige bedrijven bieden bovendien abonnementen aan zodat je voor een vast bedrag per maand eindeloos veel boeken kunt lezen op je e-reader. Hoe je deze e-boeken precies koopt en hoe je ze op je e-reader zet, lees je in een ander artikel.

Conclusie

De verschillen tussen een e-reader en een tablet zijn dus eigenlijk vrij groot. Je kunt uiteraard een ebook lezen op een tablet, maar we raden je aan om hier een echte e-reader voor te gebruiken. Een e-reader is speciaal gemaakt voor e-boeken en de accu gaat veel langer mee dan de accu van een tablet. Vaak is het gewicht van een e-reader ook veel lager dan dat van een tablet. Dit komt doordat een e-reader geen groot scherm nodig heeft. Wat betreft het leescomfort is een e-reader ook een slimmere keuze dan een tablet. Door het e-ink display is het lezen van e-boeken op een e-reader veel aangenamer. De aanschafkosten van een e-reader zijn veel lager dan die van een tablet en het apparaat gaat over het algemeen een stuk langer mee. Vergelijk e-readers voordat je tot aanschaf overgaat, je doet dit natuurlijk het beste op Kieskeurig.nl.