E-bike van de zaak

Inhoudsopgave

  1. Voordelen voor een baas
  2. Voordelen voor een werknemer

Wanneer je goede afspraken met je werkgever maakt, is een elektrische fiets leasen een aantrekkelijke optie. Hoe kun je je baas overtuigen? Leg de pluspunten van een fiets van de zaak aan je werkgever voor en verlies uiteraard niet je eigen voordelen uit het oog. Onder de juiste omstandigheden is een zakelijk lease e bike-abonnement een win-winsituatie. Hoog tijd voor een nadere uitleg.

Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest

Meer weten!

Voordelen voor een baas

Als alternatief voor de leaseauto bestaat er tegenwoordig ook de leasefiets. Met name bij kortere afstanden voor woon- en werkverkeer is dat een handig vervoersmiddel. Werknemers staan niet meer in de file en blijven vitaal door voldoende te bewegen. Bovendien scheelt het een parkeerplek bij het bedrijfspand. Op verzoek van de werknemer kan een werkgever een elektrische fiets van de zaak beschikbaar stellen. Dat kan op verschillende manieren.

Officieel is er al jaren geen sprake meer van een nationaal fietsenplan, want dat is per 2015 afgeschaft. Wel kunnen werkgevers een fiets onbelast vergoeden via de werkkostenregeling. De belastingvrije ruimte (1,2 procent van de fiscale loonsom) binnen deze werkkostenregeling is helaas beperkt. Ook zaken als een kerstpakket, mobiele telefoon of laptop, bedrijfsfitness en cursussen vallen bijvoorbeeld hieronder. Mogelijk zitten andere vergoedingen een fiets van de zaak in de weg. Verder dient de werknemer voor privégebruik van de zakelijke e-bike een sluitende kilometerregistratie bij te houden en hierover een eigen bijdrage te betalen. Kortom, dat geeft nogal wat administratieve rompslomp. Het is dan ook niet zo vreemd dat een zakelijke fiets via de werkkostenregeling relatief weinig wordt toegepast.

Het kabinet voert per 1 januari 2020 een versimpelde fietsregeling in. Die is zowel voor de broodheer als de werknemer een stuk overzichtelijker. Dit nieuwe ‘fietsenplan’ slokt geen budget uit de werkkostenregeling op. Bovendien is het niet langer nodig om privékilometers bij te houden. In plaats daarvan krijgt de leasefiets een vaste bijtelling voor het privégebruik. Werknemers tellen zeven procent van de e-bike-nieuwwaarde bij het belastbare inkomen op. In de praktijk kost deze bijtelling voor de werknemer een paar euro per maand.

Er zijn allerlei leaseverstrekkers waar werkgevers kunnen aankloppen voor fiscaal-aantrekkelijk leasecontracten. Werknemers kunnen zelf een bepaald merk elektrische fiets leasen. Een fietsdealer uit de buurt levert de e-bike vervolgens af. Kosten voor onderhoud, reparatie, pechhulp en verzekeringen zijn binnen het leasecontract over het algemeen al geregeld, dus daar hebben werkgevers geen omkijken meer naar.

Voordelen voor een werknemer

Zie je wel iets in de nieuwe fietsenplan werkgever-regeling met een vast bijtellingspercentage van zeven procent? Begrijpelijk, want dure tweewielers liggen met een zakelijk leasecontract voor het grijpen, waaronder ook supersnelle speed pedelecs en elektrische bakfietsen. Met een laag bijtellingspercentage van zeven procent zijn de kosten voor het privégebruik prima te overzien en je hoeft geen privékilometers bij te houden. Verder heb je nooit meer last van fileleed en hoef je binnen drukke steden niet meer naar een felbegeerde parkeerplaats te zoeken.

Check vooraf wel even of een leasefiets van de zaak financieel aantrekkelijk is. Belangrijk zijn hierbij de afspraken met je baas. De werkgever betaalt maandelijks leasekosten, dus in hoeverre wordt dit bedrag met je salaris verrekend? Gebruik je naast de leasefiets ook soms een ander vervoersmiddel voor het woon- en werkverkeer, bijvoorbeeld de auto of het openbaar vervoer? Wanneer je de leasefiets laat staan, heb je evengoed recht op een onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer. Ga je bijvoorbeeld afwisselend met een leasefiets of auto naar het werk, dan blijven de financiële voordelen behouden. Bij gebruik van het openbaar vervoer mag een werkgever ook de werkelijke kosten vergoeden wanneer die hoger uitvallen dan 19 cent per kilometer.

Wil je absoluut een leasefiets van de zaak? Maak bij voorkeur eerst een proefrit bij een lokale fietsdealer en ga op internet op zoek naar elektrische fiets lease-ervaringen van andere gebruikers.

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!