Zonnige fietstips voor de lente
Inhoudsopgave
Na een nogal onstuimige winter komen de zonnige maanden er gelukkig weer aan. Hoog tijd om je geliefde elektrische fiets van stal te halen. Vermoedelijk is er eerst wat klein onderhoud nodig, zoals de ketting smeren en de accu opladen. We geven je diverse onderhoudstips en vertellen je hoe je de e-bike klaarstoomt voor een lange fietstocht. Is je elektrische fiets eenmaal gereed, dan ontdek je via slimme apps de mooiste routes in jouw omgeving.
Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest
Onderhoudstips voor het nieuwe fietsseizoen
Zodra je de e-bike na de winter weer uit de schuur of garage haalt, bereid je de tweewieler voor op het aankomende fietsseizoen. Haal wat onderhoudsspullen bij de plaatselijke fietswinkel en doe eerst wat klein onderhoud. Zo verwijder je met een poetsdoek en fietsreiniger een eventuele stoflaag. Het frame blinkt zo mooi in het zonnetje, terwijl vuil zich niet binnen gevoelige fietsonderdelen kan nestelen. Op die manier voorkom je onnodige slijtage. Bij hardnekkig vuil kun je ook eerst wat zeepsop in een emmer doen en de fiets met een zachte spons schoonmaken. Verwijder hierbij wel eerst de accu. Maak na het soppen alles droog om lelijke roestplekken te voorkomen. Doe op de boutjes naderhand wat vaseline om roestvorming tegen te gaan.
Na enig poetswerk is je ketting aan de beurt. Die maak je eerst schoon, waarna je hem in een verse olielaag zet. Een ontvetter is een onmisbaar hulpmiddel voor het schoonmaken van de ketting. Hiermee besproei je alle kettingschakels, waarbij je de derailleur en tandwielen niet vergeet. Vervolgens laat je het goedje enkele minuten intrekken en gebruik je een droge doek om de onderdelen zorgvuldig af te nemen. Smeer de ketting als laatste met een geschikte oliespray. Je kunt eventueel ook de kabels met dunne olie smeren, zodat ze soepel blijven.
Veel mensen gebruiken een tuinslang of hogedrukreiniger om de e-bike inclusief ketting schoon te maken. Doe dat liever niet! Veel slijtgevoelige fietsonderdelen bevatten ter bescherming een laagje vet. Dat spuit je anders weg. Bovendien komt er vanwege de krachtige straal te veel water bij elektrische onderdelen terecht. Mogelijk leidt dat zelfs tot schade.
Wellicht is klein onderhoud aan huis niet voldoende om de e-bike klaar te stomen voor het aankomende fietsseizoen. In dat geval breng je de elektrische fiets voor een servicebeurt naar een gespecialiseerde fietsmaker. Naast een grondige schoonmaakbeurt werkt de monteur een uitgebreide lijst met controlepunten af. Denk onder meer aan de remmen bijstellen, ketting spannen, loszittende bouten vastdraaien, verlichting vervangen, elektrische contactpunten controleren, accu uitlezen en software bijwerken. Na een kortstondige behandeling is je e-bike weer rijklaar voor de mooiste maanden van het jaar.
Accu volledig opladen
Hopelijk heb je de accu tijdens de wintermaanden uit de e-bike gehaald en op kamertemperatuur bewaart. Dat is namelijk gunstig voor de levensduur van dit kwetsbare onderdeel. Wanneer je de accu een tijdje niet gebruikt, loopt die vanzelf leeg. Houd er dus rekening mee dat je de elektrische fiets eerst aan de lader koppelt als je na de winter voor het eerst gaat fietsen. Voor een optimale actieradius laad je de accu volledig op. Zodra het groene lampje brandt, houdt niets je meer tegen om een mooie fietsrit te maken.
Fietstocht gepland? Check je e-bike!
Ligt er een mooie fietstocht in het verschiet, dan bereid je de e-bike daarop voor. Een correcte bandenspanning is essentieel om lekrijden te voorkomen. Bovendien fiets je ook nog eens lichter. Aan de zijkant van de fietsband achterhaal je de optimale bandenspanning. Bij een elektrische fiets is dat doorgaans zo’n 4,5 á 5,5 bar. Gebruik een fietspomp met drukmeter om voldoende lucht in de banden te blazen.
Wanneer je vroeg in het voorjaar ’s avonds een uitgebreide fietstocht maakt, kom je wellicht in het donker thuis. Check om die reden of de voor- en achterverlichting goed functioneert. Bij veel fietsverlichting zonder aandrijfsysteem is het vervangen van een batterij nogal wat gedoe. Het is in dat geval beter om het batterijtje preventief te verwisselen, zodat je zeker op de verlichting kunt vertrouwen. Sowieso is het altijd verstandig om voor de zekerheid extra fietslampjes mee te nemen.
Met een correcte zadelhoogte geniet je van een pijnvrije fietstocht. Besteed dan ook veel aandacht aan het zorgvuldig afstellen van de zadelpen en fietszadel. Veel moderne zadelpennen hebben een verende werking. Omdat het zadel hierbij logischerwijs iets zakt, is het belangrijk om na de afstelling een testritje op de e-bike te maken. Je knie dient nog enigszins gebogen te zijn (25 graden) zodra je voet zich op het laagste punt van het pedaal bevindt. Voor het verstellen van de hoogte gebruik je een steek- of inbussleutel.
Als je e-bike gereed is voor de fietstocht, hoef je alleen nog maar de juiste spullen mee te nemen in je fietstas. Denk daar niet te lichtzinnig over! Een lunchpakket en wat cash geld liggen voor de hand, maar een fietstocht maakt daarnaast ook dorstig. Op de meeste e-bikes kun je hiervoor een bidonhouder monteren, zodat je onderweg eens een slokje kunt nemen. Verder is een bandenplakset geen overbodige luxe. Daarmee herstel je zo nodig onderweg een klein lek. Vergeet tot slot nooit om een mobiele telefoon mee te nemen. Bij pech of een blessure kun je daarmee alternatief vervoer regelen. Met een onopvallend zadeltasje neem je alle kleinigheden moeiteloos mee. Voor een lunchpakket, (regen)kleding en overige bagage gebruik je een aparte rug- of fietstas.
De mooiste fietsroutes in de buurt
Voor fanatieke fietsers is een smartphone een onmisbaar hulpmiddel. In combinatie met een fietshouder op het stuur en navigatie-app wijst het mobiele toestel je de weg. Dankzij slimme apps stippel je bovendien een mooie route uit. Neem bijvoorbeeld de app Route.nl. Op basis van jouw geografische locatie komt deze toepassing met diverse nabijgelegen routes op de proppen. Handig is dat je het traject voor offline gebruik kunt downloaden, zodat je onderweg geen mobiele data verbruikt. Andere populaire fietsapps voor iPhone en Android zijn Fietsnetwerk, Fietsknoop en ANWB Fietsen. Met behulp van handige routeplanners op internet kun je op voorhand ook een traject uitstippelen dat aan al jouw wensen voldoet. De website van de Fietsersbond is hierbij een handig startpunt.
Wens je inspiratie en zoek je naar de mooiste fietsgebieden van Nederland? Dit is onze top 5:
1. De (Hoge) Veluwe - Wild spotten in combinatie met prachtige natuur. Wat wil je nog meer?
2. De Noord-Hollandse duinen - Een gevarieerder landschap is er in Nederland niet te vinden.
3. Zuid-Limburg - Het zuidelijkste puntje van ons land biedt tientallen heuvels met de fraaiste uitzichten.
4. De Bollenstreek - Fiets in het voorjaar langs de Zuid-Hollandse kust en geniet van kleurrijke bloemenvelden.
5. De Peel - In dit uitgestrekte natuurgebied fiets je langs florissante bossen, moerassen en heidevelden.
De E-bike Winkelzoeker
Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!