Do’s en don’ts: ebike accu opladen

Inhoudsopgave

  1. Altijd aan de lader?
  2. Temperatuur
  3. E-bike accu volledig leeg?
  4. Accu resetten
  5. Nieuwe accu of accu revisie?

Als trotse bezitter van een elektrische fiets wil je dat de tweewieler natuurlijk zo lang mogelijk meegaat. De accu verdient hierbij extra aandacht. Dit onderdeel is weliswaar gevoelig voor slijtage, maar bij correct gebruik kun je de levensduur aanzienlijk verlengen. Helaas bestaan er hierover nogal wat misverstanden. Zit jij met vragen als: moet ik de accu volledig opladen en moet een elektrische fiets altijd aan de lader? We geven in dit artikel het antwoord!

Een fietsaccu gaat gemiddeld zo’n vijf à acht jaar mee, mits je de juiste ‘oplaadregels’ in acht neemt. Gebruik in elk geval áltijd de meegeleverde adapter en sluit dus nooit oplaadapparatuur van een andere elektrische fiets aan. Om te voorkomen dat je bij aanwezigheid van meerdere e-bikes per ongeluk oplaadkabels verwisselt, is het slim om een vaste plek in de schuur of garage als oplaadpunt in te richten. Aan het groene lampje merk je doorgaans dat de accu volledig is opgeladen. Je kunt de stekker nu uit het stopcontact halen.

Heb je een vraag over e-bikes? - Durf hem te stellen op de Kieskeurig.nl Community

Naar het forum!

Altijd aan de lader?

Veel mensen koppelen hun elektrische fiets dag en nacht aan de lader. Dat is niet altijd verstandig. Slimme fietsladers stoppen automatisch zodra de accu vol is, dus die verbind je zonder gevolgen continu met het lichtnet. Bij andere accu’s trek je de stekker van de adapter na volladen het beste uit het stopcontact. Doe je dat niet, dan heeft dat mogelijk een nadelig effect op de levensduur. Controleer in de handleiding bij het hoofdstuk ‘hoe e-bike opladen’ zorgvuldig de oplaadinstructies voor jouw product.

Heb je een vraag over e-bikes? - Durf hem te stellen op de Kieskeurig.nl Community

Naar het forum!

Temperatuur

Zowel kou als warmte zijn ongunstig voor de levensduur van de accu. Staat je tweewieler op een onverwarmde plek, zoals een schuur of garage? In de wintermaanden kun je het beste de accu na iedere fietsrit uit de e-bike halen. Zo voorkom je dat het onderdeel te veel ‘kou vat’. Een e-bike accu in het frame of onder de bagagedrager is vrijwel altijd uitneembaar, zodat je hem ergens in huis op kamertemperatuur kunt bewaren.

Alles wat je moet weten over de onderhoud aan je elektrische fiets lees je in dit artikel.

E-bike accu volledig leeg?

Zorg ervoor dat de accu nooit volledig leeg is, want diepontlading resulteert mogelijk in problemen. Laad de accu daarom eerst (deels) op voordat je het onderdeel in de wintermaanden opbergt. Om te voorkomen dat de accu ongemerkt leegloopt, controleer je maandelijks de resterende accucapaciteit. Als je de accu na een lange tocht hebt leeggefietst, hang je je fiets nog dezelfde dag aan de lader.

Volledig opladen of niet?

In theorie is volledig opladen schadelijk voor de accucellen. Gelukkig hoef je daar in de praktijk geen rekening mee te houden. Moderne accu’s en opladers zijn daar, dankzij het Battery Management System (BMS), namelijk tegen beveiligd. Laad de accu dus zonder gevolgen voor de volle honderd procent op.

Oplaadtijd

Hoe lang duurt het opladen van een e-bike? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de batterijcapaciteit en resterende acculading. Houd met de standaardlader al gauw rekening met enkele uren. Om het oplaadproces te versnellen, ontwikkelen veel fabrikanten tegenwoordig snelladers. Handig voor het geval je de accu onderweg wilt bijladen!

Accu resetten

Bij problemen met de fietsaccu kun je het onderdeel misschien nog resetten. In dat geval heeft de behuizing ergens een klein knopje waarop je enkele seconden kunt drukken. Na even wachten knippert er in veel gevallen een lampje, waarna je de accu vervolgens volledig probeert op te laden. Overigens geeft een reset lang niet altijd het gewenste resultaat, maar proberen kan natuurlijk altijd.

Adapter kapot

Je schaft bij een defecte adapter altijd een vervangend product van hetzelfde fietsmerk aan. Let hierbij op het correcte typenummer. Laat je dus niet verleiden om een goedkope replica van een onbekend merk te kopen. Hiermee beschadig je mogelijk de accu.

Nieuwe accu of accu revisie?

‘Moet ik een nieuwe accu kopen’ is een veelgestelde vraag. Helaas heeft dit onderdeel niet het eeuwige leven, maar het is soms lastig om een goed vervangmoment te bepalen. Slijtage van de accu merk je onder meer aan een lagere actieradius en langere oplaadtijd. Zodra je de eerste signalen constateert, kan een capabele fietsmonteur een e-bike accutester aansluiten. Het testrapport geeft definitief uitsluitsel over de huidige conditie van de accu. Je weet nu zeker of je e-bike een nieuwe batterij nodig heeft.

Lees hierover meer in het artikel:Accu reviseren, of toch een nieuwe kopen?

E-bike accutest

Wat kost een fiets accu?

Zodra je eenmaal besluit om een nieuwe batterij te kopen, komt deze vraag vanzelf bovendrijven. Helaas laat deze vraag zich maar moeilijk beantwoorden. Verschillende merken hanteren namelijk uiteenlopende tarieven. Bovendien is de vraagprijs sterk afhankelijk van de aanwezige accucapaciteit. Een budgetvriendelijk alternatief is fietsaccu revisie. Hierbij vervangt een gespecialiseerd bedrijf de energiecellen in de huidige behuizing. Aangezien je alleen voor de montage van nieuwe energiecellen betaalt, is e-bike accu revisie goedkoper dan de aanschaf van een nieuw exemplaar.

Meer artikelen over e-bikes
Elektrische fietsen vergelijken

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!