Voordelig een e-bike leasen
Inhoudsopgave
Ga je een elektrische fiets leasen, dan weet je precies welke maandelijkse kosten je kunt verwachten. Een groot verschil vergeleken met wanneer je zelf een elektrische fiets financiert. Je weet dan na aanschaf tenslotte niet met welke uitgaven je tijdens de levensduur van zo’n luxe tweewieler te maken krijgt. Dat kunnen forse kosten zijn voor onderhoud, reparaties (arbeidsloon) en vervangende onderdelen. Het kopen van een nieuwe accu is bijvoorbeeld peperduur. Overweeg je een leasefiets? In dit artikel lees je hoe de kosten voor particuliere en zakelijke e-bike lease zijn opgebouwd.
Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest
E-bike leasebedrag berekenen
Veel mensen zijn enigszins huiverig om een particulier e-bike lease-contract af te sluiten. Je gaat namelijk een jarenlange verplichting aan, waarbij je de kosten voor de lease fiets maandelijks dient op te hoesten. Gelukkig kun je zonder financiële valkuilen een e bike leasen: je kunt namelijk vooraf eenvoudig de totale kosten uitrekenen.
Heb je als particulier fietser een mooie e-bike, elektrische bakfiets of speed pedelec op het oog, dan bereken je met de gegevens op de website van de leaseverstrekker eenvoudig de kosten. Het getoonde maandtarief betreft vaak een vanaf-prijs. De werkelijke uitgaven hangen onder meer af van de gekozen verzekering en pechhulpservice. Hoe beter de verzekeringsdekking en lager het eigen risico, hoe meer geld je aan een fiets leasen kwijt bent.
Soms kun je een extra kabelslot en zwaardere accu met meer actieradius selecteren, waardoor de maandelijkse uitgaven nog iets oplopen. Houd tot slot rekening met eenmalige administratiekosten, al zijn die meestal niet meer dan een paar tientjes. Naast het werkelijke maandbedrag kijk je naar de looptijd van het leasecontract. Na een simpel rekensommetje weet je welk bedrag je over de volledige periode in totaal aan de leasefiets kwijt bent. Bedenk goed dat je aan het einde van de looptijd geen eigenaar van de fiets bent. Je kunt de e-bike doorgaans wel tegen betaling overnemen of een vers leasecontract met een nieuwe elektrische fiets aangaan.
Bij veel aanbieders kun je een e bike leasen zonder BKR-toetsing. De leasemaatschappij snuffelt dan niet in je financiële (leen)verleden. Ben je van plan om op termijn een huis te kopen? Een fiets leasen zonder BKR-registratie heeft geen gevolgen voor de maximale hoogte van je hypotheek. Controleer in de voorwaarden van de elektrische fiets lease-verstrekker of de contractgegevens wel of niet aan het Bureau Krediet Registratie worden doorgegeven.
Lijkt het je wel wat om met een e-bike naar het werk te gaan? Begrijpelijk, want je vermijdt files en je bent dagelijks in beweging. Wellicht is een elektrische fiets van de zaak iets voor jou. Voorheen was de inmiddels afgeschafte fietsenplan Belastingdienst-regeling voor werkgevers een fiscaalvriendelijke manier om een tweewieler aan hun personeel te schenken. Gelukkig profiteren werkgevers en werknemers ook nu nog van fiscale voordelen. Per 1 januari 2020 bestaat er namelijk een overzichtelijke bijtelling fiets van de zaak-regeling voor leasefietsen. Als compensatie voor het privégebruik geldt er een bijtelling van slechts zeven procent over de winkelwaarde van de e-bike. Kost de fiets bijvoorbeeld drieduizend euro, dan dien je (€3000 * 7%) 210 euro bij het belastbaar inkomen op te tellen. Afhankelijk van in welke schijf je valt, betaal je over deze 210 euro vervolgens inkomstenbelasting. Bij de eerste schijf van 37,35 procent (in 2020) kost de fiets van de zaak je in dit bijvoorbeeld bijna tachtig euro per jaar.
Je werkgever sluit een fiscaal aantrekkelijk e-bike-leasecontract af en betaalt hiervoor de maandelijkse kosten. Dat klinkt als werknemer aantrekkelijk, maar mogelijk houdt de werkgever wel (een deel van) de kosten in op het salaris. Een andere mogelijkheid is dat de lease-uitgaven met je reiskostenvergoeding worden verrekend. Maak met je baas duidelijke afspraken over de verdeling van de maandelijkse leasekosten. Het is bijvoorbeeld nadelig wanneer je vanwege de zakelijke leasefiets helemaal geen reiskostenvergoeding meer ontvangt. In dat geval kun je beter zelf een e-bike kopen en de kilometervergoeding behouden.
Voordelig een elektrische fiets leasen
Vanzelfsprekend wil je een goedkope elektrische fiets leasen. Je kunt geld besparen door voor een lage verzekeringsdekking te kiezen. Maak hiervoor een reële afweging. Vindt er in jouw omgeving niet veel diefstal plaats? En kun je de e-bike op je werk veilig wegzetten, bijvoorbeeld in een afgesloten fietsenstalling? Misschien kun je dan een verzekering met een lagere dekking en hoger eigen risico overwegen. Nuttig om te weten is dat fietsdiefstal uit een schuur of garage in veel gevallen onder de inboedelverzekering van de woning valt. Voorwaarde is wel dat de fiets op slot staat. Bij veel leaseverstrekkers is er overigens standaard een fietsverzekering met volledige dekking inbegrepen.
De E-bike Winkelzoeker
Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!