Zelf fietsroutes maken voor je e-bike

Inhoudsopgave

  1. Hoe maak ik zelf een fietsroute?
  2. Wat is een GPX-bestand?
  3. Uitgezette fietsroutes
  4. Handige websites en apps
  5. Verschillende opties voor jouw ideale route

Zin om een mooie fietstocht te maken? Er is in dat geval niets leuker dan zelf een keer een fietsroute maken. In dit artikel leggen we je graag uit hoe je zelf een fietsroute kunt samenstellen. Daarbij hebben we ook aandacht voor verschillende tools die je helpen om dé perfecte tocht op te zetten.

Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest

Meer weten!

Hoe maak ik zelf een fietsroute?

Fietsroutes maken begint met het uitkiezen van een beginpunt. Vervolgens bepaal je hoeveel kilometer je wilt fietsen. Zodra je een globaal idee hebt van je route kun je op verschillende manieren je route verder vormgeven. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een papieren fietskaart. Er zijn tegenwoordig echter ook allerlei apps en websites waarmee je een route kunt samenstellen. Super handig! Zeker met een smartphonehouder op je stuur. Zo’n digitale fietsrouteplanner werkt bijvoorbeeld met fietsknooppunten. Wanneer je route vastligt, is het zaak deze op te schrijven, uit te printen of te downloaden om later op je fietsnavigatie te laden of telefoon te laden. De route is vaak in verschillende formaten beschikbaar, bijvoorbeeld als gpx-bestand. Hoe maak ik zelf een fietsroute?

Wat is een GPX-bestand?

GPS-fietsroutes kunnen een erg handig hulpmiddel zijn: je navigatiesysteem, fietsapp of smartphone helpt je de juiste route te fietsen. Bestanden met gegevens voor je gps hebben de extensie GPX. Zelf een fietsroute maken GPX? Het is via verschillende websites en apps mogelijk om je eigen gemaakte fietsroutes te exporteren in een .gpx-formaat. Er zijn echter ook allerlei kant en klare bestanden die je kunt gebruiken. Om een GPX-bestand te gebruiken, moet je deze importeren in een apparaat of app die de route kan weergeven en je locatie weet. Dit apparaat of app laat je vervolgens je huidige positie en de te volgen route zien. Er zijn speciale fietsroute gps navigatiesystemen verkrijgbaar, maar de meeste telefoons zijn ook uitgerust met gps. Om GPX-bestanden op je telefoon te gebruiken, zoek je in de app-store naar een gpx viewer. Maar er zijn ook steeds slimmere fietsapps waarin dit is ingebouwd.

Uitgezette fietsroutes

Nederland is hét fietsland bij uitstek. Dat uit zich in mooie fietspaden en duidelijke bewegwijzering. Het is dus niet per se nodig om zelf een (gps-)fietsroute uit te stippelen. Je kunt ook vertrouwen op wegwijzers. In Nederland zijn dat wit-rode wegwijzers, die meestal de meest directe fietsroute aangeven. De wit-groene wegwijzers en de paddenstoelwegwijzers, wijzen op hun beurt op toeristische, alternatieve routes. Dus maak zelf de keuze.

Naast de standaard bewegwijzering kent Nederland ook nog 45 regionale fietsroutenetwerken, die tezamen goed zijn voor 34.000 km aan fietsroute. Deze fietsroutenetwerken werken met knooppunten. Elk knooppunt is voorzien van een nummer en een informatiepaneel. Fietsknooppunten zijn ideaal voor dagtochten en pakken ook vaak mooie fietspaden in de regio.

Een derde type reeds uitgezette routes zijn de zogenoemde LF-routes, oftewel de Langeafstand Fietsroutes. Deze routes zijn ideaal voor het plannen van een meerdaagse fietstocht. Er ligt in Nederland zo'n 4500 km aan bewegwijzerde LF-routes.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Handige websites en apps

Zelf fietsroute maken? Daarvoor zijn verschillende handige fietsrouteplanners beschikbaar. Wat voor jou de beste fietsrouteplanner is, is heel persoonlijk. Ter vergelijking zetten we graag een aantal opties op een rijtje:

Fietsplanner
De Fietsplanner is de routeplanner Fietsersbond. Je kunt op deze website op verschillende manieren je eigen routes plannen. Je kunt bijvoorbeeld een knooppuntenroute maken maar ook kiezen voor de meest verkeersluwe route. Je kunt echter ook zoeken naar uitgezette routes. Daarbij is het mogelijk om je route te exporteren naar een GPX bestand.

Fietsknoop
Fietsknoop is een uitgebreid platform met een website en apps. Je kunt via de kaart een eigen route plannen. Ook kun je gebruik maken van de fietsroutes die andere gebruikers gedeeld hebben. Het platform biedt routes op basis van fietsknooppunten, LF-routes en GPX-fietsroutes. Na betaling is de app vrij van reclame en krijg je veel meer opties.

Route.nl
Route.nl heeft veel uitgezette fietsroutes voor je. Maar heeft ook mogelijkheden om zelf routes maken. Naast een website heeft het platform ook een app. Je kunt de uitgelichte routes proberen, maar ook zelf een route samenstellen. Middels de routeplanner fiets je zelf over leuke fietspaden in binnen- en buitenland. Ook hier ontvang je na betaling meer opties zoals gesproken navigatie en zie je geen advertenties.

ANWB Fietsrouteplanner
De routeplanner van ANWB geeft een beschrijving van je fietsroute en daarbij een kaart. Bij de fietsroutes staat ook hoe lang je ongeveer aan het fietsen bent en wat de verwachte aankomsttijd is. Het lijkt op de Fietsplanner van de Fietsersbond. Wil je zelf knooppuntenroute maken? Dat is mogelijk via de fietsknooppuntenplanner van ANWB. Je blijft wel op de begaande en vaak drukke fietspaden.

Komoot
Komoot is een platform voor het plannen van fietsroutes en voor navigatie en kent echt alle fietspaden. Het platform is in het Nederlands en heeft een goedwerkende app voor je smartphones. Je kunt kiezen tussen een gratis en een betaald account. Je kunt ook een gedetailleerde kaart downloaden van een specifieke regio. Onbekende fietspaden, waar het rustig is en stil, vind je met Komoot.

Google Maps
Google Maps als routeplanner fiets? Alhoewel de meeste mensen de toepassing kennen als navigatiesysteem in de auto, kent het platform ook voor de fietser verschillende handige functies. Uiteraard kun je ermee navigeren, maar zelf fietsroute maken Google Maps is ook heel simpel. De app heeft bijna iedereen, alleen kies hij altijd voor de meest voor de hand liggende optie. 

Verschillende opties voor jouw ideale route

Nu je weet hoe je zelf een fietsroute maakt en via welke fietsplanners je dat zoal kunt doen, is het tijd om na te denken over je ideale route met de elektrische fiets. Zoals we eerder ook aangeven, begint het uitstippelen van je route met een beginpunt, bijvoorbeeld je woonplaats of je vakantieadres. Daarna bepaal je hoeveel kilometer je wilt fietsen en denk je na over de omgeving: wil je door het bos fietsen of kies je voor een tocht langs dorpjes? Heeft asfalt je voorkeur of fiets je liever op onverharde wegen? Wil je veerpontjes vermijden of vind je het niet bezwaarlijk om even te moeten wachten?

Nu je een globaal idee hebt van je route kun je op verschillende manieren je route verder vormgeven. Zoals hierboven aangegeven kan dat via allerlei apps en websites. Daarmee kun je de route verder verfijnen op basis van door jouw gewenste kenmerken, zoals een autoluwe route of een natuurrijke route. Uiteraard kun je ook gebruik maken van een papieren fietskaart. Wanneer je je fietsroute uitgestippeld hebt, is het tijd om afstapmomenten toe te voegen. Denk daarbij aan bezienswaardigheden of mooie omgevingen om even uit te rusten of te lunchen. Is je ideale fietsroute klaar? Vergeet hem dan niet op te schrijven of te downloaden.

Lees hier veel meer artikelen over e-bikes

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!