Kieskeurig Magazine v2

Tips om de frituurpan schoon te maken

Inhoudsopgave

  1. Frituurvet verwijderen
  2. Frituurpan schoonmaken
  3. Frituurvet vervangen

Het schoonmaken van een frituurpan is geen leuk klusje. Je zou bijna je oude friteuse de deur uitdoen en een nieuwe kopen! Natuurlijk kun je op Kieskeurig.nl altijd terecht voor het vergelijken van friteuses en het lezen van reviews. We geven je echter ook graag wat tips voor het onderhoud en het behoud van je frituurpan.

In dit artikel gaan we in het bijzonder in op het schoonmaken van je friteuse. We verdelen het frituur schoonmaken in drie stappen: het frituurvet verwijderen, de frituurpan schoonmaken en het frituurvet vervangen. Wanneer je de frituurolie regelmatig vervangt en de buitenkant van de pan schoonmaakt, geniet je langer van lekker krokant gebakken snacks. Ook is aangekoekt vet verwijderen een stuk gemakkelijker als het er nog niet zo lang zit.

Frituurvet verwijderen

Je frituurpan reinigen begint natuurlijk met het verwijderen van het frituurvet of de olie. Over het algemeen wordt aangeraden om frituurvet in ieder geval na vijf tot zeven keer frituren te vervangen.

Als het vet eerder begint te walmen of sterk ruikt, is het misschien wel eerder aan vervanging toe. Als je vast frituurvet gebruikt, kun je de friteuse het beste heel kort aanzetten. Als je het vet iets verwarmt is, komt het blok namelijk gemakkelijker los uit de pan. Als het vet nog niet vervangen hoeft te worden, kun je dit tijdelijk in een pan bewaren.

Als je vloeibaar frituurvet of olie gebruikt, kun je dit in een lege fles gieten. Om knoeien te voorkomen, kun je een trechter gebruiken. Sommige friteuses hebben ook wel een speciaal kraantje om olie gemakkelijk te verwijderen.

Vloeibaar frituurvet dat nog geschikt is voor hergebruik kun je zo lang in de fles bewaren. Mocht je het vet of de olie willen vervangen, dan lever je het oude vet of de olie in bij een inleverpunt. Gooi het vet nooit in de container en spoel het ook niet door de gootsteen of de wc: dat is namelijk erg slecht voor het milieu.

Frituurpan schoonmaken

Nu je het frituurvet of de frituurolie verwijderd hebt, is het zaak de friteuse goed schoon te maken. Om te beginnen gaan we de resterende restjes vet of olie uit de binnenpan verwijderen. Je kunt de wanden het beste eerst nog even schoonvegen met wat keukenpapier. Daarna is het tijd voor het echte schoonmaakwerk!

Hieronder vind je vier manieren waarmee het schoon en vetvrij maken van de binnenpan een fluitje van een cent wordt. Ten slotte bespreken we nog kort het schoonmaken van de buitenkant van je friteuse.

Friteuse schoonmaken met afwasmiddel

Omdat afwasmiddel ontvettend is, is het erg geschikt om je friteuse schoon te maken. Je maakt een sopje en maakt met een zachte spons de binnenpan en het mandje schoon. Vaak mag je de deksel van je friteuse ook op deze manier schoonmaken. Als je frituurpan erg vies en vet is, kun je deze eerst even laten weken. Wees echter voorzichtig met harde borstels en schuursponzen, omdat deze je friteuse kunnen beschadigen.

Friteuse schoonmaken met vaatwasser en/of vaatwastablet

Onderdelen die in de vaatwasser mogen, kun je natuurlijk op deze manier reinigen. Van de meeste friteuses mogen bijvoorbeeld het mandje en de deksel in de vaatwasser. Dat geldt echter niet altijd voor de binnenpan. In dat geval kun je kiezen voor de vaatwastabletten-truc. Hiervoor vul je je friteuse voor driekwart met water en voeg je een vaatwastablet toe. 

Stel de temperatuur vervolgens op maximaal 90 graden in en zet de frituurpan 10 minuten aan. Je kunt een vies frituurmandje natuurlijk laten hangen.

Friteuse schoonmaken met soda

In plaats van een vaatwastablet te gebruiken, kun je je frituurpan ook schoonmaken met soda. Soda werkt namelijk eveneens ontvettend. Ook bij deze schoonmaakmethode vul je je friteuse voor driekwart met water. Vervolgens voeg je enkele scheppen soda toe en hang je (eventueel) het mandje terug. Zet je frituurpan vervolgens 10 minuten aan op maximaal 90 graden. Voordat je met het frietpan schoonmaken begint, is het ook bij het gebruik van soda aan te raden goed te kijken of jouw exemplaar tegen dit schoonmaakmiddel bestand is.

Friteuse schoonmaken met een friteusereiniger

Mocht je met bovenstaande schoonmaaktips je friteuse toch niet goed genoeg schoon krijgen, dan kun je ten slotte nog kijken naar een speciale friteusereiniger of inweekspray. Vaak voeg je deze reinigers toe aan warm water en laat je het mengsel vervolgens een poosje inwerken. Daarna haal je het vuil gemakkelijk weg met een zacht doekje.

De buitenkant van de friteuse schoonmaken

Nadat je de binnenpan van je frituurpan schoon hebt gemaakt, spoel je deze goed na met heet water. Sommige mensen voegen bij deze laatste stap van het frituur schoonmaken azijn toe. Een klein beetje azijn kan de laatste resten schoonmaakmiddel neutraliseren en verwijderen. Vervolgens droog je deze af met keukenpapier of een zachte doek.

Daarna is het tijd om de buitenkant een opfrisser te geven. Gebruik hiervoor een sopje van heet water met afwasmiddel, soda of allesreiniger. In verband met krassen is het beter om geen schuurspons of harde borstel te gebruiken.

Frituurvet vervangen

We beschreven hierboven al hoe je frituurvet kunt verwijderen. In deze alinea gaan we aanvullend graag in op het vervangen van het frituurvet. Over het algemeen wordt aangeraden om frituurvet in ieder geval na vijf tot zeven keer frituren te vervangen. 

Er zijn drie soorten producten waarin je kunt frituren: frituurolie, vloeibaar frituurvet en vast frituurvet. Maar wat is nu het beste: frituurvet of (frituur)olie?

Frituurolie bestaat (net als verse olie) meestal uit plantaardige oliën. De meest gebruikte frituurolie is zonnebloemolie. Er zijn echter verschillende oliën geschikt om mee te frituren, zoals bijvoorbeeld ook arachideolie. 

Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet, zodat het gezonder is dan frituren in hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat. Anders gezegd: hoe meer onverzadigde vetzuren het product bevat, hoe vloeibaarder het is en hoe gezonder de samenstelling. Vloeibaar frituurvet of verse olie zijn zodoende een meer verantwoorde keuze dan frituurvet. Verzadigd vet is namelijk niet zo gezond voor je hart en bloedvaten.

Mocht je frituurolie of frituurvet nog net niet vies genoeg zijn om te vervangen dan hebben we ten slotte nog een tip voor je. Soms heb je het frituurvet pas een paar keer gebruikt, maar drijven er toch al wat korreltjes of stukjes in. Gelukkig kun je het frituurvet vaak vrij eenvoudig reinigen. Je neemt hiervoor een ei en scheidt het eiwit. Na het gebruik van je frituurpan giet je het eiwit in het nog hete vet. Vervolgens schep je het eiwit rustig door de pan. Het eiwit zal daarbij het vuil opnemen. Het gestolde eiwit kun je ten slotte uit de friteuse scheppen.

Airfryer schoonmaken

Steeds meer mensen kiezen voor een heteluchtfriteuse, in de volksmond ook wel een airfryer genoemd. Net als bij een friteuse is het goed schoonmaken van een airfryer niet het leukste klusje. Gelukkig bestaat het apparaat echter vaak uit losse onderdelen, die vrijwel allemaal vaatwasmachinebestendig zijn. Mocht je liever met de hand schoonmaken, maak dan een sopje met afwasmiddel of een andere ontvetter. Pas echter op voor krassen van sponzen en afwasborstels. Laat de onderdelen bij hardnekkig vuil zodoende liever even weken.

Wil je vet losweken van het verwarmingselement? Probeer het dan eens met citroen! Leg hiervoor een stukje aluminiumfolie in de heteluchtfriteuse. Giet er een heel dun laagje water op en plaats wat stukjes citroen. Zet de heteluchtfriteuse vervolgens 10 minuten aan op 180 graden. Het vet lost op en wordt meteen opgevangen door het aluminiumfolie.

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Bak ze bruin!