Verschil tussen frituurpannen en heteluchtfriteuses
Inhoudsopgave
Grofweg worden er twee soorten friteuses onderscheiden: conventionele frituurpannen (frituren met olie of vet) en heteluchtfriteuses (frituren met hetelucht). In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen beide soorten friteuses en bespreken we de voordelen en nadelen van zowel de frituurpan als de heteluchtfriteuse.
Airfryer of frituurpan?
Als je op zoek bent naar een nieuwe frituurpan heb je tegenwoordig eigenlijk twee keuzes: een frituurpan die bakt met olie of vet, of een heteluchtfriteuse. Maar hoe kies je nu tussen de traditionele friteuse of Airfryer? In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van beide opties. Eerst gaan we echter in op de verschillen.
Frituurpan kopen? Een traditionele frituurpan gebruikt frituurvet of frituurolie om te frituren. De frituurpan wordt op temperatuur gebracht met een warmte-element. Zodra het vet heet genoeg is, laat je je snacks in het vet zakken met een mandje. Het vet zorgt ervoor dat de etenswaren lekker knapperig worden, ook geeft het je snacks een herkenbare smaak.
Een frituurpan is puur en alleen geschikt voor het frituren van friet en snacks. Een frituurpan bakt friet in zo’n vijf minuten krokant. Wel moet de frituurpan eerst nog even opwarmen. Hoelang dit duurt, verschilt per model.
Airfryer kopen? Bij het bakken in heteluchtfriteuses heb je geen frituurvet of frituurolie meer nodig. Als je al een klein beetje olie toevoegt, gaat het om olijfolie of arachideolie. Dat is echter lang niet altijd nodig. In principe bakt een heteluchtfriteuse namelijk met warme lucht.
Je kunt met een heteluchtfriteuse naast friet en snacks zodoende bijvoorbeeld ook groenten en muffins bakken. De baktijd verschilt per gerecht. Als we kijken naar het bakken van friet, dan is dat gemiddeld 20 minuten. Gelukkig is een heteluchtfriteuse wel snel opgewarmd.
Heteluchtfriteuses worden vaak Airfryers genoemd. Airfryer wordt als parapluterm gebruikt voor alle heteluchtfriteuses, maar is eigenlijk een merknaam van Philips. Andere merken gebruiken bijvoorbeeld namen als ActiFry, Easy Fry en Aerofryer. Met al deze namen wordt echter dus hetzelfde bedoeld: de heteluchtfriteuse.
De voor- en nadelen van een heteluchtfriteuse
Een heteluchtfriteuse kopen doe je natuurlijk niet zonder een duidelijk overzicht van de voordelen én nadelen. Hieronder zetten we verschillende er een aantal op een rijtje en beantwoorden we de vraag: wat kun je met een Airfryer?
Voordelen Airfryer
We schreven zonet al dat je voor het bakken in een heteluchtfriteuse geen frituurvet of frituurolie nodig hebt. Dat is meteen ook een van de grote voordelen. Frituurvet bevat namelijk veel calorieën. Zo bevat een portie in olie gefrituurde friet al meer dan 450 kcal. Ter vergelijking: een portie ovenfriet bevat zo’n 160 kcal. Zeker als je frituurvet tussendoor afkoelt, omdat je bijvoorbeeld meerdere keren bevroren snacks in het vet laat zakken, zuigen je snacks zich vol met vet.
Veel mensen plaatsen hun frituurpan in de schuur of bijkeuken. Een van de grootste ergernissen van frituren is namelijk de frituurlucht, die nog uren kan blijven hangen. Dankzij het weglaten van frituurvet of -olie verspreidt een heteluchtfriteuse een veel minder onaangename geur. Je kunt hem zodoende gewoon in de keuken gebruiken.
Een volgend voordeel van een heteluchtfriteuse is dat je er meer gerechten mee kunt bereiden. Omdat de friteuse met hetelucht bakt, is het eigenlijk een soort oventje. Wat kun je met een Airfryer? Je kunt er naast snacks bijvoorbeeld ook groenten en vlees in bakken.
Het is zelfs mogelijk om taarten, cakes en muffins te bakken in je Airfryer. Een heteluchtfrituur vervangt voor veel mensen niet alleen hun frituurpan, maar ook hun koekenpan en oven. Ze gebruiken hun Airfryer zodoende vaker dan hun oude friteuse.
We noemen als voordeel van de heteluchtfriteuse ten slotte graag ook nog het energieverbruik.
Het vermogen van een normale frituurpan ligt vaak veel hoger dan van een variant op hetelucht. Het duurt meestal vrij lang voordat een frituurpan op temperatuur is.. Een heteluchtfriteuse hoeft echter amper op te warmen. Wel heeft een heteluchtfriteuse iets meer tijd nodig om het eten goed te verwarmen. Aangezien dit verschil echter slechts klein is, kun je met een heteluchtfriteuse alsnog besparen op je energierekening.
Nadelen airfryer
De meeste heteluchtfriteuses zijn vrij klein; in ieder geval te klein om een maaltijd voor een heel gezin mee te bereiden. Mocht je bijvoorbeeld zowel groenten als friet voor meerdere personen willen bereiden, dan zul je dit in meerdere porties moeten bakken. Het is sowieso af te raden om je heteluchtfriteuse te vol te stoppen, aangezien je dan het risico loopt dat je etenswaren niet gaar en knapperig worden.
Ondanks dat een Airfryer geen frituurlucht verspreidt, kan een hetelucht-frituurpan alsnog wel gaan walmen en stinken. Dat gebeurt onder meer als je er vettige producten zoals hamburgers in probeert te bereiden. Het vet smelt tijdens het bereiden en wordt vervolgens door de hele pan geblazen – ook tegen het warmte-element, waar het verbrandt. Als je een heteluchtfriteuse niet regelmatig schoonmaakt, kan deze dus vieze luchtjes gaan verspreiden.
Niet elke snack is een succes in de Airfryer. Veel mensen vinden een kroket of een bitterbal uit de heteluchtfriteuse bijvoorbeeld toch iets minder lekker. Er zijn echter inmiddels wel alternatieven die speciaal geschikt zijn voor dit type bereiding. Feit blijft dat snacks en friet natuurlijk niet helemaal smaken zoals bij de snackbar. Je mist namelijk de vettige smaak van het frituurvet.
Het schoonmaken maken van een heteluchtfriteuse is gelukkig minder vies dan het schoonmaken van een conventionele friteuse. Gelukkig maar, want je doet zeker verstandig aan een Airfryer na elk gebruik goed te reinigen. Als je hem namelijk niet regelmatig schoonmaakt, gaat oud vet aankoeken en aanbakken, met luchtjes als gevolg. Ter bescherming kun je een zogenoemd friteusefilter gebruiken. Deze filters zijn er voor traditionele frituurpannen, maar een friteusefilter voor de Airfryer bestaat ook.
De voor- en nadelen van een frituurpan
Natuurlijk wil je de beste friteuse kopen. Welke friteuse dat is, hangt helemaal af van je wensen. Om je op weg te helpen, geven we je in dit artikel wat tips. Hierboven noemden we bijvoorbeeld al de voor- en nadelen van een heteluchtfriteuse. Ook voor de frituurpan zijn er verschillende voor- en nadelen te benoemen. Wij zetten er graag een aantal voor je op een rijtje. Want een frituurpan kopen doe je natuurlijk niet zonder duidelijk overzicht van alle plus- en minpunten.
Voordelen frituurpan
Om te beginnen houden veel mensen van de smaak van in frituurvet of -olie gefrituurde snacks. Deze vettige smaak bereik je simpelweg niet met een heteluchtfriteuse. Ook zijn sommige snacks beter te bereiden in een frituurpan. Dat geldt bijvoorbeeld voor kroketten en bitterballen. In een Airfryer worden deze snacks lang niet zo ‘mooi’ gaar.
Een gewone friteuse is vaak goedkoper in de aanschaf dan een heteluchtfriteuse. Een frituurpan koop je namelijk al vanaf een euro of 25. Voor het alternatief moet je iets dieper in de buidel tasten. De prijs van Airfryers kan soms oplopen tot meer dan 100 euro. Bij je rekensommetje moet je er echter wel rekening mee houden dat frituurvet en -olie natuurlijk niet gratis zijn.
Er zijn heel veel verschillende soorten frituurpannen. Je hebt ze bijvoorbeeld in allerlei maten; zo zijn er ook grote frituurpannen. Heteluchtfriteuses zijn in vergelijking vaak een stuk kleiner.
Dat betekent dat je met een frituurpan gemakkelijker voor meerdere mensen tegelijk een snack op tafel zet. Er zijn zelfs dubbele friteuses, friteuses met twee mandjes. Zo’n dubbele friteuse is vooral handig als je tegelijkertijd patat en snacks wilt bakken.
Nadelen frituurpan
Frituurvet is natuurlijk niet zo gezond. Daarnaast kan het ook nog gevaarlijke situaties opleveren. In vergelijking met een traditionele friteuse is een heteluchtfriteuse een stuk veiliger in het gebruik. Geen spattende of gemorste olie meer! Je kunt een heteluchtfriteuse vaak zelfs gewoon aanraken. De buitenkant wordt wel warm, maar niet gloeiend heet, en koelt vaak ook snel weer af. Daarnaast is er (bijna) geen risico dat de olie in de pan vlam vat.
Veel mensen vinden het schoonmaken van een traditionele frituurpan een vervelende klus, mede omdat ze het vet moeten afgieten en inleveren. Een heteluchtfriteuse kun je makkelijker schoonmaken, doordat je geen frituurolie of frituurvet gebruikt.
Als je de olie of het vet in je frituurpan niet vaak genoeg ververst, heb je kans op zwarte stukjes in de olie. Dit zijn verbrande etensresten, die natuurlijk erg ongezond zijn. Gelukkig zijn er inmiddels friteuses met een koude zone onderin. Bij deze frituurpannen wordt de bodem van de pan niet direct verhit. Zodoende zullen deeltjes die naar de bodem zinken minder snel verbranden. Het bijkomende voordeel is dat je frituurvet langer meegaat.
Bij een friteuse zonder geurfilter krijg je nare geurtjes, die je soms zelfs de volgende dag nog kunt ruiken. Zodoende plaatsen veel mensen hun frituurpan in de schuur of bijkeuken. Dat isechter niet handig op het moment dat je ook nog andere gerechten wilt bereiden. Het is namelijk niet verstandig om je frituurpan onbeheerd achter te laten. Omdat een Airfryer – bij regelmatig schoonmaken – veel minder geuroverlast veroorzaakt, kun je deze vaak wél gewoon in je keuken plaatsen.