Hoeveel past er op mijn geheugenkaart?

Inhoudsopgave

  1. Hoeveel MB is een GB? De groottes op een rij
  2. Wat is formatteren?
  3. Hoe werkt formatteren precies?
  4. Foto's
  5. Video
  6. Muziek
  7. Apps
  8. Spotify offline luisteren

Voor het opslaan van je foto’s, video’s of muziek is een geheugenkaart erg handig. Wil je graag een SD-kaart of een micro SD-kaart kopen, maar twijfel je welke het beste bij je past? Op Kieskeurig.nl kun je gemakkelijk verschillende, goedkope geheugenkaarten met elkaar vergelijken om er zo achter te komen welke mini SD-kaart het beste bij jouw wensen aansluit. Op deze pagina geven we je een aantal tips voor het aanschaffen van een geheugenkaart en laten we je zien hoeveel ruimte verschillende SD-kaarten bieden.

Hoeveel MB is een GB? De groottes op een rij

Hoeveel MB’s of GB’s er op een SD geheugenkaart passen, verschilt per kaart. Voordat je een goedkope SD kaart gaat aanschaffen, is het slim om te bedenken waarvoor je de SD-kaart wilt gaan gebruiken: voor je smartphone of voor je fotocamera? Ook belangrijk: heb je dan een SD-kaart of een microSD-kaart nodig? Er zijn namelijk verschillende soorten afmetingen voor geheugenkaarten.

In een fotocamera zit vaak een grote SD-kaart, terwijl in een smartphone vaak een microSD-kaart gebruikt wordt om het intern geheugen uit te breiden. Het is niet zo dat je op een microSD-kaart minder kunt opslaan dan een grote SD-kaart; de capaciteit van je geheugenkaart – het aantal gigabytes dat erop past – staat los van het fysieke formaat.

Eén GB (gigabyte) staat gelijk aan 1000 MB (megabyte). Makkelijker gezegd: met één gigabyte kun je ongeveer 286 foto’s maken of 10 minuten film opslaan. Bij dit gemiddelde gaan we ervan uit dat de foto’s genomen worden in JPEG formaat met een camera met 10 megapixels. Wat film betreft gaat het gemiddelde uit van een opnamesnelheid van 13 MB/s (megabyte per seconde) in Full HD-formaat.

Hieronder staat een handig lijstje waarin je kunt zien hoeveel foto’s en video’s je kunt maken met een bepaald aantal gigabytes, zodat je makkelijk voor jezelf kunt bepalen welke capaciteit je nodig hebt:

•1 GB – 286 foto's of 10 minuten film
•2 GB – 572 foto's of 20 minuten film
•4 GB – 1.144 foto's of 40 minuten film
•8 GB – 2.288 foto's of 80 minuten film
•16 GB – 4.577 foto's of 160 minuten film
•32 GB – 9.155 foto's of 320 minuten film
•64 GB – 18.310 foto's of 640 minuten film
•128 GB – 36.620 foto's of 1280 minuten film

Wat is formatteren?

Ook een SD-kaart heeft op zijn tijd een schoonmaakbeurt nodig. Merk je dat je geheugenkaart langzamer wordt of wordt de geheugenkaart niet herkend door bijvoorbeeld je telefoon? Dan is het tijd om de SD-kaart te formatteren. Bij het formatteren van je SD-kaart worden alle bestanden definitief verwijderd van de kaart, wat ruimte schept voor het opslaan van nieuwe bestanden. 

Je SD-kaart formatteren is erg eenvoudig. Tegenwoordig kun je in veel gevallen de SD-kaart formatteren met het apparaat waar deze in zit, zoals een camera of smartphone. Een voordeel van deze aanpak is dat automatisch de juiste instellingen worden gekozen voor het gebruik met jouw camera of smartphone. 

Kun je het kaartje niet intern formatteren, dan kun je het ook doen met behulp van een computer of laptop.

Hoe werkt formatteren precies?

Als je je SD-kaart wilt formatteren op je computer of laptop, dan moet je deze allereerst in de SD-kaartlezer steken. Veel computers hebben zo’n ingang. Mocht jouw PC deze niet hebben, dan heb je een geheugenkaartlezer nodig. Dit is een externe kaartlezer die je aansluit op je computer. Wanneer je de SD-kaart in de (externe of interne) kaartlezer stopt, wordt je SD-kaart verbonden met je PC en heb je toegang tot de kaart. Voor een microSD-kaart werkt het hetzelfde. Wel heb je daar vaak een extra geheugenkaartadapter voor nodig: een soort ‘hoesje’ met het formaat van een gewone SD-kaart. Stop je microSD-kaart zodat hij in de kaartlezer past.

Als je kaart verbonden is, zoek je de SD-kaart op in de lijst met gekoppelde apparaten. Daarna druk je op de rechtermuisknop. Je krijgt nu een lijstje te zien met opties, waaronder ‘formatteren’. Kijk wel eerst goed wat voor SD-kaart je hebt: een SDHC of een SDXC. Dit staat aangegeven op de voorkant van je SD-kaart. Is jouw geheugenkaart een SDHC-kaart? Dan moet je voor de optie FAT32 kiezen. Als je kaart een SDXC kaart is, kies je voor de optie exFAT. Wanneer je dit hebt gekozen, kan het formatteren van je geheugenkaart beginnen. Is je SD-kaart klaar? Dan kun je deze rustig weer verwijderen en opnieuw gebruiken in je apparatuur.

Foto's

Voordat je een SD-kaart gaat aanschaffen, is het slim om te bedenken wat je vooral op de geheugenkaart gaat opslaan. Ga je de kaart vooral gebruiken om foto’s op te slaan op je smartphone? Kies dan minimaal een SD-kaart 32GB. Foto’s nemen namelijk veel ruimte in beslag en het is niet prettig als je geheugenkaart te snel vol zit.

Wil je verzekerd zijn van voldoende ruimte? Kies dan voor een geheugenkaart met veel ruimte, zoals een microSD-kaart 64GB of een microSD-kaart 128GB. Deze geheugenkaarten zijn wat duurder, maar qua ruimte kun je wel even vooruit.

Bij smartphones heb je vaak de keuze of je de foto’s wilt opslaan op je apparaat zelf of dat je foto’s wilt verplaatsen naar de SD-kaart in je telefoon. Dat laatste is een handige optie, zeker als je telefoongeheugen snel vol zit. Verplaats je foto’s eenvoudig naar je (micro)SD-kaart en je opslagprobleem is opgelost.

Voor fotocamera’s kun je, net als bij smartphones, het best een zo groot mogelijke SD-kaart aanschaffen. Meer geheugen betekent meer foto’s maken; het is namelijk niet fijn als je halverwege het fotograferen opeens geen foto’s meer kunt maken, omdat je opslagruimte vol zit. Zeker wanneer je in RAW fotografeert: dan nemen je foto’s vaak tien keer meer ruimte in beslag dan doorsnee jpeg’s. Fotografeer je veel in het RAW-formaat? Kies dan een zo groot mogelijke kaart en zorg dat je er altijd eentje extra bij je hebt.

Video

Voor het maken van video’s is het ook handig om een SD-kaart met een grote capaciteit te kopen. Ook video’s nemen veel ruimte in beslag, waardoor je snel te weinig geheugen overhoudt. Maak je veel video’s met je videocamera, smartphone of met je fotocamera? Dan is een microSD-kaart 16GB echt wel het minimum. Met een microSD-kaart van 16GB kun je ongeveer 160 minuten aan video-opnames opslaan. Hoe hoger het opslaggeheugen van je SD-kaart, hoe meer en hoe langer je video’s kunt maken. Ben je van plan om veel te gaan filmen? Zorg dan voor een SD-kaart met zo veel mogelijk geheugen, afhankelijk van wat je budget toelaat.

Muziek

Wil je graag offline muziek luisteren, zodat je databundel niet te snel opgaat? Muziek downloaden is dan de beste optie. Je kunt natuurlijk muziek op USB zetten, maar als je je gedownloade nummers wilt luisteren op je smartphone, kun je beter een mini SD-kaart gebruiken.

Net als bij foto’s en video’s, kun je nummers verplaatsen naar je geheugenkaart, zodat je meer ruimte overhoudt op je interne smartphonegeheugen. Je kunt op deze manier rustig muziek luisteren, zelfs als je niet online bent. Hoeveel nummers je kunt opslaan op een SD-kaart hangt af van de grootte van de geheugenkaart en de kwaliteit van de muziekbestanden.

Hoe hoger de bitrate, hoe hoger de geluidskwaliteit. Wanneer we uitgaan van muziek in MP3-formaat met een relatief hoge bitrate van 256 kbp/s (kilobytes per seconde), dan neemt elke minuut aan muziek iets meer dan 1,9 MB aan ruimte in beslag. De lengte van veel populaire muziek is ongeveer 3 minuten, waardoor je uitkomt op 5,7 MB per nummer. Het onderstaande schema laat zien hoeveel liedjes je ongeveer kunt downloaden met de verschillende opslagcapaciteiten.

•1 GB – 175 nummers
•2 GB – 350 nummers
•4 GB – 700 nummers
•8 GB – 1.400 nummers
•16 GB – 2.800 nummers
•32 GB – 5.600 nummers
•64 GB – 11.200 nummers

Je ziet dus dat je voor het downloaden van muziek minder opslagruimte nodig hebt dan bij het opslaan van minuten aan video. Zelfs met een goedkope SD-kaart van 1GB kun je al veel liedjes downloaden!

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle geheugenkaarten op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Apps

Als er een microSD-kaart in je smartphone of tablet zit, kun je zelfs apps verplaatsen naar SD-kaart. Apps op een SD-kaart zetten creëert meer geheugenruimte op je apparaat. Hoeveel apps je op een SD-kaart kunt zetten, hangt af van de grootte van de app. Hoe zwaarder de app, hoe minder ervan op een kaartje passen. Overigens zijn er ook apps die je niet op een SD-kaart kunt zetten. Gelukkig kun je de bestanden van die app vaak wél op de geheugenkaart zetten. Spotify is hier een mooi voorbeeld van.

Spotify offline luisteren

Wanneer je een Spotify Premium account hebt, kun je muziek downloaden. Je kunt de muziek offline beschikbaar maken en de bestanden verplaatsen naar je SD-kaart. Hoeveel liedjes je kunt downloaden, hangt af van de kwaliteit en de lengte van de bestanden. Spotify heeft drie kwaliteitsopties voor het downloaden van je muziek: normaal, hoog en extreem. We hebben voor je uitgerekend hoeveel liedjes je ongeveer kunt downloaden in de verschillende kwaliteiten:

•‘Normaal’ staat gelijk aan ongeveer 96 kbp/s en komt neer op 0,72 MB per minuut aan muziek.

•‘Hoog’ staat gelijk aan ongeveer 160 kbp/s en neemt 1,2 MB per minuut aan ruimte in.

•‘Extreem’ staat gelijk aan ongeveer 320 kbp/s en neemt per minuut 2,4 MB aan ruimte in.

De gemiddelde duur van een populair nummer is tegenwoordig ongeveer 3 minuten. Een nummer in ‘Normale’ kwaliteit neemt dus iets meer dan 2 MB in beslag, een nummer in ‘Hoge’ kwaliteit heeft iets meer dan 3,5 MB nodig en een nummer in ‘Extreme’ kwaliteit neemt ruim 7 MB in beslag. Nu kun je eenvoudig berekenen hoeveel ruimte je nodig hebt voor de muziek die je offline wil beluisteren.

Ga dus, voordat je een geheugenkaart gaat aanschaffen, goed na met wat voor doel je de SD-kaart wilt gaan gebruiken. Wil je verzekerd zijn van voldoende ruimte of dient de kaart alleen als extra opslag? Vergelijk de verschillende geheugenkaarten op Kieskeurig.nl en vindt zo de meest geschikte SD-kaart voor jou!