Het verschil tussen actieve en passieve speakers
Inhoudsopgave
Bij je zoektocht naar dé perfecte luidspreker heb je keuze tussen passieve en actieve speakers. Hiertussen bestaan belangrijke verschillen. Welk type je het beste kunt kiezen, hangt onder meer af van welke hifiapparatuur je al in bezit hebt en hoe je de boxen wilt gebruiken. Passieve luidsprekers sluit je op een bestaande receiver of versterker aan, terwijl een actieve luidspreker fungeert als zelfstandig audiosysteem. De versterkermodule is bij een actieve speaker tenslotte al ingebouwd. We zoomen hier in op de belangrijkste voor- en nadelen van beide luidsprekersoorten. Daarnaast komt ook het verschil tussen een passieve en actieve subwoofer aan bod.
Het verschil tussen actieve en passieve luidsprekers
De techniek van actieve en passieve luidsprekers verschilt nogal. Passieve speakers sluit je met kabels rechtstreeks aan op een traditionele receiver of versterker. Vervolgens levert deze receiver of versterker een bepaald vermogen (wattage) aan de verbonden luidspreker. De passieve speaker zet de elektrische energie om in luchttrillingen, waarna je oren de trillingen waarnemen als geluid. De combinatie van een receiver of versterker met een paar passieve luidsprekers is een traditionele muziekopstelling zoals we die al jarenlang kennen.Naast luidsprekerpoorten bevat een receiver meestal ook een aansluiting om een subwoofer te koppelen. Afhankelijk van de gebruikte apparatuur kun je een actieve of passieve subwoofer aansluiten op de versterker.
Overigens leveren de meeste versterkers te weinig vermogen om een passieve subwoofer aan te sturen. Hiervoor heb je dan eigenlijk een losse versterkermodule nodig. Een actieve subwoofer is om die reden een logischere keuze, aangezien de versterker hierbij al is ingebouwd. Bij bepaalde alles-in-één audiosystemen in het onderste prijssegment stuurt de versterkermodule van de subwoofer ook de overige luidsprekers aan. Je kunt dan de speakers aansluiten op de actieve subwoofer. Veel betaalbare speakersystemen voor computers gebruiken deze methode.
Wie geen receiver of versterker heeft, kan als alternatief een actieve luidspreker overwegen. In de klankkast is er al een versterkermodule met voeding aanwezig, zodat je geen externe hifiapparatuur meer nodig hebt. In feite haal je daarmee dus een kant-en-klaar geluidssysteem in huis. Je kunt een enkele actieve speaker aanschaffen, maar voor een stereoweergave bestaan er ook producten met twee luidsprekers. In dat geval heeft één speaker een versterkermodule aan boord, terwijl de andere speaker met een speakerdraad hierop is aangesloten.
Vanwege een hoog gebruiksgemak en de aantrekkelijke prijs zijn actieve luidsprekers de afgelopen jaren sterk in opkomst. Van actieve speakers bestaan er grofweg twee soorten. Voor thuisgebruik zijn wifi-speakers of multiroom audio-speakers interessant. Bij aanschaf van meerdere luidsprekers van een bepaald merk speel je in verschillende kamers muziek af. Je bepaalt vanuit een mobiele app in welke ruimte(s) een liedje is te horen. Loop bijvoorbeeld van de woonkamer naar de keuken, waarbij je zonder onderbrekingen naar de muziek luistert. Sonos, Bluesound en HEOS by Denon zijn bekende fabrikanten van multiroom-audiosystemen.
Naast multiroom audio-speakers vallen ook draadloze bluetoothspeakers binnen de categorie actieve luidsprekers. Dit zijn vaak kleine luidsprekersystemen die je onderweg gemakkelijk meeneemt. Om die reden bevatten ze meestal een oplaadbare accu. Vanwege de bescheiden klankkast is de audiokwaliteit van goedkope bluetoothspeakers over het algemeen lager vergeleken met die van multiroom audio-speakers.
De voor- en nadelen van actieve luidsprekers
Bij actieve luidsprekers haal je een laagdrempelig geluidssysteem in huis waarbij de speaker en de ingebouwde versterker al optimaal op elkaar zijn afgestemd. Je hoeft dus bij je luidsprekers geen bijpassende receiver of versterker te zoeken. Bovendien heb je bij active speakers niet te maken met hinderlijke speakerkabels. Aangezien alle benodigde componenten al in de behuizing aanwezig zijn, gebruik je een actief geluidssysteem gemakkelijk op wisselende locaties. Als audiobron volstaat een smartphone met een muziek-app, bijvoorbeeld Spotify, Deezer of Apple Music. De configuratie en bediening zijn doorgaans zeer gebruiksvriendelijk.
Een actieve speaker is relatief goedkoop. Je koopt tenslotte slechts één apparaat en je hebt geen aanvullende kabels nodig. Meestal bestaat een actief luidsprekersysteem uit een enkele speaker, zoals bij de meeste multiroom-audiosystemen. Een nadeel is dat er hierdoor geen sprake is van stereogeluid. Weliswaar kun je mogelijk met twee soortgelijke actieve luidsprekers een stereopaar vormen, maar dan ben je evengoed veel geld kwijt. Verder heeft een actief speakersysteem vergeleken met een receiver of versterker minder aansluitingen. De vraag is of je bijvoorbeeld een televisie of cd-speler kunt aansluiten. Duurdere modellen beschikken overigens wel vaak over meerdere digitale en analoge ingangen om externe audiobronnen te koppelen.
De voor- en nadelen van passieve luidsprekers
Audiopuristen die inzetten op de beste geluidskwaliteit kiezen vrijwel altijd voor een receiver of versterker met passieve speakers. Zeker in een wat hoger prijssegment ligt de audiokwaliteit van passieve luidsprekers hoger dan die van een actief geluidssysteem. Een voorwaarde is dat de versterker met boxen een perfecte combinatie vormen. Is dat namelijk niet het geval, dan resulteert dat in een ongecontroleerde geluidsweergave en een (te) laag volumeniveau.
De meeste fabrikanten vermelden in de specificaties van de speaker een minimaal en maximaal wattage. Dit staat voor een minimale en maximale belastbaarheid. De kunst is om daar een geschikte receiver of versterker bij te zoeken. Dat is soms een hele puzzel, want veel audiofabrikanten vermelden ten onrechte een hoog wattage als uitgangsvermogen. Over het algemeen geldt dat je voor een veeleisende vloerstaander een versterker met krachtige voeding nodig hebt om een correcte audiobalans te realiseren. Gebruik je een doorsnee receiver of versterker, dan vormen compacte boekenplankluidsprekers waarschijnlijk een betere match. Monitorspeakers laten zich namelijk gemakkelijker aansturen. Verder heb je voor een goed geluid kwalitatieve speakerkabels nodig.
Een voordeel van een passief geluidssysteem is dat je vanwege een groot aantal poorten meerdere audiovisuele bronnen kunt aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een televisie, cd-speler, gameconsole, mediaspeler, tv-decoder, blu-ray-speler en draaitafel. Overigens kun je op een receiver met passieve luidsprekers vrijwel altijd een subwoofer-versterker aansluiten. Op de achterzijde van de receiver zit hiervoor meestal een geschikte subwooferuitgang. Het geluid voorzie je daarmee van een diepere laag.
Conclusie
Wil je een geluidsinstallatie kopen en twijfel je tussen actieve en passieve speakers? Een actieve luidspreker kun je meestal eenvoudig verplaatsen en laat zich vanuit een mobiele app gemakkelijk bedienen. Aansluiten is ook een fluitje van een cent, want je hoeft de stekker alleen maar in het stopcontact te steken. Draagbare wifi- en bluetoothspeakers hebben bovendien een ingebouwde batterij. Handig voor op vakantie! Wie een hoogstaande audiokwaliteit met stereo- en/of surround-geluid wenst, kiest het beste voor passieve luidsprekers. Zoek wel geschikte speakers die samen met de receiver of versterker een ingespeeld team vormen.