Beïnvloedt de speaker-grootte de geluidskwaliteit?

Inhoudsopgave

  1. Waarom de grootte van een luidspreker van belang is
  2. Wanneer kies je voor grote vloerspeakers?
  3. Wanneer kies je voor kleinere boekenplank speakers?

Veel mensen denken dat grotere luidsprekers beter klinken. Tot op zekere hoogte is dat ook zo, want er is een redelijke klankkast vereist om tot een goed geluid te komen. Niet voor niks klinken de mini-speakertjes van een smart-tv of tablet nogal blikkerig. Ook tussen forse vloerstaanders en kleine boekenplankspeakers bestaan er vanwege de omvang akoestische verschillen. Toch kan een kwalitatieve mini stereo set of micro hifi set met compacte monitorspeakers wel degelijk goed klinken. Hier leggen we uit in hoeverre de luidsprekergrootte van invloed is op de geluidskwaliteit.

Waarom de grootte van een luidspreker van belang is

Het oog wil natuurlijk ook wat, dus het is wel zo fijn wanneer een luidspreker goed in het interieur past. Niet voor niets besteden luidsprekermerken veel aandacht aan het design. Slanke boekenplankspeakers kun je vanwege de bescheiden omvang gemakkelijker kwijt vergeleken met forse vloerstaanders. Ze zien er meestal eleganter uit. Maar naast de fysieke contrasten zit er ook een verschil in geluid: kleine speakers en grote speakers klinken ook nog eens verschillend. Welke luidspreker het prettigste klinkt, is grotendeels een kwestie van smaak. Bovendien is de beste keuze ook nog eens afhankelijk van de aanwezige hifiapparatuur. Tijd voor een uitleg!

Een grotere behuizing biedt voor de speakerfabrikant volop mogelijkheden om optimale akoestische voorwaarden te scheppen. Zo steekt de constructie van een vloerstaander over het algemeen wat robuuster in elkaar dan die van een modale monitorspeaker. Er bevindt zich daarnaast meer ruimte tussen de audiodrivers. Hierdoor zijn de tweeter, middentoner en woofer(s) beter van elkaar geïsoleerd. Resonanties hebben minder vrij spel, zodat vervormingen op een hoog volume achterwege blijven. Verder draagt een hoog gewicht van de klankkast bij aan een natuurgetrouwe audioweergave zonder ongewenste trillingen. Hoe zwaarder, hoe beter!

Kleine boekenplankspeakers missen de fysieke voordelen van een vloerspeaker. Toch slagen gerenommeerde luidsprekermerken er prima in om hoogwaardige monitorspeakers te ontwikkelen. Zij voorzien de kleine klankkast namelijk van een zware mdf-constructie met verstevigde verbindingen. Dit maakt de behuizing ‘stijf’ en minder gevoelig voor ongewenste trillingen. De nadelen van een kleine klankkast vallen hierbij grotendeels weg, mits je met een erkend speakermerk in zee gaat. Fabrikanten van goedkope boekenplankspeakers bezuinigen namelijk op het materiaal. Bij dergelijke producten komen alsnog de natuurkundige nadelen van een kleine klankkast bovendrijven. Koop dus bij voorkeur een monitorluidspreker van een gespecialiseerd speakermerk.

Wanneer kies je voor grote vloerspeakers?

Er is een aantal redenen om grote luidsprekers te kopen. Een vloerstaander heeft vrijwel altijd minimaal drie audiodrivers aan boord, namelijk een tweeter voor de hoge tonen, een middentoner en een woofer voor het laag. Dergelijke 3 weg speakers bieden een vol geluid met een diepe laagweergave. Hoge luidsprekerzuilen herbergen mogelijk meerdere woofers om extra bas te laten horen. Vloerstaanders geven vanwege een breed frequentiebereik veel pit aan de muziek mee, waardoor ze prima geschikt zijn voor energieke muziekstijlen als rock, dance en hiphop. Ze zijn daarnaast krachtig genoeg om een grote ruimte te vullen met muziek.

Vloerspeakers hebben zeer veel potentie om een levendig geluid neer te zetten. Ze zijn daarentegen wel veeleisend. Essentieel is dat de aangesloten stereotoren voldoende power levert om alle audiodrivers optimaal aan te sturen. Vanwege de aanwezigheid van drie, vier of misschien wel vijf audiodrivers per speaker is een hoog uitgangsvermogen een absolute pre. Dat vereist een stabiele voeding binnen de versterker. Hier gaat het vaak mis. Sluit je twee vloerstaanders op een wat goedkopere meerkanaals-receiver aan, dan benut je bij lange na niet de volledige capaciteit van de luidspreker. De muziek klinkt dan wat vlakjes en onnauwkeurig.

Een stereoversterker presteert doorgaans beter dan een receiver uit dezelfde prijsklasse. De voeding hoeft tenslotte slechts aan twee kanalen stroom te leveren, terwijl een receiver wel vijf, zeven of misschien wel negen kanalen van vermogen voorziet. Budgettair gezien is het daarom verstandiger om met een goede stereoversterker twee veeleisende vloerspeakers aan te sturen. Wil je een surround-opstelling met grote speakers? Je hebt voor hoogwaardig geluid dan een kostbare receiver met krachtige voeding nodig.

Wanneer kies je voor kleinere boekenplank speakers?

Boekenplank speakers hebben vaak twee audiodrivers, namelijk een tweeter en midrange-driver. Laatstgenoemde audio-unit is verantwoordelijk voor zowel het midden als de bastonen. Vanwege deze ‘dubbelfunctie’ gaat het laag wat minder diep. Toch verkiezen veel audiofielen een boekenplankspeaker boven een vloerstaander. De reden is dat monitorspeakers met een goed scheidingsfilter een sprankelend geluid bieden, waarbij de subtielste details van muziekstukken komen bovendrijven. Liefhebbers van ingetogen genres als klassiek, jazz en wereldmuziek hebben baat bij zo’n fijngevoelige luidspreker. Bovendien heb je voor de aansturing van een boekenplankspeaker niet zo’n zware versterker nodig. Hierdoor kunnen muziekliefhebbers met een lager budget uit de voeten om de volledige potentie van de luidsprekers te benutten.

Kleine speakers, groot geluid is een veelgehoorde wens. Sommige fabrikanten maken deze wens naar eigen zeggen waar. Wees bij dit soort beloftes alert. Monitorspeakers kunnen bij gebruik van een goede receiver of versterker weliswaar prachtig klinken, maar ze zijn ongeschikt om een grote ruimte te vullen met muziek. Bezit je nog geen hifiapparatuur en heb je een hekel aan kabels? Overweeg dan de aanschaf van een paartje draadloze speakers met een ingebouwde versterker. Vaak zijn dit boekenplankmodellen die je op een standaard kunt zetten.