De invloed van je versterker of receiver op je audioset

Inhoudsopgave

  1. Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een versterker?
  2. Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een receiver?
  3. Hoe kies je de juiste versterker of receiver?

Heb je spatzuiver klinkende luidsprekers in huis, dan kun je daarbij het beste een goede versterker kopen. De combinatie tussen alle hifiapparatuur dient tenslotte in balans te zijn. Koppel je bijvoorbeeld peperdure speakers aan een goedkope versterker, dan gaat dat vermoedelijk ten koste van de geluidskwaliteit. Voor optimale controle van kwalitatieve luidsprekers heb je namelijk een versterker met een zware voeding nodig. Hierdoor ontstaat er meer rust en controle in de audioweergave. Een versterker is geoptimaliseerd voor stereogeluid. Wens je als film- en gameliefhebber surround-geluid? Je kunt dan een geschikte receiver kopen, waarbij je vijf, zeven of misschien wel negen speakers aanstuurt. Hier leggen we uit in hoeverre de kwaliteit van de versterker of receiver van invloed is op het totale audiosysteem.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een versterker?

Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zullen thuisgebruikers een speaker van hoge kwaliteit niet zo snel ‘opblazen’. De meeste muziekliefhebbers draaien de volumeknop niet helemaal open, waardoor de versterker nooit het maximale vermogen levert. Verder hebben luidsprekers van gerenommeerde speakermerken een hoge belastbaarheid, waardoor ze een hoog wattage kunnen verdragen. Alleen goedkope luidsprekers met een lage belastbaarheid in combinatie met een uiterst krachtige versterker op een hoog volumeniveau leveren in theorie oververhittingsproblemen op. Sluit daarom geen spotgoedkope luidsprekers op een prijzige versterker van hoge kwaliteit aan.

Wat voor jou de beste versterker is, heeft grotendeels te maken met budget. De voeding is een relatief duur onderdeel van de versterker, waardoor een krachtig exemplaar behoorlijk in de papieren loopt. Een paar vloerstaanders heeft baat bij meer vermogen dan twee compacte boekenplankspeakers. Overigens is het soms lastig om versterkers op basis van het uitgangsvermogen (wattage) met elkaar te vergelijken. Audiomerken hanteren hiervoor namelijk verschillende meetmethoden. Als alternatief kun je ook naar het totaalgewicht van de versterker kijken. Bij een hoog gewicht is er vermoedelijk een zware voeding ingebouwd.

Vergeleken met een meerkanaals receiver bevat een stereoversterker minder aansluitingen. Check dus nauwkeurig welke randapparatuur je digitaal en analoog wilt aansluiten. Een cd-speler koppel je bijvoorbeeld via een optische input aan de versterker of je gebruikt hiervoor klassieke tulpkabels. Voor een platenspeler is het fijn wanneer de versterker een aparte phono-aansluiting aan boord heeft. Als de twee aangesloten luidsprekers te weinig bas produceren, betrek je eventueel een bijpassende subwoofer in de audioset. Dat vereist een aparte uitgang op de versterker.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een receiver?

Als je een goede receiver zoekt, kijk je allereerst naar hoeveel speakers je wilt aansluiten. Heb je bijvoorbeeld vijf luidsprekers en een subwoofer, dan ligt een 5.1-kanaals receiver voor de hand. Bepaal verder hoeveel randapparatuur je wilt koppelen. Bezit je pakweg een externe tv-decoder, blu-ray-speler, mediaspeler en PlayStation 4, dan heb je hiervoor al vier hdmi-ingangen nodig. Houd bij voorkeur nog wat poorten vrij, zodat je toekomstige apparaten ook nog kunt aansluiten. Het koppelen van een draaitafel vereist veelal de aanwezigheid van een geïntegreerde platenspeler versterker. Houd hiermee rekening, want veel receivers hebben geen versterkte phono-input.

Een hedendaagse receiver heeft nogal wat functies in huis. Bepaal vooral welke opties je graag wilt gebruiken. Het is tenslotte zonde wanneer er achteraf een handige functie ontbreekt. Zo ontvangt een versterker met bluetooth draadloze muziekstreams vanaf een smartphone of tablet, waardoor je eenvoudig naar Spotify-afspeellijsten kunt luisteren. Als alternatief volstaat een (draadloze) netwerkaansluiting om muziek vanaf online bronnen te streamen. Veel moderne receivers ondersteunen het gebruik van multiroom audio. Heb je in andere kamers receivers of draadloze speakers van hetzelfde audiomerk staan? De kans is groot dat je ze vanaf een mobiele app kunt aansturen. Je speelt in meerdere kamers dan bijvoorbeeld gelijktijdig hetzelfde muziekalbum af.

Bij gebruik van 4K-bronnen is het van belang dat de receiver deze hoge resolutie aan de aangesloten televisie kan doorgeven. Denk bijvoorbeeld aan een blu-ray-speler met ultra hd-ondersteuning of een PlayStation 5. Ondersteunt je televisie 3D-beelden? Controleer dan goed of de receiver het 3D-signaal kan doorgeven.

Hoe kies je de juiste versterker of receiver?

In eerste instantie is het belangrijk dat je alle apparaten goed kwijt kunt. Wees bij de aanschaf van hifiapparatuur niet bang dat de componenten veel ruimte in beslag nemen. Lang niet alle versterkers en receivers hebben namelijk een standaardbreedte van 43 centimeter. Bij een bescheiden audiomeubel ligt het kopen van een mini versterker voor de hand. Kijk hierbij goed naar het merk. Een Yamaha versterker is nagenoeg altijd 43 centimeter breed, zodat je componenten kunt stapelen. Merken als NAD en Denon ontwikkelen ook kleinere receivers en versterkers.

Kies tot slot hifiapparatuur die naadloos aansluit bij je persoonlijke gebruik. Een wifi versterker kopen heeft bijvoorbeeld alleen nut als je muziek wilt streamen of wanneer je kiest voor een multiroom audio-opstelling. Daarnaast kijk je naar het aantal benodigde speakerterminals en aansluitingen. Laat je functies achterwege, dan blijft er wellicht meer budget over om een versterker met een zwaardere voeding te kopen. Dat resulteert mogelijk weer in een betere geluidskwaliteit. Bij een beperkt budget maak je de afweging tussen een versterker met een hoogwaardig geluid of een minder klinkende receiver met boordevol functionaliteit.