Wat is multiroom audio en wat zijn de voordelen?

Inhoudsopgave

  1. De voordelen van multiroom audio
  2. De nadelen van multiroom audio
  3. De meest populaire multiroom audio-merken van dit moment

Multiroom speakers zijn de afgelopen jaren bezig aan een indrukwekkende opmars. Begrijpelijk, want deze draadloze speakers hebben min of meer alles in huis. Zo is de eindversterker al in de luidsprekerkast aanwezig, waardoor je geen losse receiver of versterker met hinderlijke kabels hoeft aan te sluiten. Daarnaast gebruik je verschillende luidsprekers in diverse kamers, waarna je overal in huis dezelfde muziek afspeelt. Bezit je al goede geluidsapparatuur? Geen probleem, want met de juiste componenten kun je iedere bestaande home cinema set draadloos op een multiroom audio-netwerk aansluiten. Wat zijn de voor- en nadelen van multiroom audio?

De voordelen van multiroom audio

Van draadloze speakers bestaan er grofweg drie soorten. Bluetooth speakers zijn relatief goedkoop en kun je vanwege de geïntegreerde accu meestal gemakkelijk meenemen. Verder belanden er steeds meer smart speakers in de digitale winkelschappen. Die onderscheiden zich voornamelijk doordat je ze via spraak kunt aansturen. Bovendien integreren ze gemakkelijk met overige slimme apparaten. Tot slot bestaan er wifi speakers die je met het (draadloze) netwerk kunt verbinden. Voor mensen die graag overal in huis naar muziek luisteren, zijn deze multiroom audio-speakers zeer interessant. Ze zijn namelijk zeer veelzijdig en je geniet bovendien van meerkamergeluid.

Combineer je meerdere wifi-speakers van hetzelfde audiomerk in een multiroom audio-opstelling, dan speel je een liedje in verschillende ruimtes af. Fijn is dat je de muziek in je volledige woning vanuit één app kunt bedienen. Met deze mobiele app koppel je iedere multiroom audio-speaker aan een zone. Als je bijvoorbeeld in de woonkamer, keuken en garage muziek wilt horen, tik je deze zones in de app op je smartphone of tablet aan.

Naast een functie om in meerdere kamers naar muziek te luisteren, biedt multiroom audio nog veel meer voordelen. Een groot pluspunt van een wifi-speaker is dat het een alles-in-één-systeem betreft dat weinig ruimte inneemt. Met deze totaaloplossing ben je doorgaans minder geld kwijt dan wanneer je de audiocomponenten los aanschaft. In de behuizing zitten een speaker, versterker en streamer verwerkt. Meestal heb je vanuit de app toegang tot verschillende online muziekdiensten, bijvoorbeeld Spotify, Deezer, SoundCloud en/of Tidal. Daarnaast kun je nummers vanaf eigen netwerkbronnen streamen, zoals een nas, laptop of pc. Afhankelijk van de gekozen actieve luidspreker sluit je optioneel nog externe audiobronnen aan. Denk bijvoorbeeld aan een cd-speler, cassettedeck of een externe harde schijf met audiobestanden.

Alle multiroomfabrikanten proberen gebruiksvriendelijke producten te ontwikkelen, zodat gebruikers vlot aan de slag kunnen. De installatie van een multiroom audio-speaker is dan ook meestal vrij eenvoudig. Je hoeft tenslotte geen bijpassende versterker bij de actieve luidspreker te zoeken, want een versterkermodule is al geïntegreerd. Bovendien is het niet nodig om losse componenten aan elkaar te koppelen met kabels. Doe de stekker in het stopcontact en installeer de bijbehorende app om het apparaat aan het (draadloze) netwerk te koppelen. Binnen enkele minuten is de draadloze luidspreker gereed voor gebruik. Sommige reismodellen hebben een geïntegreerde accu die je eerst moet opladen.

Voor het creëren van een multiroom audio-netwerk is het niet nodig om bestaande hifiapparatuur de deur uit te doen. Zo laat je bijvoorbeeld een traditionele stereo-versterker of home cinema draadloos met andere multiroom-speakers samenwerken. Dat vereist wel een extra component die je als audiobron aan een versterker, receiver of soundbar koppelt. Aansluiten gebeurt bijvoorbeeld met reguliere tulpaansluitingen of een optische s/pdif-connector. Zo’n los verkrijgbaar audiocomponent bevat een netwerkfunctie waarmee je de muziekinstallatie voortaan vanuit een mobiele app kunt aansturen. Overigens hebben veel moderne receivers, versterkers en soundbars vaak al een multiroom audio-functie ingebouwd.

De nadelen van multiroom audio

Het gebruiksgemak en de talloze (streaming)mogelijkheden maken van een wifi luidspreker een graag geziene gast in de woonkamer. Maar voordat je een exemplaar aanschaft, is het slim om ook even de nadelen in ogenschouw te nemen. Zo zijn het vaak kleine speakers met een beperkt bereik. Hoewel producten van de bekendere merken beslist niet slecht klinken, bieden ze niet de allerbeste geluidskwaliteit. De klankkast is veelal van kunststof en vanwege het gebruik van een enkele speaker is er geen sprake van een stereobeeld. Een goede versterker met een paar kwaliteitsboxen klinkt vrijwel altijd beter dan een losse wifi-luidspreker. Daar is de prijs dan ook naar!

Een multiroom audio-speaker verliest veel functionaliteit wanneer de (draadloze) netwerkverbinding onverhoopt wegvalt. Vaak is er niet eens een afstandsbediening bijgesloten, waardoor je veroordeeld bent tot de fysieke knoppen op de behuizing. Je kunt bij een netwerkdefect alleen lokaal aangesloten audiobronnen afspelen. Een aanwezige bluetoothadapter biedt mogelijk nog een uitweg.

Tot slot is het een groot nadeel dat audiomerken allemaal verschillende protocollen voor hun multiroom audio-apparatuur beheren. Een succesvol multiroomsysteem vereist dus de aanschaf van hetzelfde merk audioproducten. Overigens bestaat er wel enige overlap. Zo gebruiken Bluesound en NAD allebei BluOS als protocol, terwijl Marantz en Denon een beroep doen op HEOS. Ook Pioneer en Onkyo gebruiken hetzelfde platform, namelijk FlareConnect. Yamaha (MusicCast) en Sony (Music Center) beheren elk hun eigen multiroomprotocol

De meest populaire multiroom audio-merken van dit moment

Sonos is kortgezegd de uitvinder van multiroom audio. Het Amerikaanse bedrijf timmert nog altijd flink aan de weg en heeft een indrukwekkend portfolio opgebouwd. Naast de gangbare draadloze speakers ontwikkelt Sonos ook apparatuur waarmee je je bestaande hifiapparatuur kunt upgraden. Heb je nog een paar antieke luidsprekers of een traditionele versterker? Met een losse streamer of versterker van Sonos transformeer je stokoude geluidsapparatuur in een modern draadloos muzieksysteem.

Bij je zoektocht naar de beste draadloze speaker kom je naast Sonos ongetwijfeld nog meer audiomerken tegen. Zo staat het Canadese Bluesound bekend om zijn uitstekende geluidskwaliteit. HEOS by Denon ontwikkelt prima wifi-speakers tegen betaalbare tarieven. Mooi meegenomen is bovendien dat receivers van Marantz en Denon eveneens uit de voeten kunnen met HEOS, waardoor je wellicht al wat geschikte apparatuur hebt staan.