Welke stereoset en speakers passen het best bij jou?

Inhoudsopgave

  1. De voor- en nadelen van een surround set
  2. De voor- en nadelen van vloerspeakers
  3. De voor- en nadelen van boekenplank speakers
  4. Conclusie

Wil je nieuwe speakers kopen? Belangrijk is dat je luidsprekers selecteert die naadloos bij jouw (woon)situatie aansluiten. Zo vereisen vloerstaanders een ruime huiskamer, terwijl compacte monitorspeakers zich juist lenen voor een kleine luisterruimte. Muziekliefhebbers kiezen het beste voor een stereoset met twee luidsprekers. Zet je regelmatig een filmpje op of speel je graag games? In dat geval ligt een fraaie home cinema set 5.1 voor de hand. Stemmen komen bij een surround-set vanuit het midden, terwijl special effects uit de achterste speakers knallen. Welke stereo set kopen? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke wensen en woonomgeving. We zetten de voor- en nadelen van home-cinemasets, vloerstaanders en boekenplankspeakers op een rij.

De voor- en nadelen van een surround set

Een dolby surround set heeft minimaal vijf speakers en een sufwoofer. Naast de twee voorste luidsprekers bevindt zich onder of boven de televisie ook nog een middenspeaker voor de dialogen. Surround speakers laten special effects horen, bijvoorbeeld een heftige explosie of kogels van een sluipschutter. Film- en gameontwikkelaars mixen de audiosporen over meerdere kanalen, waardoor je bij een goede home-cinemaset het geluid vanuit alle kanten hoort komen. Hierdoor zit je midden in de actie en beleef je de film of het computerspel intenser. Met een surround-set creëer je dus in feite je eigen thuisbioscoop.

Een nadeel van een home-cinemaset is dat dit geluidssysteem relatief veel ruimte inneemt. Voor de twee voorste luidsprekers en de middenspeaker is dat doorgaans niet zo’n probleem. Die kun je namelijk dicht in de buurt van de televisie en receiver positioneren. Een subwoofer is daarentegen veelal een sta-in-de-weg. Dit apparaat is namelijk groot van stuk en zet je bij voorkeur ergens op de vloer neer. Heb je nergens plek? Sommige fabrikanten produceren slanke subwoofers die je onder de bank of salontafel kunt schuiven. In tegenstelling tot reguliere luidsprekers maakt het bij een subwoofer niet zoveel uit waar je hem neerzet. De lage tonen verspreiden zich namelijk in de meeste gevallen moeiteloos door de luisterruimte. Voor de surround-speakers dien je achter de bank voldoende plek vrij te maken. Monteer ze aan de wand of gebruik hiervoor geschikte standaards.

Een ander nadeel van een home-cinemasysteem is de aanleg van meterslange speakerdraad. In de praktijk leidt dat vooral bij de surround-luidsprekers tot problemen. De snoeren lopen namelijk van de receiver bij de televisie naar de speakers achter de bank. Met kabelgoten kun je de kabels wellicht wegwerken. Een fraaier aanzicht is wanneer je het speakerdraad achter een vloerplint of overzetplint legt. Bij de aanleg van een nieuwe vloer kun je eventueel overwegen om de kabels onder de vloer te leggen. Gebruik je bijvoorbeeld voor laminaat of parket groene platen als ondervloer? Je maakt dan eenvoudig een geul voor de bekabeling. Houd er hierbij wel rekening mee dat je eventuele kabelbreuken lastig kunt verhelpen.

Geen zin om onhandige speakerkabels te trekken? Overweeg dan een surround-set met draadloze speakers en een draadloze subwoofer. Dat scheelt een hoop gedoe! Bedenk wel dat de meeste draadloze surround-luidsprekers via een draadloze ontvanger op het lichtnet zijn aangesloten. In feite zijn ze dus niet volledig draadloos en moet je ze in de nabijheid van een stopcontact plaatsen. Overigens bestaan er ook draadloze surround-speakers met een accu. Eenmaal opgeladen kun je deze luidsprekers eenvoudig op iedere gewenste plek neerzetten.

De voor- en nadelen van vloerspeakers

Vloerstaanders zijn zowel binnen een stereo- als surround-opstelling bruikbaar. Bij een surround-set plaats je de grote speakers voorin de kamer. Vanwege natuurkundige wetten is een setje vloerstaanders een prima keuze om een vol en detailrijk geluid te realiseren. Een ruime klankkast geeft nu eenmaal de minste beperkingen. De behuizing bevat voldoende plek om een tweeter, middentoner en één of meerdere woofers te herbergen. Alle lagen zijn hierdoor goed vertegenwoordigd, waarbij ook het laag zich duidelijk laat horen. Kortom, een goede keuze om ritmische muziek of bombastische filmscènes weer te geven. Bedenk wel dat de stereo toren een krachtige receiver of versterker met stabiele voeding nodig heeft om forse luidsprekerzuilen aan te sturen. Levert de hifiapparatuur te weinig vermogen, dan leidt dat tot een ongecontroleerde audioweergave. Een capabele audioset met vloerspeakers is dan ook een behoorlijke investering.

Een stereo set met twee oogstrelende vloerstaanders is een prachtig gezicht, maar helaas is niet iedere huiskamer hiervoor geschikt. Hoe groter de weergever, hoe meer ‘ademruimte’ de luidspreker nodig heeft. De akoestische voorwaarden moeten gewoonweg kloppen. Plaats je te grote speakers in een kleine ruimte van pakweg 25 vierkante meter, dan weerkaatsen de geluidsgolven tegen de muren. De bas gaat hierdoor erg overheersen, waardoor het midden en hoog ondersneeuwen. Een scheve verhouding tussen het luidsprekerformaat en de luisterruimte is funest voor de audiokwaliteit.

De voor- en nadelen van boekenplank speakers

Bij een bescheiden woonkamer ligt een paar boekenplank-speakers voor de hand. Die zijn kleiner van stuk, waardoor ze beter bij een beperkte luisterruimte aansluiten. Bovendien laten ze zich gemakkelijker door een doorsnee versterker aansturen, waardoor je met een lager budget uit de voeten kunt. Met een ophangsysteem of bijbehorende standaard positioneer je ze op oorhoogte. De klankkast van een zogeheten monitorspeaker bevat een tweeter voor de hoge tonen en een midrange-audiodriver voor het midden en laag.

Veel luisteraars vinden het een nadeel dat de bastonen van een boekenplankmodel zich minder laten gelden, zoals liefhebbers van hiphop en dance. Daarentegen kiest menig audiofiel juist bewust voor een hoogwaardige mini stereo set met kleine speakers. Vanwege het ontbreken van overheersende bastonen klinkt de muziek namelijk sprankelender, gedetailleerder en mogelijk zelfs natuurgetrouwer. Ingetogen muziekgenres als jazz, klassiek en soul komen bij kwalitatieve monitorspeakers meer tot zijn recht. Neem dus ook je muzikale voorkeuren mee in je besluit om een hifi set met kleine of juiste grote speakers te kopen.

Conclusie

Ga je een geluidsinstallatie kopen, dan sta je voor een aantal belangrijke keuzes. Kies je bijvoorbeeld voor twee, vijf of negen speakers? En ga je voor groot of klein? Film- en gameliefhebbers hebben baat bij een degelijke surround-set. Kant-en-klare home-cinemasets zijn weliswaar tegen aantrekkelijke prijzen te koop, maar voor een betere geluidskwaliteit verdient de aanschaf van een losse receiver en luidsprekers van gerenommeerde audiomerken de voorkeur. Een bijkomend voordeel is dat je kapotte componenten eenvoudiger kunt vervangen. Als muziekinstallatie is een stereoversterker met kwalitatieve speakers een interessante optie. Vergeleken met een multikanaals receiver levert een stereoversterker in dezelfde prijsklasse namelijk betere muzikale prestaties. De reden is dat de voeding van een stereoversterker aan slechts twee kanalen stroom hoeft te leveren. Zeker bij gebruik van de beste luidsprekers leidt dat tot een zeer gecontroleerde audioweergave met een hoge detaillering.