Streamen naar bekabelde luidsprekers doe je zo

Inhoudsopgave

  1. Streamen op bekabelde luidsprekers
  2. Streamen op een bekabelde versterker

Draadloos muziek streamen naar de versterker is een veelgehoorde wens. Met een moderne av-receiver is dat vrij eenvoudig. Dankzij de aanwezigheid van bluetooth, wifi of een bekabelde netwerkaansluiting stuur je namelijk gemakkelijk Spotify-afspeellijsten naar het audiosysteem. Heb je nog een traditionele versterker die je voor geen goud wilt afdanken? Ook dan kun je muziek streamen via wifi naar je speakers. Voorwaarde is wel dat je hiervoor de juiste accessoires in huis haalt. We zetten verschillende streamingopties voor je op een rij.

Streamen op bekabelde luidsprekers

Bekabelde luidsprekers zijn altijd aangesloten op een versterker of receiver. Dit apparaat levert dus kortweg het audiosignaal naar de speakers. Je kunt natuurlijk een nieuwe wifi versterker kopen, waarbij je nummers vanaf online muziekbronnen streamt. Veel receivers ondersteunen bijvoorbeeld internetdiensten als Spotify (Connect), Deezer, SoundCloud, Napster en/of Tidal. Overigens heb je wel een betaald abonnement bij de betreffende muziekdienst nodig. Dat kost ongeveer een tientje per maand. De bediening verloopt in de regel via een app op een mobiel toestel. Bij sommige receivers kun je in een menu op een aangesloten televisie een favoriete Spotify-afspeellijst selecteren. Verder staan er waarschijnlijk diverse internetradiostations voor je klaar. Via een netwerkaansluiting kun je tot slot ook eigen muziekbestanden vanaf apparaten binnen het thuisnetwerk streamen. Handig voor het geval je een nas, pc of laptop hebt ingericht als muziekserver met (high-res) audiobestanden.

Heeft je digitale versterker geen netwerkmogelijkheden? Via bluetooth stream je alsnog Spotify-nummers naar je hifi-installatie. Recente audioapparatuur bevat veelal al een ingebouwde bluetoothadapter. Is dat bij jouw oude versterker of receiver niet het geval? Overweeg dan de aanschaf van een zogeheten bluetooth audio adapter. Dat is een klein kastje dat je als bron aan een versterker of receiver koppelt. Aansluiten gebeurt meestal via reguliere tulpkabels of een s/pdif-poort (optisch of coaxiaal). De receiver is dan verbonden met een externe bluetooth-antenne, zodat je muziek van online muziekdiensten of eigen audiobestanden vanaf netwerkbronnen kunt streamen. Het bereik tussen de smartphone en bluetoothmodule beperkt zich doorgaans tot een meter of tien. Voor de beste audiokwaliteit koop je bij voorkeur een bluetooth-adapter met aptX-ondersteuning.

In plaats van een nieuwe receiver kopen, kun je ook muziek streamen naar een oude stereo. Dat is interessant wanneer je bijvoorbeeld al jarenlang een kostbare versterkerbak zonder moderne functies hebt staan. Hiervoor hebben we het gebruik van een bluetooth audio adapter al even aangestipt. Verderop bespreken we op welke overige manieren je een traditionele hifiset op internet kunt aansluiten.

Streamen op een bekabelde versterker

Wil je muziek streamen naar een oude versterker? Ook op een receiver of versterker zonder (draadloze) netwerkfunctie gebruik je online muziekdiensten. Bestudeer allereerst welke overige audiovisuele apparatuur je op de versterker hebt aangesloten. Zo is Spotify op diverse componenten beschikbaar, waaronder smart-tv’s, spelcomputers (PlayStation 3 of 4 en Xbox One), mediaspelers en blu-ray-spelers. Als deze apparaten met je versterker zijn verbonden, hoor je de streams uit de speakers van het audiosysteem knallen. In een enkel geval voegt een software-update Spotify-ondersteuning toe, met name bij apparaten die stammen uit 2013 en 2014. Daarnaast bevatten audiovisuele apparaten ook steeds vaker Google Cast. Via het wifi-netwerk sluis je vanaf een smartphone audiobestanden door naar de muziekinstallatie.

Is er echt geen apparaat met streamingfunctie voorhanden, dan kun je de aanschaf van een gespecialiseerde muziekstreamer overwegen. Die zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Een audiostreamer sluit je digitaal of analoog aan op de versterker. Dat kan bijvoorbeeld via de optische ingang of met tulpstekkers. Op een muziekstreamer is meestal bluetooth, wifi en een ethernetpoort beschikbaar. Je bepaalt dus zelf via welk kanaal je audiostreams afspeelt. Een muziekstreamer bevat vrijwel altijd extra functies, zoals ondersteuning voor multiroom audio en AirPlay 2. Ook het afspelen van hoge resolutie-bestanden behoort vaak tot de mogelijkheden, zodat je muziek in de allerhoogste kwaliteit kunt beluisteren. Als alternatief bestaan er veelzijdige cd-spelers met een ingebouwde netwerkspeler. Ideaal voor mensen die nog graag cd’s afspelen, maar tegelijkertijd ook toegang tot internetdiensten als Spotify, SoundCloud en Deezer wensen.

Wil je een goedkope streamer? In dat geval is een Android-gebaseerde mediaspeler een interessante optie. Vanuit de Play Store installeer je eenvoudig muziekapps, waarna je eigen afspeellijsten ophaalt. Bedenk wel dat Android van oudsher voor mobiele aanraakschermen is ontwikkeld, waardoor je wellicht even aan de bediening moet wennen. Desalniettemin is een Androidbox een goedkoop alternatief, want muziekstreamers van bekende audiomerken kosten doorgaans veel geld.