Eerste hulp bij het inbouwen van je inbouwkoelkast

Inhoudsopgave

  1. De verschillende inbouwkoelkast-maten
  2. Sleepdeur-inbouwkoelkast inbouwen
  3. Deur-op-deur inbouwkoelkast inbouwen
  4. Onderbouw koelkast inbouwen
  5. Hoe werkt het scharniersysteem van een inbouwkoelkast?

Ga je binnenkort een koelkast inbouwen, je oude inbouwkoelkast vervangen of een koelkast inbouwen in een bestaande keuken? Hieronder vertellen we je waar je allemaal rekening mee moet houden. Een inbouwkoelkast monteren is namelijk best een lastige klus. Maar als je precies weet waar je op moet letten, wordt zelfs de lastigst klus een fluitje van een cent!

De verschillende inbouwkoelkast-maten

Inbouwkoelkasten hebben een standaard hoogte. Ze worden vaak aangeduid als inbouw koelkast met direct daar achteraan de maat. De inbouw koelkast 88 centimeter is samen met die van 82 centimeter het kleinste standaardformaat, geschikt voor de kleinere keuken. Iets meer ruimte? Dan is een inbouw koelkast 102 centimeter en goede keus. Daarboven kun je dan nog een keukenkast plaatsen voor meer opbergruimte. Met een inbouw koelkast 122 centimeter of een inbouw koelkast 140 centimeter heb je al wat meer ruimte in je koelkast. Deze maten zijn ook geschikt als je een vriesvak in de koelkast wilt, maar tegelijkertijd genoeg ruimte wilt overhouden in de koelkast zelf. Heb je nog meer ruimte nodig om al je etenswaren vers te houden? Dan is een inbouw koelkast 158 centimeter of inbouw koelkast 178 centimeter het meest geschikt.

De inhoud van koelkasten wordt standaard in liters uitgedrukt. Een inhoud van 150 liter is groot genoeg voor een huishouden van een of twee personen. Bij drie tot vier personen is dit 150 tot 250 liter. Voor vijf personen of meer houden we een inhoud aan van 250 liter of meer.

Sleepdeur-inbouwkoelkast inbouwen

Er bestaan twee soorten scharniersystemen voor de deuren van een inbouw koelkast: sleepdeur systeem en deur-op-deursysteem. Bij een sleepdeursysteem hebben de deur en de koelkast zelf ieder een eigen paar scharnieren. De deur zit hierbij niet vast op de koelkast, maar opent via een deurgeleider. Deze geleider plaats je op de koelkastdeur. Daarna plaats je het hulpstuk op de binnendeur van het deurfront. Op deze manier glijden de deuren langs elkaar als je de koelkast open en dicht doet. Het voordeel hiervan is dat het gewicht van de deur niet aan de koelkastdeur hangt. Het is wel goed om te beseffen dat je de geleider kunt zien als je de deur opent en sluit.

Deur-op-deur inbouwkoelkast inbouwen

Een inbouw koelkast met een deur-op-deur systeem heeft één scharnier. Dit houdt in dat de deur vast zit op de koelkast. Er zit dan ook geen ruimte tussen de deur en de koelkast zelf. Een deur-op-deursysteem is daarom steviger dan een sleepdeursysteem en kan dus meer gewicht hebben. De montage van een deur-op-deursysteem is wel iets lastiger dan een sleepdeur, omdat de deur aan de koelkast wordt gemonteerd. Dit wordt ook wel een vlakscharniersysteem genoemd. De deur van de inbouwkoelkast moet je wel eerst losschroeven van de koelkast om deze op de kastdeur te monteren. Handig om te weten: je kunt van een deur-op-deursysteem niet overstappen op een sleepdeursysteem. Andersom kan wel.

Onderbouw koelkast inbouwen

Een inbouw koelkast - tafelmodel heeft een standaard inbouwmaat van 88 centimeter. Een inbouw koelkast - onderbouw is iets kleiner: 82 centimeter. Belangrijk is dat er onder het aanrecht extra ruimte is voor ventilatie. Bij het opmeten moet je hier dus rekening mee houden. Bij een onderbouw koelkast wordt de warme lucht namelijk afgevoerd via de plint en wordt er koude lucht aangezogen. De hoogte van de koelkast kun je aanpassen met de pootjes die in hoogte verstelbaar zijn. Verder is het goed om te weten dat je voor de breedte van een onderbouwkoelkast 60 centimeter vrij moet houden onder het aanrecht.

Hoe werkt het scharniersysteem van een inbouwkoelkast?

Een inbouwkoelkast heeft een of meerdere scharnieren. Inbouwkoelkast monteren lastig? Een sleepdeursysteem is makkelijker te monteren dan een deur-op-deursysteem. Wat is het verschil tussen het ene en het andere scharniersysteem? Inbouwkoelkast met sleepdeur: de kastdeur wordt met geleiders op de koelkastdeur gemonteerd. Deur-op-deursysteem? De kastdeur zit vast aan de deur van de koelkast. Scharnieren kunnen na lang gebruik verslijten. Dan is het belangrijk om de scharnieren te vervangen. Wil je je inbouwkoelkast-scharnieren vervangen? Via de leverancier kun je vervangsetjes bestellen. Belangrijk is wel om meteen alle scharnieren te vervangen. Als er één kapot is, is de rest meestal ook al versleten.