Hoe maak je een inbouw-koelkast schoon?

Inhoudsopgave

  1. Waarmee maak je je inbouwkoelkast schoon?
  2. Rubbers van je inbouwkoelkast schoonmaken
  3. Het afvoergaatje van je inbouwkoelkast schoonmaken
  4. De vriezer van je inbouwkoelkast (of koelvriescombinatie) schoonmaken

Een koelkast moet je natuurlijk ook regelmatig schoonmaken. De vraag is hoe vaak je koelkast schoonmaken nodig is. Een koelkast schoonmaken is namelijk niet het leukste klusje. Bij een inbouwkoelkast is het ook nog eens lastiger, omdat de koelkast niet zomaar van zijn plek kan. Toch is het belangrijk om je koelkast eens in de drie maanden schoon te maken. Hieronder geven we je tips hoe je dat het beste kunt doen. Zo gaat jouw koelkast extra lang mee en krijgen schadelijke bacteriën geen kans.

Waarmee maak je je inbouwkoelkast schoon?

Omdat je eten in je koelkast bewaart, kun je beter niet zomaar elk schoonmaakmiddel gebruiken om je koelkast schoon te maken. Daarom geven we je hier een paar tips waarmee koelkast schoonmaken een eitje wordt. Zet de koelkast uit en haal alle etenswaren, plateaus, lades en rekjes uit de koelkast. Maak dan een sopje van een scheutje afwasmiddel of allesreiniger en water. Voeg hieraan eventueel een schepje soda toe. Neem de binnenkant af met een vochtige doek en poets na met een schone doek. Daarna droog je alles af met een schone theedoek. Liever op een natuurlijke manier je koelkast schoonmaken? Azijn doet wonderen bij het verwijderen van nare geurtjes. Toch is het raadzaam om de koelkast eerst met een sopje schoon te boenen. Je kunt hiervoor ook een ecologisch schoonmaakmiddel gebruiken. Natuurlijk poets je met dit sopje ook meteen de buitenkant. Koelkast schoonmaken wordt zo een fluitje van een cent. 

Rubbers van je inbouwkoelkast schoonmaken

Iets wat mensen nog weleens vergeten schoon te maken, zijn de rubbers. De koelkast schoonmaken is al niet het leukste klusje, maar tussen de rubbers kan zich vuil ophopen. Om te voorkomen dat ziektekiemen zich verspreiden, is het belangrijk om ook de rubbers van je inbouwkoelkast regelmatig schoon te maken. Om te beginnen is het goed om ze af en toe af te nemen met een sopje. Plakkerig rubber schoonmaken doe je het beste met een krachtige allesreiniger. Je kunt een wattenstaafje gebruiken om het vuil tussen de rubbers te verwijderen. Gebruik liever geen zuurhoudende producten: die kunnen het rubber aantasten, waardoor de koelkast erna misschien niet meer goed sluit. Droog de rubbers daarna goed af om te voorkomen dat er schimmel ontstaat.

Het afvoergaatje van je inbouwkoelkast schoonmaken

Het afvoergaatje van de koelkast schoonmaken lastig? Dat valt best mee. De ingang van de afvoer vind je aan de binnenkant van de koelkast, vlak boven de groentelade. Als de afvoer verstopt is, kun je deze schoonmaken met een wattenstaafje of een satéprikker met een stukje keukenpapier eromheen. Goed om te weten: als je etenswaren niet bij de ingang van de afvoer of tegen de achterwand bewaart, raakt de afvoer minder snel verstopt.

De vriezer van je inbouwkoelkast (of koelvriescombinatie) schoonmaken

Tot slot is er nog de vriezer. Die moet je natuurlijk ook regelmatig schoonmaken. De vriezer schoonmaken doe je op dezelfde manier als de koelkast. Uiteraard moet je de vriezer wel eerst ontdooien. De diepvries schoonmaken gaat immers het makkelijkst als er geen ijs in zit. De rijplaag kun je verwijderen met een kunststof ijskrabber. Het ontdooien kun je versnellen door bakken met warm water in de vriezer te zetten. Goed om te weten: verwarm het ijs niet met een föhn om het sneller te laten ontdooien. Dit kan gevaarlijk zijn.

Als de vriezer helemaal schoon is, zet je ’m weer aan. Pas als de vriezer weer op de juiste temperatuur is, leg je je spullen terug. Tip: ontdooi je vriezer op een koude winterdag- of nacht. Je kunt de inhoud dan in de tuin of op het balkon in een koeltas bewaren en koel houden.