Combimagnetron of aparte oven en magnetron?

Inhoudsopgave

  1. Verschil tussen combi-oven of combimagnetron
  2. Inbouw of vrijstaande combimagnetron
  3. Voor- en nadelen van een combi-oven of combimagnetron
  4. De voor- en nadelen van een combimagnetron
  5. De voor- en nadelen van een combi-oven

Je bent op zoek naar een nieuwe oven en een nieuwe magnetron. Maar voordat je verschillende modellen vergelijken gaat, kan het nooit kwaad om je een beetje in te lezen. Zo maak je makkelijker de beste keuze. In dit artikel helpen we je graag een eindje op weg. We beantwoorden daarvoor een aantal vragen. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een combi-oven en een combimagnetron? Wat zijn de voordelen en nadelen van beide opties? En kun je beter een vrijstaand of een inbouw exemplaar kopen?

Verschil tussen combi-oven of combimagnetron

Combi-ovens combineren kort gezegd verschillende ovenfuncties met een magnetronfunctie. Anders gezegd: dit type oven beschikt over de functies van een oven én over een magnetronfunctie. Het is dus een oven met magnetronfunctie. Dankzij de specificaties van een combi-oven kun je dus gebruik maken van verschillende ovenfuncties en daarnaast gerechten opwarmen met behulp van de magnetronfunctie.

Ondanks dat er veel verwarring over bestaat en veel mensen de termen door elkaar gebruiken, is een combi-oven absoluut niet hetzelfde als een combimagnetron! De combimagnetron is namelijk een magnetron die uitgebreid is met een grill- en hetelucht-functie. Je ziet dit verschil ook duidelijk terug: een combimagnetron heeft - net als een normale magnetron - een draaiplateau.

Bij de combioven ligt de nadruk dus op de ovenfuncties en bij de combimagnetron juist op de magnetronfuncties. Dat is echter niet het enige verschil. Het is voor het maken van een keuze ook belangrijk om alvast te weten waar je de combi-oven of combimagnetron gaat plaatsen. Wanneer je het apparaat wilt inbouwen, kun je voor zowel een combi-oven als een combimagnetron kiezen. Wanneer je voorkeur uitgaat naar een vrijstaand apparaat is de combimagnetron echter je enige keuze. Combi-ovens zijn vrijwel altijd inbouw modellen, die je dus niet los op je aanrecht kunt plaatsen.

Inbouw of vrijstaande combimagnetron

De combimagnetron is zowel ingebouwd als vrijstaand verkrijgbaar. Mocht je er de ruimte voor hebben, dan staat een inbouwmagnetron natuurlijk vaak fraaier, maar het is echter wel duurder. Het grote voordeel van een vrijstaande combimagnetron is dat deze verplaatsbaar is. Je kunt het apparaat dus gemakkelijk opbergen als je deze niet nodig hebt.

Over het algemeen heeft een combimagnetron een maximale inbouwhoogte van 45 centimeter. Er zijn ook apparaten verkrijgbaar met een inbouwhoogte van 38 of 60 centimeter. Vrijstaande combimagnetrons zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Over het algemeen is een vrijstaande combimagnetron echter vaak wat kleiner. Bij een inbouwmagnetron heb je zodoende vaak een ruimere keuze als je een model met een grote inhoud op het oog hebt.

Voor- en nadelen van een combi-oven of combimagnetron

De combi-oven en combimagnetron bieden je de voordelen van twee apparaten in één enkel apparaat. Hierdoor bespaar je niet alleen ruimte, maar ook geld. Je hoeft immers maar één apparaat te kopen, die je de functionaliteiten van oven én magnetron biedt. Bovendien kun je de bereidingstijd van sommige gerechten flink inkorten wanneer je oven en magnetron tegelijkertijd gebruikt.

De voor- en nadelen van een combimagnetron


Het voordeel van een combimagnetron is dat deze vaak een slag kleiner is dan de combi-oven en zodoende nog minder ruimte in beslag neemt. De kleine afmeting vertaalt zich ook in een kleinere prijs, zodat de combimagnetron bij een klein budget vaak een betere keus is. De kleine afmeting heeft natuurlijk ook een keerzijde: zo kun je er minder in kwijt. Deze apparaten bevatten bijvoorbeeld alleen een draaiplateau of slechts twee inschuifhoogtes, zodat je niet veel gerechten tegelijk kunt klaarmaken. Daarnaast is het door het draaiplateau vaak niet mogelijk om grote of vierkante ovenschalen te plaatsen. Voor de echte bakliefhebber is de combimagnetron wellicht niet de beste keus, zo heeft het apparaat vaak alleen een hetelucht- en een grillfunctie. Daarbij komt nog dat de hoeveelheid functies verwarrend kan werken.

De voor- en nadelen van een combi-oven

De combi-oven is vaak een stuk groter dan de combimagnetron. Over het algemeen heeft een combimagnetron vaak een maximale inhoud van 45 liter. Bij combi-ovens kan de inhoud oplopen tot wel 70 liter. Dat betekent dat je gemakkelijker meerdere gerechten kunt plaatsen op de verschillende inschuifhoogtes. Daarnaast is er qua bakken meer mogelijk met een combi-oven: zo beschikt het apparaat naast een heteluchtfunctie ook over twee verwarmingselementen, onder en boven. Dankzij de onder- en bovenwarmte worden taarten en ovenschotels gelijkmatig verhit. Het grootste nadeel van een combi-oven in vergelijking met een combimagnetron is het hogere prijskaartje. Voor het geld dat je kwijt bent aan een instapmodel combi-oven kun je vaak een heel uitgebreide combimagnetron kopen.

Let hierop bij het kopen van een combimagnetron of een combi-oven

Als je eenmaal hebt besloten welke van de twee varianten het beste in jouw keuken past, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om de juiste beslissing te maken. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van je combimagnetron en of dit te combineren is met ovenschalen en dergelijke. Meet ook de afmetingen op van waar deze uiteindelijk komt te staan. 

Kijk ook naar het energieverbruik en de wattage van de combimagnetron. Dit vertelt je namelijk hoe krachtig de magnetronfunctie is bij het verwarmen. 

Voor zowel de combimagnetron als de combi-oven geldt dat je ook naar de binnenkant moet kijken. Als er veel gaten of uitstulpingen in zitten, kan hier veel vet in druipen. En dat is lastiger met schoonmaken.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle magnetrons op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!