Hoe maak ik mijn inbouw-oven schoon?

Inhoudsopgave

  1. Tips voor het schoonmaken van je oven
  2. Schoonmaken met soda
  3. Schoonmaken met citroen
  4. Schoonmaken met azijn
  5. Op andere manieren schoonmaken
  6. Schoonmaakwerk beperken

In onze artikelen geven we je graag tips, zelfs als het gaat om zo'n vervelend klusje als het schoonmaken van je inbouw-oven! Helaas is het schoonmaken van je oven namelijk wel met grote regelmaat nodig, eigenlijk zelfs elke drie maanden... Je oven en de roosters worden op den duur nou eenmaal vet, hoe voorzichtig je ook bent en hoeveel bakpapier of aluminiumfolie je ook gebruikt. We vertellen je graag hoe je je inbouw-oven het beste kunt reinigen. We lichten daarbij drie manieren uit: schoonmaken met soda, schoonmaken met citroen en schoonmaken met azijn.

Tips voor het schoonmaken van je oven

Voordat je begint met het vetvrij maken van je oven en eventuele accessoires, zoals een rooster of een spit, is het eerst zaak alle kruimels en andere losse etensresten uit je inbouw-oven te verwijderen. Als er niet zoveel kruimels liggen, kun je deze vaak gemakkelijk opvegen met een doekje. Je kunt echter ook de stofzuiger of kruimelzuiger erbij pakken! Daarmee zuig je alle losse restjes gemakkelijk op. Vergeet daarbij vooral ook het randje langs de ovendeur niet, daar blijven namelijk vaak flink wat kruimels liggen. Zodra je oven vrij is van kruimels, ga je verder met het vet verwijderen. Om je oven te reinigen, kun je speciale reiniger kopen, maar er zijn ook een paar huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je kunt proberen! Deze maken vaak net zo goed schoon.

Schoonmaken met soda

Soda is het ideale schoonmaakmiddel om je inbouw-oven schoon te krijgen en vieze geurtjes te verwijderen. Om je oven op deze manier schoon te maken, verwarm je de oven op ongeveer 200 graden voor. Vervolgens meng je een kommetje water met een kopje soda. Je kunt eventueel wat citroensap toevoegen voor een frisse geur. Zet het mengsel in een ovenvaste schaal in de oven en laat het minimaal 30 minuten intrekken. Als je oven is afgekoeld, ga je er met een vochtige doek doorheen om het vuil te verwijderen.

Schoonmaken met citroen

Ook voor deze schoonmaakmethode verwarm je je oven om te beginnen voor op 200 graden. Om je inbouw-oven schoon te maken met citroen, snij je de helft van de vrucht in schijfjes. Pers de overgebleven helft van de citroen uit. Plaats de schijfjes in een ovenvaste schaal en giet het citroensap erbij. Leng dit vervolgens aan met wat water. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan. Door de hitte zal het citroensap verdampen en het vuil in je oven losweken. Als je oven is afgekoeld, ga je er vervolgens met een vochtige doek doorheen om het vuil te verwijderen.

Schoonmaken met azijn

Als laatste schoonmaaktip bespreken we het schoonmaken van je inbouw-oven met azijn. Ook voor deze methode verwarm je eerst je oven voor op zo'n 200 graden. Vervolgens meng je een kwart kopje azijn met een kopje water. Giet dit mengsel in een ovenvaste schaal en plaats deze in de oven. Wacht vervolgens een half uurtje af. Draai daarna je oven uit en wacht tot deze is afgekoeld. Ook dankzij deze methode zul je merken dat het vet en de overgebleven etensresten nu gemakkelijk te verwijderen zijn met een vochtige doek.

Op andere manieren schoonmaken

Baking soda is een alternatief middel om je inbouw-oven schoon te maken. Hiervoor maak je een papje van baking soda en water, waarmee je vervolgens je oven insmeert. Pas daarbij op voor de verwarmingselementen! Deze mag je niet insmeren. Vervolgens laat je het papje een paar uur intrekken. Daarna ga je wederom met een vochtige doek door je oven om het papje en het vuil te verwijderen.

Een tweede alternatieve methode om je inbouw-oven schoon te maken, staat in het teken van groene zeep. Hierbij pak je een stuk natgemaakte groene zeep en smeer je de vetresten in. Je kunt daarbij eventueel ook nog een schaaltje met ammoniak plaatsen. Dit helpt namelijk om vieze geurtjes te verwijderen. Vervolgens doe je de ovendeur dicht en laat je de groene zeep een nachtje intrekken. Vergeet echter niet te ventileren! Ook met deze schoonmaakmethode kun je het vuil in je inbouw-oven gemakkelijker verwijderen.

Er zijn uiteraard ook diverse speciale ovenreinigers op de markt. Deze lossen vetten en ingebrande voedselresten op. Vaak spuit je de vieze oppervlakken in, laat je het schoonmaakmiddel een poosje inwerken en veeg je vervolgens het vuil weg met een doek. Lees voordat je een ovenreiniger gebruikt echter altijd de gebruiksaanwijzing! Veel middelen mogen bijvoorbeeld niet gebruikt worden op zogenoemde katalytische oppervlakken. Deze katalytische oppervlakken kun je herkennen aan hun ruwe structuur. Of jouw inbouw-oven katalytische oppervlakten heeft, kun je terugvinden in de specificaties en/of de handleiding.

Schoonmaakwerk beperken

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Zodoende geven we je tot slot nog wat tips om het schoonmaakwerk van je inbouw-oven zoveel mogelijk te beperken.

1. Leg ingrediënten of gerechten in een ovenschaal en niet los op het rooster of op de bakplaat.

2. Als je etenswaren toch graag op het rooster of de bakplaat wilt bakken, leg ze dan op een stuk bakpapier of aluminiumfolie. Hiermee vang je het vet en vocht op dat tijdens het bakken vrijkomt.

3. Is er toch vet gelekt of zijn er toch etensresten in je oven beland? In dat geval kun je het beste meteen even aan de slag met een vochtige doek. Als je er snel bij bent, hoef je veel minder hard te boenen. Ook kruimels kun je het beste zo snel mogelijk na het bakken verwijderen. Op die manier kunnen ze niet gaan inbranden of aankoeken.