Hoe ontkalk ik mijn stoomoven?

Inhoudsopgave

  1. Waarom je een stoomoven moet ontkalken
  2. Wat heb je nodig voor het ontkalken van de stoomoven?
  3. Verschil tussen een lagedruk- en hogedruk-stoomoven

Het klinkt een beetje gek om een oven te moeten ontkalken... Maar een stoomoven is natuurlijk een verhaal apart! Het gebruik van stoom zorgt voor restwater, zodat je op de lange termijn te maken krijgt met kalkvorming. En dat is slecht voor de stoomoven. Door je oven goed kalkvrij te houden, verbeter je de prestaties en verleng je de levensduur van het apparaat. In dit artikel geven we je graag tips over het ontkalken van je stoomoven en vertellen we je wat je voor dit klusje nodig hebt. Eerst gaan we echter nog iets dieper in op de redenen voor het ontkalken.

Waarom je een stoomoven moet ontkalken

In water zit kalk, zodat er met verloop van tijd kalkafzetting in het waterreservoir van je stoomoven ontstaat. Om te voorkomen dat je oven blokkeert, moet je het apparaat zo nu en dan ontkalken. Door je oven regelmatig te ontkalken, komt het apparaat ook gemakkelijker op temperatuur en verbruikt het minder energie. Het ontkalken is dus belangrijk voor zowel de prestaties als de levensduur van je stoomoven. Hoe vaak je je oven moet ontkalken, is afhankelijk van de hardheid van je water. Hoe harder het water, hoe vaker het nodig zal zijn om het waterreservoir te ontkalken. Om kalkaanslag te verwijderen, gebruik je een ontkalker.

Wat heb je nodig voor het ontkalken van de stoomoven?

Om je stoomoven te ontkalken, zet je deze aan en selecteer je ‘ontkalken’ in het menu. Daarna open je de deur van je oven en haal je het waterreservoir eruit. Je vult dit reservoir vervolgens met water en ontkalkingsmiddel. Gebruik voor het ontkalken van je stoomoven alleen een middel dat speciaal voor ovens bedoeld is! Niet alleen zijn deze ontkalkingsmiddelen veilig voor de gezondheid, ook zijn ze geur- en smaakneutraal, zodat ze geen invloed hebben op je eten. Na het vullen van het waterreservoir plaats je deze terug in de stoomoven en sluit je de deur. Hierna begint de oven met het ontkalkingsprogramma. Na afloop van het programma haal je het waterreservoir weer uit de stoomoven. Leeg het reservoir en spoel het een paar keer goed om, voordat je ‘m opnieuw met water vult.

Ontkalkingsmiddelen zijn te koop in vloeibare en vaste vorm. Veel gangbare stoomovens (lagedruk stoomovens en combi-stoomovens) zijn geschikt voor ontkalkingsblokjes. Geef je echter de voorkeur aan een vloeibaar middel? In dat geval kun je eens kijken naar een doseerspuit, waarmee je gemakkelijk de juiste hoeveelheid ontkalker toevoegt. Ook helpt zo'n doseerspuit voorkomen dat je knoeit met het ontkalkingsmiddel. Aangezien de middelen vaak irriterend voor de huid zijn, doe je er sowieso goed aan huishoudhandschoenen te dragen.

Verschil tussen een lagedruk- en hogedruk-stoomoven

Bovenstaande instructies om je stoomoven te ontkalken zijn geschikt voor de meeste lagedruk stoomovens en combi-stoomovens. Het komt er in het kort op neer dat je het water in het waterreservoir moet vervangen door een oplossing van ontkalkingsmiddel en water. De machine werkt dan zijn ontkalkingsprogramma af, waarna je het waterreservoir weer leegt en een aantal keer omspoelt.

Het ontkalken van een hogedruk stoomoven werkt vaak iets anders. We raden je altijd aan om voordat je begint met het ontkalken van je stoomoven de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat erbij te pakken. In de handleiding staat precies beschreven hoe je jouw stoomoven het beste kunt ontkalken. Zo is er voor het ontkalken van hogedruk stoomovens bijvoorbeeld vaak een doseerspuit nodig, waarmee je ontkalkingsmiddel door een gat in de stoomoven kunt toevoegen.

Tips voor het schoonmaken van je oven

Naast ontkalken zal je je stoomoven ook wel eens ‘gewoon’ schoon moeten maken. Zeker wanneer je een combi-stoomoven hebt en niet enkel stoomt met het apparaat. We geven je hiervoor ook graag nog wat tips.

Het is eerst zaak alle kruimels en andere losse etensresten te verwijderen, ofwel met een doekje of met de stofzuiger. Zodra je oven vrij is van kruimels ga je verder met het verwijderen van het vet. Om je oven te reinigen, kun je speciale reiniger kopen, maar er zijn ook een paar huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je kunt proberen, zoals soda. 

Voeg wat soda toe aan een kommetje water. Verwarm de oven vervolgens op ongeveer 200 graden. Zet het mengsel in een ovenvaste schaal in de oven en laat het minimaal 30 minuten intrekken. Als je oven is afgekoeld, ga je er met een vochtige doek doorheen om het vuil te verwijderen. Dit trucje werkt ook met schijfjes citroen of azijn. 

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle inbouwovens op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!