Hulp bij het inbouwen van je oven

Inhoudsopgave

  1. Een inbouw-oven plaatsen – voorbereiding
  2. Montage en installatie
  3. Hoe lees ik een inbouwtekening?
  4. Schakel een professional in

Eindelijk wordt je nieuwe oven afgeleverd. Wat heb je enorm veel zin om je eerste baksel te maken! Eerst moet de oven echter nog ingebouwd worden... Dat klinkt gelukkig lastiger dan het is. We snappen echter dat je toch best wel wat vragen over deze klus kunt hebben. Hoe zit het bijvoorbeeld met de montage en installatie? Ook blijven klusjes die met elektriciteit te maken hebben natuurlijk altijd wel wat spannend... Zodoende geven we je in dit artikel graag wat tips en advies mee!

Een inbouw-oven plaatsen – voorbereiding

Controleer of de nis waarin je de oven wilt plaatsen de juiste afmetingen heeft. Houd daarbij ook rekening met een paar centimeter ruimte voor ventilatie. Verder is het zaak te zorgen voor voldoende ruimte tussen de inbouw-oven en andere keukenapparatuur, zoals je kookplaat. De laatste stap bij de voorbereiding staat in het teken van elektriciteit. Het kan namelijk zijn dat het nodig is om een aparte groep te gebruiken voor je inbouw-oven. Dat is afhankelijk van het vermogen van de oven en het aantal andere elektrische apparaten in de keuken. Als je deze groep niet beschikbaar hebt, doe je er goed aan advies in te winnen bij een elektricien.

Montage en installatie

Nu je zeker weet dat je nieuwe inbouw-oven op zijn plek gaat passen, kun je (eventueel) je oude oven verwijderen. Om je oude apparaat te verwijderen, open je de deur. Daarna draai je de schroeven los die je links en rechts ziet zitten. Je kunt je oude oven nu verwijderen door deze langzaam naar voren te trekken. Bij voorkeur voer je deze klus met twee personen uit, aangezien inbouw-ovens vrij zwaar kunnen zijn en je ook nog de stekker uit het stopcontact moet trekken voordat je de oven geheel uit de nis kunt tillen.

Om je nieuwe inbouw-oven te plaatsen, kun je dezelfde taakverdeling aanhouden: één persoon tilt de nieuwe oven vast op en de andere persoon steekt de stekker in het stopcontact. Als de oven aangesloten is, kun je de nieuwe oven op zijn plek schuiven. Vervolgens schroef je de oven vast.

Hoe lees ik een inbouwtekening?

Hierboven gaven we een algemene beschrijving van het plaatsen van een inbouw-oven. Natuurlijk is elke oven echter anders. Je doet er daarom altijd verstandig aan eerst de handleiding of gebruiksaanwijzing goed te bestuderen. Je vindt de handleiding meestal bijgevoegd in de verpakking van je nieuwe oven. Mochten er echter geen gebruiksaanwijzing zijn bijgevoegd, dan kun je deze over het algemeen terugvinden op de website van de fabrikant. Besteed bij het doornemen van de handleiding specifiek aandacht aan het gedeelte over de inbouwtekening en/of de montage-instructie. Deze maken duidelijk hoe je jouw inbouw-oven kunt plaatsen in je keuken.

Schakel een professional in

Mocht je het toch een beetje spannend vinden om je inbouw-oven zelf te plaatsen, schroom dan niet om een professional in te schakelen. Sommige handleidingen in inbouwtekeningen zijn nou eenmaal niet heel gemakkelijk om correct te lezen. Je kunt een professional echter niet alleen inschakelen om je nieuwe inbouw-oven te installeren, hij of zij kan ook de nismaten voor je opnemen, je oude oven uitbouwen en bepalen of het nodig is om een nieuwe groep aan te leggen in je meterkast.