Inbouwvaatwassers: welke modellen zijn er?

Inhoudsopgave

  1. Volledig geïntegreerd model
  2. Half geïntegreerd model
  3. Welke vaatwasser past er in een Ikea-keuken?
  4. Onderbouw-model: wat zijn de mogelijkheden?
  5. Zelf inbouwen? Zorg voor de juiste maten

Als je een keuken koopt, dan kun je allerlei keukenapparatuur laten inbouwen. Denk hierbij aan een koelkast, oven, magnetron en natuurlijk een vaatwasser. Het voordeel van inbouwen is dat de apparatuur naadloos aansluit bij de rest van de keuken en kan worden weggewerkt achter een kastfront (deurpaneel).Er zijn verschillende types afwasmachines die je kunt inbouwen. Bij je modelkeuze speelt de grootte mee: zoek je een standaard inbouw afwasmachine van 60cm breed of is een klein model van 45cm breed – omdat je slechts een kleine nisruimte over hebtin de keuken – het maximaal haalbare? Naast de extra smalle vaatwasser van 45 cm is er ook nog de categorie ‘vaatwasser 55cm breed’, die alleen geschikt is om in een hoge kolomkast te plaatsen.Het voordeel van zo’n hoog geplaatste vaatwasser is duidelijk: je hoeft minder te bukken bij het in- en uitruimen! Er zijn ook inbouw minivaatwassers verkrijgbaar: die zijn slechts 45 cm breed en 24 cm hoog.

Volledig geïntegreerd model

Het verschil tussen een inbouwvaatwasser en een vrijstaande vaatwasser is dat inbouwmodellengeen afgewerkt bovenblad of zijwanden hebben. Bij een volledig geïntegreerd model zitten de knoppen niet aan de voorkant, maar bovenop de rand van de deur (bij de specificaties: bedieningspaneel bovenkant). Je moet de vaatwasser dus eerst openen om hem te kunnen bedienen.De deurbediening is bovenop geplaatst omdat je dan een kastfrontje (deurpaneel) voorop de vaatwasser kunt laten bevestigen, zodat het apparaat volledig uit het zicht is.Volledig geïntegreerde vaatwassers worden het meest verkocht in de standaardmaat van 60cm, geschikt voor 12 tot 17 couverts.  

Half geïntegreerd model

Kies je voor een inbouwmodel waarvan de deur nog wel zichtbaar is, dan is dat een onderbouw vaatwasser of half geïntegreerde vaatwasser. Bij deze modellen zijn de knoppen wél weer aan de voorkant van de deur geplaatst (bij de specificaties: bedieningspaneel voorzijde). Het voordeel van frontbediening is dat je de vaatwasser in dit geval niet eerst hoeft te openen om hem te kunnen bedienen. Ook kun je in één oogopslag zien hoe lang het programma nog duurt. Je kunt kiezen uit modellen tussen 6 en 17 couverts.

Welke vaatwasser past er in een Ikea-keuken?

Je hebt een prachtige Ikea keuken gekocht en nu zoek je een vaatwasser. Die kun je uiteraard bij Ikea kopen, maar dat hoeft niet. Als je graag een A-merk vaatwasser wilt inbouwen, dan is dat ook mogelijk. Het voordeel van IKEA keukens is namelijk dat de maten van de nis en het voorblad gestandaardiseerd zijn. Bij het uitzoeken van een model moet je wel rekening houden met het type keuken: METOD of FAKTUM. Er is namelijk verschil tussen de nis- en frontpaneelmaten van deze keukens. Heb je de keuken voor 2 juni 2014 gekocht, dan zijn de nismaten gebaseerd op het FAKTUM systeem. Heb je de keuken na die datum aangeschaft, dan zijn de nismaten gebaseerd op het METOD systeem.

Onderbouw-model: wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt kiezen voor een onderbouw vaatwasser als je geen frontpaneel voor de vaatwasser hebt dat aansluit bij de rest van je keuken. Doordat het model geen bovenblad en afgewerkte zijwanden heeft, kun je hem inbouwen in de nis. De laaddeur van een onderbouw model is compleet afgewerkt in wit of rvs-look, net als een vrijstaand model. Het bedieningspaneel is zichtbaar aan de voorkant.

Zelf inbouwen? Zorg voor de juiste maten

Op zich is het niet heel moeilijk om zelf een vaatwasser in je keuken in te bouwen, zolang je maar de juiste maten weet. De hoogte van het frontpaneel is van belang. Heb je een Ikea keuken en is die hoogte 80 cm hoog, dan heb je een METOD keuken. Is het frontpaneel 70 cm hoog, dan heb je een FAKTUM keuken. Daar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van je vaatwasser. Daarnaast is het ook belangrijk dat de nismaten kloppen. De nis is de ruimte waar de vaatwasser in moet. Voor de juiste nismaten moet je de hoogte meten, de breedte meten en de diepte meten van de nis. Heb je de juiste vaatwasser gevonden, dan sluit je deze aan op de waterleiding en de afvoer. Met stelpootjes kun je de vaatwasser stellen tot hij waterpas staat.