De verschillende functies van een keukenmachine

Inhoudsopgave

  1. Kloppen en mixen
  2. Kneden
  3. Persen
  4. Blender
  5. Hakken en snijden
  6. Vleesmolen
  7. Onderdelen schoonmaken

Een keukenmachine in je keuken kan een heel handige toevoeging zijn voor iedereen die graag kookt of die de hak-, snij- en mengklusjes liever aan een apparaat overlaat. De functies van een keukenmachine zijn veelzijdig en er zijn verschillende opzetstukken en accessoires beschikbaar waardoor de keukenmachine veel losse apparaten in je keuken kan vervangen. Je kunt de keukenmachine bijvoorbeeld gebruiken om ingrediënten mee te mengen of om groente en fruit klein te snijden. De mogelijkheden zijn zeer divers. Van hakken tot mixen en van blenden tot kneden: dit zijn de verschillende functies van een keukenmachine.

Kloppen en mixen

Een keukenmachine wordt het meest gebruikt wordt als hulp bij het bakken. Met de toevoeging van een grote (beslag)kom en gardes is de keukenmachine ideaal voor het kloppen en mengen van deeg en beslag. De gardes mengen je beslag op precies de juiste snelheid zodat je een voor een nog ingrediënten kunt toevoegen aan je beslag. De mixer met kom leent zich hier goed voor. Zo kun je dus makkelijk allerlei lekkernijen maken zonder dat je zelf met een handmixer in de weer hoeft. Het bakken van koekjes, cupcakes, pannenkoeken, brood en pizza wordt hiermee een stuk makkelijker,

De kloppers zijn natuurlijk niet alléén geschikt om beslag mee te kloppen of te mengen. Ook andere substanties kun je hiermee tot een gladde massa roeren. Denk bijvoorbeeld aan sauzen of soep: als je al verschillende ingrediënten gepureerd hebt, kun je deze in de mixer met kom samenvoegen en ze vervolgens mensen. worden.

Kneden

Als de ingrediënten van je deeg eenmaal geklopt en gemixt zijn, kun je het deeg gaan kneden. Deeg kneden met keukenmachine wordt met de kneedhaken erg makkelijk. Deze haken (ook wel deeghaken genoemd) zijn namelijk speciaal ontworpen voor het kneden van zwaarder deeg. Met behulp van een keukenmachine hanteer je ook makkelijk plakkerige soorten deeg. Je kunt dus met de juiste accessoires pastadeeg of brooddeeg maken (of verwerken) in de keukenmachine: een losse deegmachine of broodbakmachine heb je niet meer nodig.

Persen

Een hulpstuk om sap mee te persen wordt meestal niet standaard geleverd bij een keukenmachine. Als je dus op zoek bent naar een citruspers en je wilt graag je keukenmachine ook als een soort sapcentrifuge gebruiken, kijk dan eerst of het erbij zit. Zo niet, dan kun je het vaak los aanschaffen. Handig als je bijvoorbeeld houdt van vers sinaasappelsap of citroensap voor saladedressings. De perskegel van de citruspers roteert automatisch zodat je geen enkele kracht hoeft te zetten voor het uitpersen van je fruit.

Voor het maken van echt dunne sapjes heb je een keukenmachine nodig met een sapcentrifuge-opzetstuk. Dit opzetstuk is vooral handig als je graag je eigen appelsap, wortelsap of tomatensap maakt. Natuurlijk kun je de blenderfunctie van je keukenmachine gebruiken om fruitsap mee te maken, maar het eindresultaat heeft dan meer weg van een smoothie, omdat ook het vruchtvlees vermalen wordt. Met een sapcentrifuge-hulpstuk maak je dunne sapjes zonder vruchtvlees. Voeg de ingrediënten (bijvoorbeeld appels) aan de bovenkant een voor een toe voor vers sap zonder vruchtvlees of pulp.

Blender

Je kunt een losse blender kopen, maar natuurlijk ook een blender-opzetstuk voor je keukenmachine gebruiken. Een blender wordt vaak gebruikt voor het maken van sappen, een smoothie, een cocktail of een milkshake. Een losse blender is dan ook vaak een motor met daar op een schenkkan waarin je de ingrediënten plaatst. Met een blender kun je ook gemakkelijk ijsklontjes vergruizen voor crushed ice, ideaal voor een cocktail.

Een goedkope blender is voor al dit soort drankjes en gerechten een prima optie, maar je kunt natuurlijk ook je keukenmachine als blender gebruiken. Hiervoor kun je vaak een schenkkan als opzetstuk plaatsen. Zijn de bladen en de schenkkom hittebestendig? Dan kun je ook soep pureren met de blenderfunctie.

Hakken en snijden

Een andere functie van een keukenmachine is het hakken, snijden en raspen van je ingrediënten. Met de verschillende opzetstukken en verschillende bladen die beschikbaar zijn, vervang je snel een aantal losse keukenapparaten in je keuken. Een aparte staafmixer of foodprocessor heb je niet meer nodig! Van alle soorten messen om mee te hakken en snijden zijn er verschillende varianten beschikbaar. Zo kun je dunne of juist dikke plakjes of reepjes snijden – en alles daar tussenin! Ook de rasp is verkrijgbaar met verschillende grofheden, zodat je elk ingrediënt precies op de juiste manier verwerkt. Met de hakmolen kun je bijvoorbeeld een ui snipperen, terwijl met een snijmachine een ui snijden (in ringen of plakjes) gemakkelijk gaat. De groentesnijder neemt het dus van je over. Hoe moet je hakken met een keukenmachine, is dus eigenlijk heel eenvoudig. Met de hakmolen vermaal je daarnaast ook heel simpel noten of kruiden.

Vleesmolen

De laatste functie die beschikbaar is voor een keukenmachine is die van vleesmolen. Wil je zelf gehakt maken of zelf worst maken? Dan is deze optie echt iets voor jou. Met de toevoeging van een gehaktmolen maak je in een handomdraai je eigen gehakt (leuk om te experimenteren met verschillende soorten vlees en zo heel bijzondere gehaktballen maken). Hiervoor hoef je alleen maar het vlees in de kleine trechter te doen: het komt er aan de andere kant als gehakt uit. Je hoeft dus niet eerst je hakmolen te gebruiken om stukjes vlees klein te hakken. Ook voor het maken van worsten is de vleesmolen-functie van de keukenmachine geschikt. Dit is overigens wel een ander opzetstuk dan het opzetstuk dat gebruikt wordt om gehakt mee te maken. Hiermee wordt namelijk het vlees door een kleine opening geduwd waarmee je aan het uiteinde de worst kunt vullen. Gebruik bijvoorbeeld eerst de vleesmolen om gehakt te maken van vlees naar keuze. Vervolgens kun je dit gehakt gebruiken om je eigen worsten mee te maken.

Onderdelen schoonmaken

Het schoonmaken van alle verschillende onderdelen van je keukenmachine is natuurlijk belangrijk. Maar je moet wel opletten of alle opzetstukken vaatwasser bestendig zijn. Sommige messen kunnen namelijk niet tegen de hitte en zullen snel bot worden als je deze in de vaatwasser doet. Andere opzetstukken, zoals de citruspers en de rasp, hebben kleine hoekjes en gaatjes waardoor deze onderdelen niet goed schoon worden in de vaatwasser. Het beste kun je de accessoires van je keukenmachine dus eerst weken en vervolgens met de hand afwassen.