Koelkast in garage of schuur: do's en don'ts
Inhoudsopgave
Wil je de biervoorraad altijd koud houden, dan kan een koelkast in de schuur of een koelkast in de garage uitkomst bieden. Echter, een niet geïsoleerde of onverwarmde schuur of garage is geen optimale plek: dan is het net alsof je koelkast buiten staat. De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius.
Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden. Als de omgevingstemperatuur te laag of juist te hoog is, kan de temperatuur in het apparaat te ver oplopen en zorgen voor een hoog energieverbruik. Door vocht of condens kunnen elektrische onderdelen van zo’n ‘buiten-koelkast’ na een tijdje stukgaan.
Kan je koelkast in de garage?
De omgevingstemperatuur van de ruimte waarin je de koelkast gaat zetten is dus belangrijk. Meestal is de garage een stuk kouder dan je keuken. Maar vergis je niet, in de keuken kan een koelkast naast verwarming of fornuis juist weer veel te warm worden! Daarom is het ook beter om je koelkast nooit neer te zetten op een plek waar direct zonlicht op valt. Gelukkig zijn er tegenwoordig koelkasten die speciaal geschikt zijn voor wat warmere of koudere ruimtes. Dat kun je aflezen aan de klimaatklasse.
Temperatuur ruimte
Is de omgevingstemperatuur minimaal 10 graden Celsius en maximaal 32 graden Celsius, kies dan voor klimaatklasse SN. Wordt het erg warm op de plek waar je de koelkast zet, kies dan voor klimaatklasse ST (16 tot 38 graden Celsius) of T (16 tot 43 graden Celsius).
De combinatie SN-ST betekent dat het apparaat geschikt is voor omgevingstemperaturen van 10 tot 38 graden Celsius en de combinatie SN-T voor omgevingstemperaturen van 10 tot 43 graden Celsius. Kortom, voor de garage kun je afhankelijk van de maximale omgevingstemperatuur kiezen voor klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST.
Kan je koelkast in de schuur?
Een extra koelkast in de schuur is misschien nog wel een grotere uitdaging dan een extra koelkast in de garage. Een schuur is zelden geïsoleerd en daardoor niet altijd vrij van vorst. Aangezien de laagste klimaatklasse voor koelkasten een minimum omgevingstemperatuur vereist van tien graden Celsius, is er geen koelkast bestand tegen zulke lage temperaturen.
Hoewel je ook een 0 graden koelkast kunt kopen, betekent dit niet dat je deze koelkast in een ijskoude ruimte kunt zetten. Een 0 graden koelkast heeft alleen een 0 graden zone waarmee je groenten langer goed kunt houden. Wil je toch een koelkast in de schuur zetten, gebruik hem dan niet het hele jaar door. Zet het apparaat in de hete zomermaanden en in de koude wintermaanden uit of in een andere ruimte.
Koelkast in schuur koelt niet meer
Als het rond de koelkast vriest, wordt de temperatuur in de koelkast juist hoger. Dit leidt tot een hoger energieverbruik en dus een hogere stroomrekening. Na verloop van tijd kunnen er onderdelen in de koelkast kapot gaan, en zal hij op een bepaald moment helemaal niet meer koelen.
Het is dus niet aan te raden om een werkende koelkast in een onverwarmde schuur te zetten. Trek je de stekker uit het stopcontact, dan kun je natuurlijk wel een koelkast in schuur opslaan. Laat de deur van de koelkast wel een stukje openstaan, om schimmel te voorkomen.
Twee thermostaten
Ga je een koelvrieskast kopen die je in de schuur wilt zetten, let er dan op dat hij twee thermostaten heeft waarmee de temperatuur van het koeldeel en van het vriesdeel apart van elkaar kunnen worden ingesteld. Bij een koelvrieskast met maar één thermostaat zit de temperatuurmeter in het koeldeel. Als het in de schuur net zo koud wordt als in de koelkast, stopt het apparaat met koelen én met vriezen. Met twee thermostaten blijft de vriezer in zo'n geval tenminste wél werken.
Wat zijn klimaatklassen?
Koelkasten zijn ingedeeld in klimaatklassen. De klasse van een koelkast geeft aan bij welke minimumtemperatuur en maximumtemperatuur de koel- en vriesfunctie goed blijft werken. Echter, de klimaatklassen van koelkasten lopen van minimaal 10 graden Celsius tot maximaal 43 graden Celsius. Zet je een koelkast in de winter in een niet-geïsoleerde of onverwarmde ruimte, dan zal de temperatuur zeker lager worden dan 10 graden.
Toe aan een nieuwe? Bekijk alle koelkasten op Kieskeurig.nl
De garage isoleren
Een koelkast in een koude garage zetten is dus geen goed idee. Je kunt er ook voor kiezen om de garage te isoleren. Ben je een beetje handig, dan kun je dit zelf doen door isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glaswol of piepschuim) tegen de stenen muur aan te doen, daarna vochtwerende folie en daarna een voorzetwand.
De schuur isoleren
Zelfs een houten schuur isoleren is niet heel erg moeilijk. Ook in dit geval werk je met door isolatiemateriaal, vochtwerende folie en daarna een voorzetwand. Vergeet niet om ook de vloer mee te isoleren voor het beste resultaat.