Zeg vaarwel tegen vieze geurtjes in de koelkast

Inhoudsopgave

  1. 1. Een gebruikt theezakje
  2. 2. Huishoudfolie
  3. 3. Azijn
  4. 4. Havermout
  5. 5. Koffieprut of koffiepads
  6. 6. Baking soda
  7. 7. Houtskool
  8. 8. Citroen of appel
  9. 9. Brood
  10. 10. Mosterd
Wie in Google zoekt op ‘vieze luchtjes koelkast’ krijgt 78.600 resultaten. Logisch: niets zo vervelend als een koelkast die niet lekker ruikt. Gelukkig kun je er wel wat aan doen!

Maak als eerste – en ja, dit klinkt als een open deur, we weten het! – je koelkast goed schoon. Dus: haal alle etenswaren eruit (doe die bij voorkeur in een koeltas of koelbox) en was alle losse onderdelen af. Losse onderdelen zijn bijvoorbeeld de groentelade, het flessenrek en het eierenrek. Dat afwassen kan gewoon met heet water en afwasmiddel. Droog deze onderdelen na het wassen goed af. De binnenkant van de koelkast neem je af met een doekje (microvezeldoekjes zijn hier erg geschikt voor) en een sopje van water met een paar eetlepels soda. Heel belangrijk: maak ook het afvoergaatje achterin schoon. Lijkt lastig, maar met een wattenstaafje is dat zo gebeurd. Kijk ook even naar de rubbers, daar kan ook vuiligheid tussen zitten. Maak ze schoon met een doekje en vaatwasmiddel.

De kans is groot dat de nare luchtjes na zo’n grondige schoonmaakbeurt al helemaal verdwenen zijn. Nog niet? Misschien dat onderstaande 10 tips je probleem wél oplossen!

1. Een gebruikt theezakje

Leg een gebruikt, droog theezakje op een schoteltje en zet dat in je koelkast. Het zal de vieze geurtjes absorberen.

2. Huishoudfolie

Geurtjes kunnen ook veroorzaakt worden door levensmiddelen die in je koelkast liggen. Een stukje blauwschimmelkaas, een halve salami … wikkel dit soort etenswaren in huishoudfolie. Zo blijven ze én langer vers én heb je minder last van hun aroma.

3. Azijn

Meng één eetlepel azijn met twee eetlepels heet water. Giet dit in een bekertje of op een schoteltje en zet dit in je koelkast.

4. Havermout

Een bakje droge havermoetvlokken absorbeert vervelende luchtjes. Ruikt je koelkast weer fris? Gooi de havermout dan weg. Opeten? Dat zouden we niet meer doen.

5. Koffieprut of koffiepads

Net zoals oude theezakjes nemen gebruikte koffiepads of koffiedik ook nare luchtjes op. Ook hiervoor geldt: niet nat in de koelkast leggen, alleen droog!

6. Baking soda

De Engelsen en Amerikanen lopen weg met baking soda, dat ze praktisch overal voor gebruiken. Oók om luchtjes te verwijderen! In Nederland heet baking soda overigens gewoon zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Doe een paar scheppen in een koffiefilter, bind er een touwtje omheen en hang het in de koelkast.

7. Houtskool

Ga je barbecueën? Houd dan een paar stukjes houtskool achter. Doe ze in een kommetje en de vieze luchtjes zijn weg voordat je er erg in hebt!

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle koelkasten op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

8. Citroen of appel

Een halve appel of een paar schijfjes citroen op een schoteltje zouden ook wonderen kunnen doen. Laat dit niet te lang liggen: een verdroogd appeltje is niet erg appetijtelijk om te zien!

9. Brood

Een witte boterham, meer zou je niet nodig hebben om je koelkast weer helemaal fris te laten ruiken. Net als bij fruit geldt: niet te lang laten liggen!

10. Mosterd

Een paar scheppen mosterd op een schoteltje in de koelkast: daarmee zou je geurprobleem ook verholpen moeten zijn. Enige nadeel: het gaat wel erg naar mosterd ruiken …