Inductie, keramisch of gas: wat zijn de voordelen en nadelen?

Inhoudsopgave

  1. Koken op gas
  2. Gas of elektrisch koken?
  3. Elektrisch koken: inductie of keramisch?
  4. Hoe werkt koken op inductie?
  5. Hoe werkt keramisch koken?
  6. Het verschil tussen inductie en keramisch
  7. Conclusie: inductie, keramisch of gas?

Denk je erover na om een nieuwe kookplaat te kopen? Wij helpen je graag met het vinden van die ene geweldige én goedkope kookplaat. Om te beginnen is het goed om te weten dat er grofweg drie soorten kookplaten zijn: gaskookplaten, inductiekookplaten en keramische kookplaten. 

In dit artikel vind je een aantal tips, waarmee je kunt bepalen wat de beste kookplaat voor jouw situatie is. We bespreken de voordelen en nadelen van alle drie de soorten kookplaten. We sluiten af met een conclusie. Daarin kun je in één oogopslag zien waar je op moet letten bij het vergelijken van alle kookplaten op Kieskeurig.nl.

Koken op gas

Koken op gas heeft verschillende voordelen. Om te beginnen kun je de warmte van een gaskookplaat heel goed en gemakkelijk regelen: een kwestie van de vlam hoger of lager zetten. Je ziet meteen wat je doet en je eten brandt minder snel aan. Het tweede voordeel van koken op gas is dat een gaskookplaat relatief goedkoop in de aanschaf is. Op een gaskookplaat kook je dus gemakkelijk en goedkoop.

Het grootste nadeel van het koken op gas is dat het niet de meest efficiënte manier van koken is. Er gaat namelijk tot wel 50 procent van de warmte verloren. Daarnaast duurt koken op een gaskookplaat ook iets langer dan koken op een elektrische kookplaat. Een tweede nadeel is dat een gaskookplaat moeilijker schoon te maken is, zeker als je iets hebt laten overkoken of er etensresten zijn ingebrand.

Gas of elektrisch koken?

Koken op gas is niet je enige optie: je kunt ook kiezen voor elektrisch koken. Om je te helpen een keuze te maken, vergelijken we koken op gas met koken op elektra.

Elektrisch koken of op gas koken? Beide kennen voor- en nadelen. Neem gebruiksgemak. Elektrisch koken kent op dit punt een groot voordeel ten opzichte van koken op gas. Door het vlakke, gladde oppervlak kun je elektrische kookplaten namelijk goed schoonmaken.

We kunnen koken op gas en koken op elektra verder ook nog vergelijken op kosten. Want wat is voordeliger: koken op gas of elektrisch koken? Het verbruik van elektrisch koken ligt – afhankelijk van het type kookplaat – tussen de 175 kWh (inductiekookplaten) en 225 kWh (keramische kookplaten) per jaar. Gemiddeld verbruikt een gaskookplaat jaarlijks 37 m3 gas. Koken op gas is heel lang de goedkopere optie geweest. De prijs van gas gaat echter flink toenemen, terwijl de prijs van elektra naar verwachting zal afnemen.

Elektrisch koken: inductie of keramisch?

Binnen de categorie elektrisch koken zijn er twee soorten kookplaten: de inductiekookplaat en de keramische kookplaat. Om je te helpen bij het vinden van de beste kookplaat, gaan we in de volgende alinea dieper op beide soorten in.

Hoe werkt koken op inductie?

Er zijn verschillende typen inductieplaten, van volledige inductie tot een combinatie tussen inductie en gas. Bij een inductie kookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor verhitting. Om specifiek te zijn, worden elektrische stromen in draden opgewekt door veranderingen van het aanwezige magnetische veld. Er wordt daarom ook vaak gesproken over magnetische inductie.

Bij koken op inductie wordt er pas warmte opgewekt nadat je een geschikte pan op de kookplaat plaatst. Wanneer je de pan weer van de plaat haalt, is de plaat dan ook niet heet, maar alleen warm. Koken met een inductiekookplaat is zodoende veiliger dan koken op gas. Een van de andere voordelen van koken op een inductiefornuis is dat de pannen snel warm zijn.

Er zijn echter ook nadelen. Zo heb je om te kunnen koken op inductie (soms) nieuwe pannen nodig. Een ander nadeel is dat inductieplaten qua aanschafkosten vaak de duurste kookplaten zijn.

Hoe werkt keramisch koken?

Een keramische kookplaat werkt met metalen spiralen die middels elektriciteit worden verwarmd. Deze verwarmingselementen worden bedekt met een glasplaat en gloeien rood als ze heet zijn. Volgens velen is keramisch koken zelfs makkelijker dan koken op gas. Net als bij een gasfornuis kun je meestal aan een knop draaien om het verwarmingselement aan te zetten. Daarnaast heb je bij keramisch koken niet per se nieuwe pannen nodig.

Een nadeel van de keramische kookplaat is dat het verwarmen en afkoelen van de platen langzaam gaat en de temperatuur niet zo heel nauwkeurig te regelen is. Bij keramische kookplaten ligt je stroomverbruik hoger dan bij koken op inductie.

Het verschil tussen inductie en keramisch

Als je voorkeur uitgaat naar elektrisch koken, kun je kiezen tussen keramisch of inductie. Maar wat is het verschil tussen inductie en keramisch? Om te beginnen heb je om te koken op inductie (soms) inductiepannen nodig. Deze pannen hebben een platte, dikke en magnetiseerbare bodem die de opgewekte warmte goed kan verdelen. Bij het koken op een keramische kookplaat kun je sowieso ook niet-metalen pannen gebruiken.

Een tweede verschil heeft te maken met stroomverbruik. We beginnen met het verbruik van een inductiekookplaat. Inductie behaalt het hoogste energierendement, namelijk zo’n 80 tot 90 procent. Met een inductiekookplaat verbruik je gemiddeld 175 kWh per jaar. Het verbruik van een keramische plaat ligt met 225 kWh hoger. Het rendement van koken ligt bij deze kookplaten rond de 60 procent.

Conclusie: inductie, keramisch of gas?

Om te bepalen wat de beste kookplaat voor jouw situatie is, zetten we de voor- en nadelen nog even op een rijtje.

•Bij koken op gas kun je de warmte goed regelen. Een gaskookplaat is goedkoop in aanschaf. Koken op gas is echter inefficiënt; er gaat warmte verloren. Met de stijgende gasprijzen is deze manier van koken niet echt toekomstbestendig.

•Koken op inductie is vanwege de snel afkoelende platen veilig. Ook is een inductiekookplaat zuiniger dan een keramische kookplaat. Het nadeel is dat je soms nieuwe pannen nodig hebt.

•Keramisch koken is eenvoudig. Ook heb je vaak geen nieuwe pannen nodig. Een nadeel is dat de temperatuur niet zo heel nauwkeurig te regelen is en het stroomverbruik hoger ligt.

Andere aandachtspunten

Wanneer je weet op welke kookplaat je voortaan wilt koken, kun je kijken naar het aantal kookzones. Je kunt kookplaten in verschillende afmetingen kopen, waarbij meestal geldt dat hoe breder de plaat is, hoe meer kookzones je hebt. En dat is bij elektrische kookplaten wel iets om rekening mee te houden. 

Voordat je overstapt van gas naar elektrisch is het zaak te kijken naar de stopcontacten in je keuken en je meterkast. Het kan namelijk zijn dat je deze moet ombouwen. Een geschikte aansluiting is belangrijk, omdat je elektrische kookplaat anders niet (goed) werkt of de stoppen kunnen doorslaan.

Als je alleen 2-polige stopcontacten hebt, dan is jouw aansluiting geschikt voor 1-fase elektrische kookplaten. Als je 5-polige stopcontacten hebt, dan kan je aansluiting geschikt zijn voor 2- of 3-fase elektrische kookplaten. Het fasen meten kan met een multimeter. Neem daarnaast ook een kijkje naar de fornuisgroep in de meterkast. 

Is jouw meterkast niet geschikt voor de kookplaat die je wilt kopen? Het aanpassen van een meterkast is geen gemakkelijk klusje. Zodoende raden we aan om bij twijfel een vakman in te schakelen.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle kookplaten op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!