Wat is Active Noise Cancelling in koptelefoons en wat heb ik er aan?

Active Noise Cancelling is een van de belangrijkste features in een koptelefoon. Maar wat is het, en wat heb je er precies aan? Hoe werkt het eigenlijk? En betaal je meer dan voor een gewone koptelefoon? In dit artikel leggen we uit wat ANC is, wat het doet, en hoeveel het doorgaans kost. 


Enthousiast over Active Noise Cancelling? Bekijk hier het huidige aanbod koptelefoons

Bekijk

Wat is Active Noise Cancelling?

Active Noise Cancelling of ANC (vaak ook gewoon noise cancelling genoemd) staat letterlijk voor actieve ruisonderdrukking. Het is een feature die de laatste jaren in steeds meer koptelefoons en oortjes opduikt. De ruisonderdrukking zorgt ervoor dat omgevingsgeluid wordt weggefilterd, waardoor je rustig naar je muziek of podcast kunt luisteren. Het is vooral handig in het openbaar vervoer of op drukke plekken op werk of school. 

Hoe werkt Active Noise Cancelling?

Active Noise Cancelling is dus actieve ruisonderdrukking. Het werkt zo: in de oorschelpen van de koptelefoon zit een microfoontje. Die meet het geluid dat vanuit de buitenwereld naar jou toe wordt gestuurd. Die binnenkomende geluidsgolven worden omgezet in een nieuwe geluidsgolf die precies het tegengestelde is van het origineel. Beide golven komen je oor binnen, met als gevolg dat je minder meer hoort van je omgeving.

Wat kost Active Noise Cancelling?

Koptelefoons met Active Noise Cancelling zijn doorgaans wat duurder dan modellen zonder de optie, simpelweg omdat het een prijzig stukje techniek is. Toch zijn koptelefoons met noise cancelling lang niet meer belachelijk duur. Oudere modellen kun je al voor rond de honderd euro kopen. Wil je uitstekende noise cancelling, dan moet je denken aan bedragen vanaf 250 euro. Er zijn ook noise cancelling koptelefoons van 400 euro of meer te koop. Daarbij is de geluidskwaliteit voor de muziekliefhebber vaak bijzonder hoog.

Active Noise Cancelling in oortjes

Tegenwoordig hoef je geen grote koptelefoon meer op te zetten als je noise cancelling wil. Ook in veel oortjes zit de functie inmiddels vaak ingebouwd. Omdat je oor met een oordopje niet volledig is afgesloten, werkt noise cancelling daar wat minder goed, maar je kunt nog steeds veel omgevingsgeluid wegfilteren. Apple, Samsung, Sony, JBL en andere grote merken bieden allemaal oortjes met Active Noise Cancelling aan.