Alternatieven voor Microsoft Office

Hoewel Microsoft in de zakelijke wereld als min of meer gouden standaard wordt gezien, wil dat niet zeggen dat er geen uitstekende alternatieven zijn. Zeker voor thuisgebruikers en kleine bedrijfjes loont overstappen zonder meer de moeite!

Alternatieven voor Microsoft Office

Bekijk

Universele bestandsformaten

We zijn in een tijd aanbeland waarin het steeds minder tot niets meer uitmaakt wat voor besturingssysteem je gebruikt, of wat voor software. Het gaat veel meer om de bestandsformaten. En die zijn tegenwoordig goed uitgekristalliseerd. Met name voor kantoorsoftware – denk aan het bekende trio tekstverwerker, spreadsheet en presentatiesoftware – betreft het hier ofwel .doc(x) en soortgenoten of een van de OpenDoc-bestandsformaten. Met name OpenDoc wordt steeds meer omarmd door overheden en ook het bedrijfsleven. Daar waar de Microsoft-bestandsformaten namelijk officieel niet beschreven zijn en eigendom van Microsoft, mag iedereen gebruik maken van OpenDoc. Ook Microsoft Office zelve kan daar inmiddels mee overweg. Kortom: als je een bestand deelt in OpenDoc-formaat is de kans levensgroot dat iedere ontvanger ermee overweg kan. Nóg universeler is delen in het al even open bestandsformaat PDF. Daarmee weet je zeker dat de ontvanger jouw (meestal) tekstdocument inclusief de hele layout precies zo te zien krijgt als bij jou.

Waarom nog betalen?

We kunnen inmiddels stellen dat betalen voor een Microsoft Office-pakket of abonnement met name voor thuisgebruikers een zinloze investering is. Daar worden vaak alleen af en toe nog wat brieven de deur uitgestuurd, en een enkele keer misschien een factuurtje voor het een of ander. Presentaties zul je voor privégebruik waarschijnlijk nooit maken. En mocht er voor de voetbalvereniging eens iets nodig zijn, dan voldoet een alternatief ook prima. En alternatieven zijn er genoeg. Heb je bijvoorbeeld een iPad, dan kun je daar gratis en voor niets het uitstekende en zeer gebruiksvriendelijke Office-pakket van Apple op installeren. Het bestaat uit tekstverwerker Pages, spreadsheet Numbers en het bijzonder mooie Keynote als presentatiepakket. Als ‘Appelaar’ kun je zeker ook AO Office Pro eens proberen, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat je voor de Pro-uitvoering eenmalig een paar Euro moet betalen. Helemaal gratis is dan weer Colabora Office, beschikbaar voor zowel iPad als Android-tablets.

Alternatieven voor meer serieus en zakelijk gebruik

Voor (nog) meer zakelijk gebruik kun je eens kijken naar het welbekende open source pakket LibreOffice. Qua functionaliteit doet dat in niets onder voor Microsoft’s suite. Open source betekent bovendien geheel gratis. Gebruikers van een Mac kunnen naast dat LibreOffice ook kiezen voor de net genoemde office suite van Apple die ook voor MacBook’s en iMac’s beschikbaar is. Als Apple-gebruiker betaal je voor geen van de genoemde pakketten een cent en ze zijn stuk voor stuk zeer gebruiksvriendelijk en breed inzetbaar. OpenOffice is eveneens een volledige office suite en net als LibreOffice open source. Feitelijk is LibreOffice een afgeleide van OpenOffice, waarbij geldt dat LibreOffice door velen als prettiger in gebruik wordt ervaren. Maar omdat ze allebei niks kosten, kun je ze natuurlijk allebei uitproberen en beslissen welke variant ’t best bij jou past.

Online, office in de cloud

Verder is er natuurlijk de bekende office suite van Google, Google Docs. Deze draait geheel online, dus je kunt er vanaf elk apparaat met een browser aan boord bij. Aardig detail is, dat de onderdelen uit de suite op een Chromebook als zogeheten webapp draaien. Wat betekent dat ze – als je de onderdelen eenmaal één keer hebt geopend in je browser – ze ook offline beschikbaar zijn. En je dus ook gewoon in de trein of vliegtuig zonder (betrouwbare) internetverbinding aan je documenten kunt werken. Feitelijk kun je ook de de Microsoft Office online-versie gratis gebruiken, je hoeft daar alleen maar een Microsoft-account voor aan te maken. Als je die al niet had, natuurlijk. Alle genoemde alternatieven kunnen overweg met OpenDoc, maar ook het exporteren en lezen van de Microsoft Office-bestandsformaten is mogelijk. Daarbij geldt wel dat – omdat Microsoft de standaard niet openbaar wil maken en ‘reverse engineering’ is toegepast in de alternatieve suites – er soms (meestal kleine) afwijkingen in layout kúnnen ontstaan. Maar zodra je geen wildwoeste opmaaktrucs toepast blijft dat meestal zeer binnen de perken.