Hoeveel versterkerkanalen heeft mijn receiver/versterker nodig?
Inhoudsopgave
Wil je van perfect geluid genieten uit twee luidsprekers? Dan zijn je vereisten anders dan wanneer je het liefst de hele dag films kijkt met surround-geluid. Laten we eerst eens kijken wat surround-geluid nu precies is.
Wat is surround-geluid?
Surround-geluid – ook wel bekend als surround sound – is een weergavetechniek van geluid dat meer dan twee luidsprekers bevat. Logisch, want bij een twee-speaker set-up spreken we van stereo-geluid, bij één luidspreker hebben we het over mono-geluid. Surround-geluid betekent dat een receiver het geluid naar meerdere kanalen uitstuurt. Op de luidsprekerterminal van je geluidsversterker vind je dan ook veel aansluitingen voor luidsprekers. Hoeveel aansluitingen hangt af van het surround-formaat dat je receiver ondersteunt. Je hebt receivers die alleen 5.1-systemen aan kunnen sturen, andere receivers kunnen grotere 7.1- of zelfs 11.2-systemen aansturen. Moderne bioscopen maken tegenwoordig gebruik van Dolby Atmos, dit is een opstelling met tot wel 64 luidsprekers. Iets te veel voor je huiskamer, maar heerlijk voor de bioscoopzaal.
Welke formaten surround-geluid zijn er eigenlijk?
Je ziet verschillende logo’s staan op verpakkingen van home cinema sets of op specificatiepagina’s van receivers. Je hebt vast wel eens gehoord van bijvoorbeeld Dolby Digital of DTS. Deze formaten hebben allemaal hun eigen manier om signalen van je bluray-speler of televisie om te toveren naar je luidsprekers. Het is belangrijk dat je receiver veel van dit soort formaten ondersteunt, maar Dolby Digital en DTS worden verreweg het meest gebruikt. Vergelijk het met digitale videoformaten zoals mp4 en avi: beide doen hetzelfde, namelijk video’s comprimeren. De meeste software kan beide formaten afspelen, maar sommige programma’s kunnen alleen één van de twee afspelen. Welk formaat is nu beter? Daar zijn de meningen over verdeeld. DTS comprimeert op een hogere resolutie, maar voorstanders van Dolby Digital geven aan dat het betere compressietechnieken gebruikt.
Wat is het verschil tussen 5.1 en 7.1?
Laten we het eens hebben over de getallen. Wat betekent nu eigenlijk precies 5.1 of 7.1? Eigenlijk is dit heel simpel: het cijfer voor de punt geeft aan hoeveel kanalen er met het volledige frequentiespectrum worden aangestuurd. Vijf luidsprekers in het geval van een 5.1 surround set: midden, linksvoor, rechtsvoor en twee luidsprekers naast je luisterpositie, één aan elke kant. Op al deze luidsprekers hoor je perfecte lage, midden en hoge tonen. Het cijfer achter de punt geeft aan hoeveel kanalen er alleen lage frequenties kunnen weergeven. In gewoon Nederlands betekent dit hoeveel subwoofers er aangesloten kunnen worden. Immers, een subwoofer hoeft alleen maar lage frequenties weer te geven. Bij 5.1 kun je dus één subwoofer aansluiten, bij een 11.2-opstelling kan je receiver twee subwoofers aansturen. 7.1 is een uitgebreide versie van 5.1. Bij een 7.1 surround set plaats je in de meeste gevallen nog twee luidsprekers achter je luisterpositie, één linksachter en één rechtsachter.
Wat is beter voor het beluisteren van muziek?
Muziek is vrijwel altijd opgenomen in stereo, dus het ligt voor de hand dat je beter een stereo-versterker of -receiver kunt kopen als je vooral naar muziek wilt luisteren. Een stereo-setup bestaat in de meeste gevallen uit twee luidsprekers: eentje voor het linker kanaal en eentje voor het rechter kanaal. Bij een 2.1-opstelling wordt er nog een subwoofer aan de twee luidsprekers toegevoegd. Een voordeel van een stereo versterker is dat deze vaak beter presteert dan een surround versterker in dezelfde prijscategorie. Waarom? Heel simpel: een stereo versterker hoeft maar twee kanalen te versterken, een surround versterker minstens vijf. Als je voor een stereo set-up gaat, is het wel belangrijk dat je je luidsprekers goed plaatst. Probeer ervoor te zorgen dat de luidsprekers op oorhoogte staan en dat je als luisteraar in het midden van het stereobeeld zit. Het is slim om luidsprekers niet te dicht tegen een wand te plaatsen.
Wanneer kies ik beter voor surround?
Als je vaak live-shows of concertregistraties kijkt via je smart tv of van dvd of bluray, dan ben je weer beter af met een surround system. Op deze manier zit je midden in de muziek en vaak zijn dit soort concerten gemixt voor surround speakers. Als je veel films en series kijkt, is een 5.1-systeem ook een beter optie: een home cinema set is in staat om je écht het gevoel te geven dat je midden in de actie zit. Bij films worden muziek en geluidseffecten bovendien altijd in surround opgenomen en gemixt. Specifieke effecten komen dan bijvoorbeeld alleen uit de luidsprekers aan de achterkant en een sirene van een auto beweegt zich van linksvoor naar rechtsachter. Een 5.1 versterker zorgt ervoor dat al deze geluiden naar de juiste luidspreker worden gestuurd. 5.1 speakers moet je net als stereo luidsprekers op de juiste plek neerzetten in je woonkamer. In de handleiding van je home cinema set of je surround receiver staat altijd een aan te raden opstelling. Volg deze aanwijzingen goed om het meeste uit je set-up te halen. Vooral de positionering en de configuratie van de subwoofer is belangrijk: te veel lage frequenties kan leiden tot een enorm vertekend beeld.