Smartphone kopen: iPhone, Samsung of een ander?
Inhoudsopgave
Als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone, heb je veel keuze. Neem je bijvoorbeeld een toestel met Android of met iOS? En ga je voor een Samsung mobiele telefoon of kun je beter een iPhone kopen? Kieskeurig.nl vertelt je alles over de verschillen en laat je mobiele telefoons vergelijken. Zo krijg je antwoord op de vraag welke smartphone je het beste kunt kopen, en kom je uit bij een goede smartphone voor jou.
Android of iOS?
Elke smartphone draait op een besturingssysteem. De meeste telefoons gebruiken Android, de software die van Google is. Onder andere Samsung, Nokia, LG en Motorola installeren Android op hun toestellen. Apple is de enige fabrikant die in plaats van Android een eigen besturingssysteem gebruikt: iOS. Deze software vind je op de iPhone, maar ook op andere Apple-apparaten als de iPad en iPod. Hecht je veel waarde aan updates, dan is een iPhone een goede keuze. Apple brengt namelijk jarenlang met regelmaat updates uit voor zijn smartphones.
Google doet dat ook voor Android, maar fabrikanten als Samsung en Motorola beslissen zelf of ze die updates naar hun toestellen brengen. Voor oudere en goedkopere Android-telefoons komen over het algemeen minder updates uit. Wil je een Android-smartphone die met regelmaat en langere tijd (veiligheids)updates krijgt? Neem dan een toestel met Android One-software.
Plus- en minpunten iOS
+ Werkt goed samen met andere Apple-apparaten en -software
+ Krijgt lange tijd updates
+ Veilig door Apple’s intensieve controles
- Je kunt weinig naar eigen wens aanpassen
- Werkt alleen op Apple-producten
- Uit onderzoek blijkt dat iOS-updates oudere telefoons bewust trager maken
Plus- en minpunten Android
+ Veel keuze omdat bijna alle merken Android gebruiken
+ Je kunt veel aanpassen
+ Beste integratie met Google-diensten
- Regelmatig veiligheidslekken of gevaarlijke apps
- Fabrikanten beslissen zelf over updatebeleid
iOS: Apple’s iPhone
Apple maakt al jaren een eigen smartphoneserie: de iPhone. Elk jaar komen er één of meerdere iPhone’s uit, die verschillen in schermgrootte, specificaties en prijs. Wat de toestellen gemeen hebben, is dat ze allemaal draaien op Apple’s iOS-software. Het updatebeleid is in principe ook hetzelfde. Heb je meer devices van Apple (bijvoorbeeld een MacBook of iPad), dan werken al deze apparaten naadloos samen.
Android: deze merken zijn er
Het Android-besturingssysteem is van Google, dat met regelmaat nieuwe versies en (veiligheids)updates uitbrengt. Alle fabrikanten mogen Android installeren op hun telefoons en ze mogen ook aanpassingen doen. Veel merken doen dat dan ook, bijvoorbeeld door de icoontjes te veranderen en functies en apps toe te voegen. Om die reden ziet Android er op een Samsung-telefoon anders uit dan op een smartphone van Huawei, OnePlus of LG. De aangepaste software van een fabrikant wordt ook wel een schil genoemd. Schillen van onder meer Huawei, Xiaomi, Oppo en LG zijn erg ingrijpend en wijken visueel en qua functies sterk af van de standaard Android-versie. De schillen van Samsung, Sony en HTC zijn minder radicaal. Merken als Motorola, OnePlus en Wiko gebruiken zeer lichte schillen die dus veel lijken op de standaard-Android-versie.
Wachten op updates
Hoewel een aangepaste Android-versie er leuker uit kan zien en meer functies en apps heeft, zit er ook een nadeel aan een schil. Als Google – de ontwikkelaar van Android – een update uitbrengt, moet een fabrikant die testen met zijn softwareschil. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder de schil, hoe langer het testen duurt en dus hoe langer jij moet wachten op de update. Dat is vervelend als je uitkijkt naar een update met nieuwe functies.
Beveiligingsupdates
Fabrikanten van Android-smartphones moeten van Google twee jaar lang minimaal eens per drie maanden een veiligheidsupdate beschikbaar stellen voor hun toestellen. Zo’n beveiligingsupdate komt van Google en dicht kwetsbaarheden in het Android-systeem. Het is dus raadzaam om een veiligheidsupdate zo snel mogelijk te installeren. Merken met een zware schil rollen doorgaans elk kwartaal een update uit, terwijl fabrikanten met een lichtere schil (waaronder OnePlus) vaker updates vrijgeven. Deze regel geldt echter niet voor alle fabrikanten. Zo krijgen Motorola-toestellen (met een lichte schil) minder vaak veiligheidsupdates dan (duurdere) smartphones van Huawei, terwijl die een zware schil gebruikt. Wil je een smartphone die snel, vaak en jarenlang updates krijgt? Kijk dan naar een Android One-toestel.
Android One
Tegenwoordig stimuleert Google merken om de standaard, niet-aangepaste Android-software te installeren op hun toestellen. Deze versie heet Android One en bevat geen aanpassingen van de fabrikant. Geen visuele veranderingen, geen extra apps, geen toegevoegde functies: niets. Je krijgt dus de software zoals Google die voor ogen heeft. Een ander onderscheidend punt van het Android One-programma is het gegarandeerde updatebeleid waar de fabrikant zich aan moet houden. Koop je een smartphone met Android One-software, dan ben je verzekerd van twee jaar lang Android-updates en drie jaar lang veiligheidsupdates. In de praktijk komt dit neer op twee grote Android-updates en drie jaar elke maand een beveiligingsupdate. Android One biedt hiermee het beste updatebeleid dat je kan krijgen voor een Android-toestel. Hecht je waarde aan frequente en langdurig software-ondersteuning, dan ben je dus het beste uit met een Android One-model.
Het aanbod van Android One-smartphones neemt toe. Nokia brengt de meeste modellen uit in allerlei prijsklassen. Xiaomi verkoopt met de Mi A-serie ook diverse betaalbare Android-smartphones. Het minder bekende General Mobile biedt – ook in Nederland – een aantal toestellen aan. Andere merken experimenteren met het softwareprogramma en brengen één of meerdere Android One-toestellen uit. Onder andere HTC, Motorola en LG verkopen dergelijke modellen om ervaring op te doen en te kijken of er vraag naar is.
Android Go
Zoek je een scherp geprijsde smartphone, bijvoorbeeld als reservetoestel of voor een familielid dat eigenlijk alleen WhatsApp nodig heeft? Kijk dan eens naar modellen met Android Go-software. Android Go is een aangepaste, lichtgewicht versie Android-versie die ontwikkeld is door Google. De speciale software is geoptimaliseerd voor smartphones met beperkte hardware: de echte budget-modellen. Hoe? Google levert met Android Go niet zijn normale apps mee als Gmail, Maps en YouTube. Op Android Go-toestellen vind je Gmail Go, Maps Go, YouTube Go en andere Go-apps. Die hebben geen flitsende animaties en missen wat functies zodat ze minder opslagruimte innemen en minder van de processor vragen. In de praktijk merk je weinig verschil met normale Google-apps: de Go-apps zien er prima uit en doen wat ze moeten doen. Fabrikanten die Android Go installeren op hun smartphones, mogen van Google geen eigen apps toevoegen. Je houdt dus meer ruimte over voor je eigen apps en media. Let er wel op dat Android Go-toestellen doorgaans minder vaak en minder lang beveiligings- en grote Android-updates krijgen dan ‘normale’ Android-smartphones. Dit komt voor een deel omdat de hardware niet (optimaal) geschikt is voor nieuwe Android-versies.
Er zijn diverse fabrikanten die Android Go-smartphones verkopen. Nokia, General Mobile, Alcatel en Motorola zijn de meest bekende merken die één of meerdere modellen aanbieden in Nederland.