Vouwbare smartphones: dit zijn de voor- en nadelen

Een aantal jaar kwamen ze schoorvoetend op de markt, nu proberen de meeste fabrikanten het uit: vouwbare smartphones. Een extra groot scherm dat je op kunt vouwen zodat je smartphone toch in je broekzak past. Op papier een ideale oplossing, maar werkt het in de praktijk ook zo goed? Dit zijn de voor- en nadelen van opvouwbare smartphones.

Nieuwe smartphone kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Merken

Vouwbare smartphones bestaan grofweg in twee soorten: een versie die je als een boek openslaat en een zogenaamde clamshell die werkt zoals je vroeger je eerste mobieltje dichtklapte. Hoewel veel fabrikanten bezig zijn met conceptversies van hun eigen smartphones, is Samsung het enige merk dat echt goed werkende foldables op de markt heeft gebracht. De Galaxy Fold- en Flip-series zijn alweer toe aan de vierde generatie, en de kinderziektes zijn er inmiddels wel uit.

Voordelen

Het unieke voordeel van een opvouwbare smartphone is natuurlijk dat je uiteindelijk tweemaal zoveel scherm hebt als toen je telefoon nog in je broekzak zat. Met 7,6 inch is het scherm van de Galaxy Fold 4 enorm te noemen, maar daar heb je in opgevouwen staat dus minder last van. Ook heeft het scherm minder kans om krassen op te lopen of te breken als je ergens tegenaan schuurt of de telefoon uit je hand laat vallen - letterlijk een waardevolle feature.

Nadelen

Maar niet alles is koek en ei. Een scharnier is meestal de zwakste schakel van een geheel, en dat is bij een vouwtelefoon niet anders. De Galaxy Fold 4 kan zo’n 200.000 keer opvouwen: bijna 200 keer per dag als je drie jaar met je telefoon doet. Genoeg, maar niet oneindig. Bovendien kan na verloop van tijd de vouwlijn zichtbaar én voelbaar worden. Tot slot is het nog zo dat een groter scherm ook meer stroom verbruikt, en de Fold-lijn van Samsung staat bekend als energievreter.

Opvouwbare smartphone kopen

Ben je toe aan een nieuwe telefoon, en heb je wel oren naar een opvouwbare smartphone? Op dit moment is het nog Samsung dat de markt domineert, met de Fold- en de Flip-lijnen. De verwachting is dat merken als Oppo en Huawei binnenkort ook met modellen zullen komen, maar dat is nog even afwachten. Als je niet schrikt van de relatief hoge prijs, het hoge energieverbruik en de vouwlijn en mogelijk zwakke scharnieren, is een foldable voor jou een goede keuze.