Smartwatch: functies en voordelen
Inhoudsopgave
Wie alleen maar een wearable wil om fit te worden, moet misschien kijken naar het beste sporthorloge of smartband en niet per se naar een smartwatch. Een slim horloge heeft namelijk veel meer functies dan alleen maar een fitnesstracker. Wat kun je met een smartwatch? De top 10 smartwatches hebben allemaal vergelijkbare functies, maar elk merk heeft natuurlijk zijn eigen kracht. Hier laten we zien welke mogelijkheden een smartwatch allemaal kan hebben. Door te bepalen welke functies voor jou belangrijk zijn, kun je gericht smartwatches vergelijken om zo tot de beste koop te komen.
Navigatie
Zowel de Apple Watch als de verschillende WearOS horloges (smartwatches met Android) kunnen je helpen om je weg te vinden. Een smartwatch met GPS doet dat ook als je je telefoon even niet bij je hebt, maar dan moet je natuurlijk wel eerst de navigatiesoftware installeren. Heb je nog een oud model zonder GPS, dan werkt de navigatie nog steeds via je telefoon. Je krijgt via je smartwatch bericht wanneer en waar je af moet slaan – wat natuurlijk veel handiger (en veiliger) is dan de hele tijd op je scherm staren. Een horloge met navigatie is ook op de fiets heel prettig, vooral nu het vasthouden van een smartphone op de tweewieler verboden is.
Find Phone
Je kent het wel: telefoon kwijt. Op de bank? Onder de kussens? In een andere kamer? Je telefoon opsporen kan een bron zijn van frustratie. Niet met je smartwatch. Verbinden met de telefoon kan met een druk op het touchscreen, waarna je toestel begint te piepen. Zowel de Apple Watch als Wear OS horloges hebben deze functie. Je telefoon vinden is een kwestie van op het geluid af gaan.
Fitness-tracker
Elke smartwatch-activitytracker houdt bij hoeveel je beweegt. De meest simpele vorm was een horloge met stappenteller, maar gangbaar is inmiddels een smartwatch met hartslagmeter. Een stappentellerhorloge is namelijk lang niet zo nauwkeurig. Bovendien heb je er niets aan bij andere sporten zoals fietsen of yoga. Een hartslagmeter weet altijd hoeveel energie je (ongeveer) verbruikt en kan je ook waarschuwen als je hartslag te hoog of te laag is. Het fijne van dit soort gegevens is dat ze je kunnen helpen een optimaal trainingsschema te volgen, maar vooral dat ze je kunnen motiveren om meer te bewegen. De Apple Watch heeft bijvoorbeeld drie cirkels die je kunt vullen door elk uur te staan, een bepaalde hoeveelheid calorieën te verbranden en een bepaalde tijd intensief te bewegen. Het vullen van die ringen werkt als een klein spelletje waardoor je toch net iets vaker de trap gaat nemen dan de lift.
Reageren op berichten en telefoontjes
De smartwatch verbinden met je telefoon doe je niet alleen om apps te installeren, maar ook omdat je slimme horlogeeen verlengstuk is van je smartphone. Zo krijg je notificaties van bijvoorbeeld nieuwsitems of chatberichten op je pols binnen. Je kunt hier dan ook meteen op reageren en een antwoord of een standaardreactie terugsturen. Bellen met de smartwatch? Dat kan met veel (maar niet alle!) modellen. Een horloge waar je mee kunt bellen werkt overigens (meestal) via de verbinding met je telefoon. Je hoeft dus niet een apart abonnement voor je horloge af te sluiten.
Notificaties sociale media
Afhankelijk van je instellingen kun je sociale media als Facebook op je smartwatch gebruiken. Je kunt het dan zo instellen dat je een notificatie krijgt als je wordt getagd of als iemand reageert op jouw tijdlijn. Dat geldt natuurlijk voor alle sociale media, want je kunt elke notificatie op je smartphone automatisch laten doorsturen naar je pols. Handig, mits je het met mate doet, anders word je al snel tureluurs van al die berichten. Android-gebruikers kunnen bovendien op sommige Wear OS-horloges video kijken. Een smartwatch met YouTube klinkt overigens handiger dan het is: de speakers en het kleine beeldscherm zijn wel heel klein. Maar heeft je buurman een Apple Watch (die helemaal geen video kan tonen), dan is het misschien wel even leuk om met deze functie te showen.
Altijd en overal verbonden
Je hoeft geen bericht meer te missen, zelfs als je je handen vol hebt. Berichten komen immers binnen op je pols. Zo tookannt je smartwatch WhatsApp-notificaties tonen zodra er een chatberichtje binnenkomt, maar ook andere notificaties – over bijvoorbeeld je banksaldo – kun je naar je pols laten doorsturen. Dan weet je dus onmiddellijk wanneer je salaris binnen is. Ook bellen met de smartwatch kan handsfree. De nieuwste Apple Watch (vierde generatie) heeft een goede en luide ingebouwde speaker en microfoon zodat je zelfs tijdens het sjouwen van je boodschappen nog een redelijk gesprek kunt voeren.
Batterij van je smartphone sparen
Een smartwatch kan een deel van de taken van je telefoon overnemen en daarmee de batterij van je smartphone sparen. Denk hierbij aan het afspelen van muziek of audioboeken. Heeft je smartwatch een eigen simkaart, dan kun je er zelfs mee bellen en navigeren zonder dat je je telefoon nodig hebt. Handig voor lange wandeltochten in de wildernis waarbij je toch niet graag zonder communicatiemiddel wilt stranden, maar ook voor ‘gewoon’ gebruik. De smartwatch met de beste batterij is medio 2019 de Garmin Vivoactive. Deze gaat maar liefst 21 dagen mee zonder dat je hoeft op te laden. Dat is véél beter dan smartwatches van Samsung en Apple horloges, die het meestal hooguit twee dagen vol kunnen houden voordat je weer moet opladen.
Makkelijk betalen
Contactloos betalen kan niet alleen met je telefoon, maar ook met de meeste WearOS- en Apple Watch-smartwatches. De Android WearOS is hierbij wel veel flexibeler dan Apple’s alternatief. Apple Pay is wel beschikbaar in Nederland, maar alleen voor klanten van ING. WearOS Wallet werkt met meer banken. Check dit wel zelf even bij je bank. Met een smartwatch betalingen doen gaat heel eenvoudig. Je selecteert de betaalapp en houdt je horloge tegen de lezer, net zoals je zou doen met je pinpas met NFC chip. Smartwatch-contactloos-betalen vereist uiteraard wel een internetverbinding, ofwel via een ingebouwde simkaart ofwel door de verbinding met je smartphone. Portemonnee? Pinpassen? Verleden tijd!
Muziek & video
Via je telefoon kun je bijna elke smartwatch met wifi verbinden en zo buiten je databundel van allerlei diensten gebruikmaken. Android WearOS heeft zelfs een heuse smartwatch YouTube-applicatie waarmee je op je pols filmpjes kunt kijken. Maar vooral handig is de mogelijkheid om muziek, podcasts of audioboeken op je smartwatch te laden zodat je die via een bluetooth headset kunt afluisteren, zelfs als je je telefoon niet bij je hebt. Oh en als je vroeg wilt opstaan: je horloge met wekker wekt je op tijd.
Welke smartwatch past het best bij jou?
Nu je wat meer weet over de functies die een smartwatch kan hebben, kun je gaan zoeken het voor jou beste model. Let wel op wat je er mee wilt gaan doen: draait het vooral om sport, kijk dan eens bij de smart bands van Fitbit of Garmin. Wil je een echt allround horloge dan is een Apple Watch of Samsung horloge wellicht interessanter. Vergelijk vooral de diverse modellen. Kijk daarbij ook naar welk design je aanspreekt (een Michael Kors smartwatch is bijvoorbeeld een goede keuze voor modebewuste dames, terwijl Fossil meer stoere heren-smartwatches maakt) en naar wat je te besteden hebt. Ook als je de beste budget smartwatch zoekt, slaag je vast! Nog vragen? Klik hier voor voor alle informatie over smartwatches.