Verschil tussen een smartwatch en smartband?

In het straatbeeld zie je steeds meer mensen met een smartwatch of sportarmbandje, een zogenaamde ‘wearable’. Wat kun je eigenlijk met een wearable? Welke is geschikt voor jou? Kieskeurig helpt je op weg deze vraag te beantwoorden.


Een slimme horloge nodig die alles kan? Bekijk hier het huidige aanbod smartwacthes

Bekijk

Waarvoor gebruik ik welke wearable?

Eigenlijk kun je wearables onderscheiden in twee categorieën: smartwatches en fitnessarmbandjes. Hoewel de scheidslijnen steeds vager worden, kun je de smartwatch meer als verlengstuk zien van je smartphone. Een smartwatch is bovendien uitgerust met verschillende sensoren om je gezondheid te monitoren en je te motiveren meer (en beter) te bewegen. Een sportarmbandje is natuurlijk veel subtieler maar ook wat beperkter qua functionaliteit en richt zich echt op beweging en gezondheid. Je zou met al die functionaliteit ook bijna het primaire doel vergeten: het klokje.

Wat kun je met een smartwatch?

Afhankelijk van de smartwatch die je hebt, kun je het apparaat zien als een verlengstuk van je smartphone. Maar intussen steeds onafhankelijker lijkt te worden. Je kunt je meldingen lezen en berichten beantwoorden, je muziek bedienen, contactloos betalen, navigeren, de parkeermeter starten, toegangsbewijzen tonen en veel meer. Vooral beweging en gezondheid spelen een grote rol bij een smartwatch, dankzij sensoren die je stappen tellen, hartslagmeters en valsensoren. De smartwatches die het meest in hun mars hebben zijn de Apple Watch en smartwatches van Samsung. Laatstgenoemde heeft met de Galaxy Watch4-serie, een smartwatch uitgebracht dat op Google’s vernieuwde WearOS-platform draait.

Hoe word ik fitter en gezonder met een wearable

Wie graag beter presteert en gezonder leeft heeft veel aan een wearable: meten is weten! Het maakt hierbij niet zoveel uit of je een armband of een smartwatch kiest. De sensoren en bijbehorende app geven je relevante gegevens over je slaap, beweging en fitheid. Ook kun je sportieve activiteiten accuraat meten, zelfs met de GPS kun je je (hard)loop of fietsroute tot in detail terugzien. De data worden ook gebruikt om je te coachen om beter te presteren. Sommige smartwatches zijn ook specifiek bedoeld voor sporters om alles tot achter de komma te meten, zoals de Fitbit, Polar en Garmin smartwatches.

Welke apps zijn handig op je smartwatch?

De functionaliteit van je smartwatch breid je (net zoals je smartphone) uit met apps op je wearable. Sommige smartwatches, zoals die van Huawei hebben echter geen applicatiewinkel: je moet het doen met de al aanwezige apps. Samsung’s Galaxy Watch en de Apple Watch hebben beide uitgebreide applicatiewinkels, met navigatie-, parkeer-, meditatie-, slimme assistent- , domotica- en tal van andere apps.