Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een smartwatch?

Inhoudsopgave

  1. Welke soorten smartwatches bestaan er allemaal?
  2. Wat zijn de verschillende smartwatch-functies?
  3. De grootste merken in de smartwatch-markt
  4. Welke smartwatch past het beste bij jou?

Vroeger was een horloge al slim als er een rekenmachine in zat. Maar wat is een smartwatch? Er zijn veel verschillende soorten smartwatches op de markt, die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Wij helpen je een keuze te maken en beantwoorden de belangrijke vraag: wat kun je met een smartwatch?

Welke soorten smartwatches bestaan er allemaal?

Aan de ene kant van het spectrum hebben we de pure activiteitentrackers zoals de Fitbit. Dit zijn polsbandjes waar je de tijd op kunt zien, maar hun belangrijkste functie is het bijhouden van je sportieve bezigheden. Dit gebeurt via het registreren van je hartslag. Sommige activiteitentrackers (vooral goedkopere of oudere modellen) hebben alleen een ingebouwde stappenteller, wat een veel minder nauwkeurige manier is om vast te stellen hoeveel calorieën je dagelijks verbrandt. Aan de andere kant hebben we de volwaardige smartwatches die behalve het bijhouden van je sportieve leven ook andere taken kunnen uitvoeren. Je kunt hier apps op installeren die (al dan niet in samenwerking met je smartphone) je leven veraangenamen. Denk hierbij aan notificaties, spelletjes of een ingebouwde MP3- of audioboekenspeler die je tijdens het sporten (via een bluetooth headset) kunt beluisteren. De beste sporthorloges zijn daarnaast ook geschikt om mee te zwemmen. En een smartwatch met gps is in staat om je looproute vast te leggen, wat helpt bij het uitvoeren van een evenwichtig trainingsschema of het vastleggen van persoonlijke records. 

Wat zijn de verschillende smartwatch-functies?

Smartwatches zijn vooral interessant als je een actief leven (wilt) leiden, en jezelf wilt motiveren door al die activiteiten bij te houden. Daarom is de activitytracker-functie zo’n beetje standaard. Daarnaast zijn de meeste typen geschikt voor het weergeven van notificaties van je telefoon. Dit kan alles zijn wat je smartphone ook al weergeeft: het laatste nieuws zijn, een herinnering of een WhatsApp-notificatie. Vooral handig is de mogelijkheid om op je horloge meteen op deze notificaties te reageren, zonder dat je je telefoon tevoorschijn hoeft te halen. Op de Apple Watch bijvoorbeeld kun je meteen een WhatsApp-bericht beantwoorden met een aantal standaard-reacties (“Ok!”, “Ik bel je zo!”) of door middel van stemherkenning. Steeds vaker hebben smartwatches ook gps en een smartwatch met wifi is inmiddels bijna standaard. Het horloge maakt dan automatisch verbinding met hetzelfde wifi-netwerk waarop ook je smartphone is aangesloten om bijvoorbeeld updates te downloaden. Heel zeldzaam (want voor een specifieke doelgroep) is de smartwatch met bloeddrukmeter. Voor sporters is deze functie niet zo zinvol. Wil je zelf regelmatig je bloeddruk in de gaten houden, dan kun je beter een echte bloeddrukmeter kopen. Meer informatie over smartwatches vind je hier!

De grootste merken in de smartwatch-markt

Er zijn meerdere grote spelers actief op de smartwatch-markt. Sommige, zoals de makers van de Garmin smartwatch, de Fossil smartwatch of de Fitbit Versa, ontwikkelen hun producten vanuit hun achtergrond als makers van activiteitentrackers. De Samsung smartwatch en Apple Watch zijn meer vanuit een allround oogpunt ontworpen, en bieden meer functies. Het houdt hier echter niet op. Draagbare apparatuur (ook wel ‘wearables’ genaamd) zijn erg populair. Dus uiteraard is er ook een Sony Smartwatch en een Huawei smartwatch. Ook in opkomst zijn modieuze merken – denk bijvoorbeeld aan een Michael Kors smartwatch.

Het grote onderscheid tussen de verschillende horloges zit hem (behalve natuurlijk het ontwerp) in het gebruikte operating system. Fitbit heeft zijn eigen Fitbit OS. Daarnaast draaien veel horloges op Wear OS. Google heeft deze variant van Android speciaal ontworpen voor wearables. Apple Watches draaien op WatchOS, waarbij je altijd ook een iPhone nodig hebt om alles uit het apparaat te halen. Een Wear OS-horloge werkt overigens het beste met een Androidtelefoon en maakt gebruik van Google Now om proactief informatie aan je door te geven. Fitbit werkt goed samen zowel met Android als met iOS.

Welke smartwatch past het beste bij jou?

De belangrijkste vraag die je vóór het kopen van een smartwatch moet beantwoorden is: wat wil je er mee doen? Bijna alle smartwatches werken goed als activiteitentracker, maar als dat het enige is wat je er mee wilt, is het misschien niet slim om voor een dure Android smartwatch of WatchOS-model te gaan. 

Het beste hardloophorloge is op dit moment de Garmin Forerunner, al kun je als recreatief renner ook met een Apple Watch prima je tijd bijhouden.

Design is ook heel belangrijk, want een horloge is immers behalve praktisch ook een sieraad. Er is een duidelijk verschil in stijl tussen een Michael Kors smartwatch-dameshorloge en een Fossil smartwatch-herenhorloge.

De beste budgetsmartwatch van dit moment is de Xiaomi Amazfit Bip, die je voor onder de 80 euro een ingebouwde hartslagmeter en GPS biedt. Nee, niet zo precies en met minder features dan zijn dure concurrenten, maar als instapper voor een beginnend sporter is het een goede start.