Smartwatch

Wat is de beste smartwatch voor jou?

De markt van smartwatches is nog relatief jong en er zijn veel verschillende soorten horloges te krijgen: goedkope smartwatch, smartwatch voor kinderen of een smartwatch die helpt met sporten en gezondheid? Door eerst in kaart te krijgen wat er met een smartwatch mogelijk is, kun je de keuze maken: wat is de beste smartwatch voor jou?

Een smartwatch koppel je in vrijwel alle gevallen aan je smartphone. Maar je hoeft niet beide apparaten bij je te dragen voor een werkende smartwatch. Natuurlijk gebruik je je smartwatch primair als een apparaat om de tijd op te bekijken, en als sieraad waarmee je gezien mag worden.

Daarnaast is een smartwatch ook een soort verlengstuk van je smartphone - je koppelt beide apparaatjes immers. In één oogopslag zie je welke meldingen je hebt en kun je vaak nog direct reageren ook (met voorgeprogrammeerde tekstjes of via spraakbesturing). Over spraakbesturing gesproken: slimme assistenten zoals Google Assistant, Alexa of Siri kunnen ook aangesproken. Zo kun je vragen stellen, of zelfs de slimme verlichting in- en uitschakelen dankzij je smartwatch.

Naast de tijd- en datumweergave die je kent van een gewoon horloge, kun je in een oogopslag ook de weersvoorspelling bekijken of direct je muziek bedienen. Een smartwatch houdt je smartphone vaker op zak.

Een smartwatch is een soort verlengstuk van je smartphone

Sporten en gezondheid

Een smartwatch als verlengstuk van je smartphone is handig, maar dat zijn nog geen unieke eigenschappen die zo’n slim horloge onmisbaar maken. Die onmisbaarheid hebben fabrikanten gevonden in sensoren die activiteiten en lichaamsfuncties meten. Door deze gegevens nauwkeurig te analyseren, krijg je een goed beeld van je sportprestaties en gezondheid. Zo kun je je smartwatch als coach gebruiken om betere sportieve prestaties te leveren of juist gezonder te leven. Vaak is een smartwatch met hartslagmeter en stappenteller uitgerust, of GPS om exact je fiets- of (hard)looproute vast te leggen. Het maakt niet uit wat voor activiteiten je doet, een waterdichte smartwatch is zelfs geschikt voor zwemmers. De enige uitdaging zit natuurlijk in het dragen van een smartwatch bij contactsporten. De geavanceerde sensoren herkennen precies welke activiteiten je doet en meten nauwkeurig hoe je herstelt in rust, of slaap. Een smartwatch met bloeddrukmeter is zelfs niet meer ondenkbaar.

Je sport- en gezondheidsgegevens worden verzameld en geanalyseerd om je zo handige tips te geven om beter te presteren en gezonder te leven. Maar als je erg van cijfertjes houdt, is het natuurlijk ook mooi om zelf bij te houden.

Apps of niet

Sporten en gezondheid is een belangrijk onderdeel van veel smartwatches. Maar veel slimme horloges bieden meer: betalen met je smartwatch, smartwatch voor kinderen (met bijvoorbeeld spelletjes en GPS-tracking), een smartwatch met simkaart is handig om overal mobiel internet te hebben en zelfs je smartwatch te gebruiken om te bellen.

Qua functionaliteit bieden sommige smartwatches ook een eigen app store, waarmee je meer met je smartwatch kunt. De Apple Watch en Samsung Galaxy Watch hebben een applicatiewinkel, waarbij de merken flink inzetten op een uitgebreid aanbod. Zo heb je apps voor bijvoorbeeld tickets (boarding pass, concertkaartjes, enzovoort), om te navigeren met je smartwatch, vertalen van teksten en gesprekken, enzovoort.

Wat is de beste smartwatch voor jou?

Nu we kort de mogelijkheden van een smartwatch hebben besproken, kunnen we de vraag beantwoorden: wat is de beste smartwatch voor jou? De meeste smartwatches helpen je om gezonder te leven of inzicht te geven in je sportieve prestaties. Is dat waar je ook op uit bent, dan kun je kiezen voor een smartwatch van Garmin (zoals de Garmin Venu) of Fitbit, waarbij de Fitbit Versa voor sporters geschikt is en de Fitbit Sense beter je gezondheid meet.

Gezondheids- en sportfunctionaliteit vind je ook in een smartwatch van Samsung of Apple, zoals de Samsung Galaxy Gear 3 of de Apple Watch Series 6 en de betaalbaardere Apple Watch SE. Deze smartwatches hebben dankzij hun applicatiewinkels een uitgebreid aanbod aan functies naast activiteits- en gezondheidsmeting. Sommige smartwatches draaien op Wear OS, dat door Google is en via de Play Store toegang heeft tot allerlei apps.

Tenslotte kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een smartwatch van Huawei, Oppo of Xiaomi. Deze smartwatches bieden vaak prima basisfunctionaliteit en een opvallend mooi design.

Bekijk alle smartwatches