Wat is het verschil tussen een dure en goedkope smartwatch?
Inhoudsopgave
Bij een smartwatch denken mensen vaak aan een horloge waar je mee kunt bellen. Maar met een smartwach kun je veel meer. Wat precies, dat hangt vaak samen met de prijs. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen dure en goedkope smartwatches? Wij zoeken het voor je uit. Zo kun je zelf bepalen wat voor jou de beste goedkope smartwatch (of natuurlijk de beste duurdere) is.
Smartwatch prijsverschil #1: het merk
Net zoals bij kleding bepaalt het merk een groot deel van de prijs. Dat heeft met de kwaliteit te maken en met de investeringen die het bedrijf heeft gedaan om een zo goed mogelijk product te maken. Maar ook de status van het merk speelt een belangrijke rol. Een Apple Watch is niet alleen duurder omdat het een goed horloge is, maar ook omdat Apple nu eenmaal de uitstraling van luxe in stand wil houden. Ook betaal je voor de expertise die een bedrijf nu eenmaal heeft op zijn eigen gebied. Een Garmin smartwatch en een Fossil smartwatch komen bijvoorbeeld echt uit de fitnesshoek, waardoor je kunt verwachten dat de sportieve functies op watches van deze merken kwalitatief erg goed zijn. Andere merken hebben juist meer een allround imago – denk aan een terwijl een Samsung smartwatch of een Sony smartwatch. Er zijn ook merken die zich sterk richten op mode-liefhebbers. Dat zie je bijvoorbeeld terug bij Michael Kors smartwatches: die hebben namen als Runway of Access Runway.
Smartwatch prijsverschil #2: de hoeveelheid functies en ondersteuning
Een smartwatch is in feit een kleine computer op je pols. Hij werkt dus eigenlijk net als een smartphone, maar heeft wel minder functies en een veel kleiner scherm. Er zijn inmiddels een aantal standaardfuncties die je van een smartwatch mag verwachten. Een smartwatch met hartslagmeter is bijvoorbeeld niets opzienbarends. Ook kan tegenwoordig (bijna) elke smartwatch WhatsApp-notificaties ontvangen en zijn horloges met navigatie of smartwatches met wifi ook steeds meer gemeengoed aan het worden.
Maar een smartwatch kan meer. Zo kun je bij recente luxere modellen betalen met je smartwatch. De Apple Watch ondersteunt Apple Pay, terwijl Android Wear OS horloges vaak (maar niet altijd) diverse vormen van contactloos betalen ondersteunen. Een goedkope smartwatch is meestal niet geschikt om apps op te installeren. Horloges die Android Wear OS ondersteunen (en de Apple Watch) hebben wel een hele appstore vol applicaties die allerlei kleine en grote functies toevoegen. Denk hierbij aan kleine spelletjes, sportapplicaties en andere diensten. Op duurdere modellen kun je bellen met je smartwatch, maar verwacht hier niet te veel van. De kleine speaker en ingebouwde microfoon is meestal voldoende voor een kort gesprek als je je telefoon zo snel niet kunt vinden, maar omdat je het gesprek via speakerphone voert is het niet echt privé.
Smartwatch prijsverschil #3: de kwaliteit
Er zijn duidelijk kwaliteitsverschillen tussen budget smartwatches en topmodellen als bijvoorbeeld een Apple Watch. De schermpjes van goedkope smartwatches zijn vaak van een niet zo hoge resolutie, terwijl ook het contrast te wensen overlaat. Andere punten waar je op moet letten: is de smartwatch waterdicht of alleen bestand tegen spatwater? Hoe goed is de hartslagmeter en wat is de levensduur van de batterij? Dat laatste is overigens vaak minder relevant dan je denkt: een smartwatchbatterij gaat altijd wel langer dan 24 uur mee, en aangezien je hem ’s nachts toch af doet, is het een kleine moeite hem dan meteen aan de oplader te doen. Toch is langere batterijduur natuurlijk altijd fijner.
Wat voor jou de beste smartwatch is, is moeilijk te bepalen. Het hangt heel erg van je wensen af. Apple’s Serie 4 horloges doen eigenlijk alles wat je van een smartwatch mag verwachten, maar daar betaal je ook flink voor. Wil je liever een Android-horloge? De Samsung Galaxy Watch Active is een prima apparaat met een lager prijskaartje dan de Apple Watch. Wie een nog kleiner budget heeft, valt zich geen buil aan de Xiaomi Amazfit Bip. Dezeallround watch vind je al voor minder dan 80 euro. Er zit GPS en wifi op, en de fabrikant claimt dat je hem (onder de optimale omstandigheden, dat dan weer wel) maar eens in de 45 dagen hoeft op te laden.