Wat(ch) voor elk type
Inhoudsopgave
“Mooi hoor. Maar wat kun je er eigenlijk mee?” Dat is steevast de vraag die op je afgevuurd wordt wanneer je op een feestje staat te pochen met je smartwatch. Best een vervelende vraag eigenlijk. Wat kun je met een smartwatch? Meer dan je denkt! En voor elk type persoon is er wel wat wils!
Het meest voor de hand liggende antwoord op de vraag: ‘wat mot je d’rmee?’ is ons allen wel bekend: meldingen van je smartphone ontvangen! Je smartwatch is natuurlijk gekoppeld aan je smartphone, zodat binnenkomende mailtjes of WhatsApp-berichtjes ook gewoon te zien zijn op je kleine polsschermpje. Ja, dát had die vraagsteller vast ook wel bedacht. Maar verder?
Voor het sportieve type
Leid je een actief leven of ben je veel bezig met je gezondheid, dan is een smartwatch (net als veel andere wearables overigens) echt de moeite waard. Het apparaat om je pols wordt opeens je coach en gezondheidsassistent. Hij helpt je beter te slapen en meer te bewegen. De meeste slimme horloges zijn uitgerust met een hartslagmeter en stappenteller en herkennen activiteiten automatisch. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel calorieën je hebt verbrand tijdens je oefeningen. Bovendien zijn er ook smartwatches met een gps-chip, die ervoor zorgt dat je je routes in kaart kunt brengen. Handig voor wielrenners en (hard)lopers!
Over gps gesproken, deze kun je natuurlijk ook gebruiken om te navigeren. Gewoon, zoals je gewend bent met Google Maps en jouw exacte locatie. In de auto is het trouwens niet het veiligste idee.
Voor de kletskous
Smartwatches hebben een schermpje, luidsprekertje én een microfoontje. Met die kennis paraat kun je je al gauw indenken wat er zoal mogelijk is. Spraakassistenten zoals Siri en recentelijk Google Assistant ga je de komende jaren steeds vaker zien – en horen! Natuurlijk ook via je smartwatch. Handig om even een berichtje in te spreken, de weersvoorspelling en het nieuwsoverzicht op te vragen, je agenda te beheren … of zelfs je slimme verlichting te bedienen. Gewoon door tegen je horloge te kletsen.
En er valt meer te kletsen dan tegen een spraakassistent. Zo heeft Skype zelfs apps voor de smartwatch, zodat je kunt videobellen via je pols. Degene die je belt kan jou niet zien (het horloge heeft immers geen camera), maar je kunt de ander wel zien op het scherm en gewoon met elkaar praten. Apple werkt zelfs aan een walkietalkie-functionaliteit voor de Apple Watch. Dat klinkt ouderwets, maar is het helemaal niet: je kunt gewoon praten met andere Apple Watch-dragers. Waar ter wereld deze ook is, mits het horloge natuurlijk verbonden is.
Voor de appverslaafde
Gebruik je op je smartphone veel apps? Weet dan dat je ook de functionaliteit van je smartwatch flink kunt uitbreiden met verschillende apps. Je kunt gewoon apps uit applicatiewinkels installeren. Een paar leuke voorbeelden: zet je boarding pass op je pols met de KLM-app, blader snel door nieuwskoppen heen met de app van je krant, bedien je streams van bijvoorbeeld Spotify en Netflix, blijf op de hoogte van jouw treinreis met de Reisplanner-app, lees je boodschappenlijstje met Appie … en nog meer. Je kunt zelfs je horloge gebruiken om je pc of smartphone te ontgrendelen.
Voor de shopaholic
Met smartphones kun je tegenwoordig contactloos betalen; gewoon door de bank-app te openen en je telefoon tegen het pinapparaat te houden. Binnenkort is dat ook mogelijk met je smartwatch. Dan kun je dus zelfs afrekenen zonder dat je je portemonnee of smartphone op zak hebt. Banken werken aan contactloze betaalfunctionaliteit, maar ook diensten als Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay (de namen zijn inderdaad uiterst creatief verzonnen), komen naar verwachting beschikbaar in Nederland.