Wifi, HDMI-ARC: functies van een soundbar

Inhoudsopgave

  1. Muziek op je soundbar: FM, DAB+, bluetooth, wifi
  2. Apparaten aansluiten via je soundbar: HDMI, HDMI-ARC, S/PDIF, AUX, USB
  3. Virtueel surround-geluid vs. echt surround-geluid

Voor het vinden van de beste soundbar die aansluit bij jouw persoonlijke wensen, kijk je zorgvuldig naar de beschikbare functies. Gelukkig beschikken zelfs goedkope soundbars over slimme eigenschappen als bluetooth en HDMI-ARC. Heb je iets meer geld te besteden, dan resulteert dat doorgaans in ondersteuning voor wifi en een betere geluidskwaliteit. In deze tips lees je meer over specifieke functies van soundbars, zodat je de producten beter met elkaar kunt vergelijken.

Muziek op je soundbar: FM, DAB+, bluetooth, wifi

Doordat iedere soundbar een combinatie met een televisie vormt, zou je bijna vergeten dat de speaker bar net zo gemakkelijk dient voor het afspelen van muziek. Dat kan op verschillende manieren. Een soundbar met radio tuner pikt het radiosignaal op uit de ether of via een kabelaansluiting. Bepaalde producten gebruiken hiervoor nog een FM-ontvanger, maar voor een helderder geluid is DAB+ een betere keuze. Je luistert in dat geval naar digitale radio zonder dat er ruis hoorbaar is. Helaas zijn soundbars met DAB+ momenteel nog vrij schaars.

Een soundbar met tuner is lang niet de enige optie om muziek af te spelen. Zo biedt een bluetooth soundbar zeer veel mogelijkheden, omdat je nummers, podcasts en radio-uitzendingen vanaf een smartphone of tablet draadloos kunt streamen. Je opent bijvoorbeeld de Spotify-app en geeft aan dat je een afspeellijst op de soundbar wilt afspelen. Of je luistert op identieke wijze naar sportuitzendingen via de Radio 1-app.

Houd wel rekening met het beperkte bereik van bluetooth. Zodra je bijvoorbeeld met het mobiele toestel de kamer uitloopt, bestaat de kans dat de muziekweergave stopt. Kies als het even kan altijd voor een soundbar met ondersteuning voor de bluetooth-standaard APTX. Als de smartphone of tablet ook APTX accepteert, luister je in dat geval naar muziek in cd-kwaliteit.

Naast een soundbar met bluetooth is ook een wifi soundbar zeer geschikt om naar muziek te luisteren. Dergelijke apparaten verbind je via een bekabelde ethernetverbinding of aanwezige wifi-adapter met het thuisnetwerk. Bij een draadloze verbinding wil het wifi-signaal nog weleens storen. Een bekabelde aansluiting heeft om die reden altijd de voorkeur. 

Fabrikanten van wifi-soundbars zorgen vrijwel altijd voor een mobiele app, die je op een iPhone, iPad of Android-toestel kunt installeren. Deze app fungeert als een veredelde afstandsbediening. Je kiest bijvoorbeeld afspeellijsten op Spotify of selecteert albums op een eigen muziekserver elders in het netwerk. Laatstgenoemde functie is bijvoorbeeld handig wanneer je voltallige muziekcollectie op een nas of pc staat opgeslagen. 

Een wifi-soundbar combineer je eventueel binnen het thuisnetwerk met andere audioproducten van hetzelfde merk, bijvoorbeeld actieve speakers, receivers of muziekstreamers. Op die manier ontstaat er in de woning een multiroom audio-netwerk. Vanuit de mobiele app bepaal je welke muziek je in welke kamer(s) afspeelt.

Apparaten aansluiten via je soundbar: HDMI, HDMI-ARC, S/PDIF, AUX, USB

Afhankelijk van welke aansluitingen een soundbar bevat, sluit je verschillende apparaten aan. Sowieso is er tegenwoordig vrijwel altijd een HDMI-aansluiting voor de televisie aanwezig. Vooral wanneer het hierbij gaat om HDMI-ARC is een uitleg wel op zijn plaats. Deze aansluiting werkt namelijk twee richtingen op. Allereerst geeft HDMI-ARC de beelden van aangesloten bronnen (zoals een PlayStation 4, Nintendo Switch, blu-ray-speler of digitale tv-ontvanger ) aan de televisie door. Daarnaast lukt het om via HDMI-ARC het geluidssignaal via dezelfde HDMI-kabel weer terug te sturen. Niet voor niets staat de afkorting ARC voor Audio Return Channel.

ARC heeft vooral nut als de televisie zelf de geluidsbron is, bijvoorbeeld wanneer je de Netflix- of NPO Start-app op de smart-tv gebruikt. Dankzij deze techniek hoef je geen aparte audiokabel vanaf de televisie naar de soundbar te trekken, want iedere HDMI ARC-kabel volstaat. Geluid van films, series en tv-programma’s laat de soundbar zonder extra bekabeling horen.

Spendeer overigens niet onnodig veel geld aan de beste HDMI kabel. Ieder nieuw HDMI-snoertje dat in de winkelschappen ligt, is hiervoor geschikt. Verder is het een voorwaarde dat de televisie en soundbar allebei geschikt zijn voor ARC. Is dat niet het geval? Via een aparte audiokabel sluit je de televisie dan op een analoge of digitale S/PDIF-aansluiting aan.

Naast een televisie kun je op de meeste soundbars nog veel meer audiovisuele apparatuur kwijt. Denk bijvoorbeeld aan een cd-speler, blu-ray-speler, gameconsole en tv-ontvanger. Afhankelijk van de gekozen soundbar staan hiervoor meerdere digitale en analoge ingangen paraat. Zo zijn HDMI, S/PDIF (optisch en/of coaxiaal) en AUX (3,5mm-geluidsingang) meestal wel voorhanden.

De betere modellen hebben wel twee of drie HDMI-ingangen aan boord, zodat je probleemloos meerdere bronnen met de soundbar verbindt. Verder beschikken moderne soundbars ook over een USB-poort. Hierop sluit je een USB-stick of externe harde schijf met muziek aan. Deze muziekbestanden speel je vervolgens rechtstreeks af. Controleer in de specificaties voor de zekerheid wel even welke audioformaten de soundbar accepteert.

Virtueel surround-geluid vs. echt surround-geluid

Nogal wat fabrikanten beloven ondersteuning voor DTS, DTS-HD, Dolby Digital of zelfs Dolby Atmos voor hun soundbar. Hoe is dat eigenlijk mogelijk, want deze surround-formaten vereisen normaliter toch vijf of meer speakers en een subwoofer?

Feitelijk klopt dat, maar fabrikanten hebben iets gevonden om surround-indelingen toch uit een enkele soundbar te persen. Zij doen hiervoor een beroep op virtuele surround-technieken. Verschillende audiodrivers staan in dat geval nadrukkelijk gepositioneerd om surround-effecten weer te geven. 

Enkele speakerunits staan bijvoorbeeld wat omhoog of naar de zijkant gericht, waarna de geluidsgolven respectievelijk tegen het plafond of wand weerkaatsen. Hierdoor ontstaat er min of meer een surround-beleving, al laat een traditionele home cinema set de geluidseffecten meestal wel duidelijker klinken. Wens je meer bas? Overweeg dan een soundbar met subwoofer om de lage tonen meer kracht bij te zetten.

Vind je virtueel surround-geluid maar niets en gebruik je liever aparte speakers om van fraaie geluidseffecten te genieten? Ga dan voor een surround soundbar! Hierin zit in de soundbar het linker-, midden- en rechterkanaal al verwerkt. Voor surround-effecten levert de fabrikant twee achtergrondspeakers mee die meestal draadloos in verbinding staan met de hoofdunit. 

Om het plaatje compleet te maken, zet je de (draadloze) subwoofer ergens op de grond neer. In feite realiseer je hiermee een traditionele 5.1-audio-opstelling. Bij soundbars met echt surround-geluid zit vaak de toevoeging soundbar 5.1 ergens in de productnaam verwerkt, zodat je geschikte modellen gemakkelijk kunt herkennen. Soms zijn de twee achtergrondspeakers als losse accessoire verkrijgbaar, zoals bij bepaalde producten van Sony.