Wat zijn de voordelen van een spiegelreflexcamera?

Inhoudsopgave

  1. Wat is een spiegelreflexcamera?
  2. Wanneer kies je voor een spiegelreflexcamera?
  3. Verwisselbare lens
  4. Beeldkwaliteit

Een spiegelreflex kopen doe je vooral als je de beste beeldkwaliteit en veel camera-instellingen wilt hebben. En ook om heerlijk te spelen met scherptediepte en wazige achtergronden. Is een DSLR kopen voor jou de beste keuze? Wij leggen alles uit en geven tips om je te helpen bij jouw beslissing.

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflex is een fotocamera waarmee je precies ziet wat je fotografeert. Dat komt doordat je via een optische zoeker echt door de lens van deze digitale camera kijkt. Ook als je inzoomt of uitzoomt of wanneer je een andere lens op het toestel plaatst, past het beeld in de zoeker zich aan. Jij ziet wat de lens ziet. Dus weet je altijd zeker dat het juiste op de foto komt te staan.

Waarom is dat bijzonder? Een lens kan geen licht naar twee plekken tegelijk sturen. Dus niet tegelijk naar zowel de beeldsensor als de optische zoeker. Dus of jij ziet wat je in beeld neemt, of je belicht de sensor om een foto te maken.

In een DSLR (afkorting voor digitale spiegelreflex) is dat opgelost met een spiegel. Standaard stuurt deze spiegel het beeld van de lens naar de zoeker die in de bult bovenop de fotocamera zit. Pas zodra je op de knop drukt en een foto maakt, klapt de spiegel heel eventjes weg, waardoor de lens het beeld ineens op de beeldsensor projecteert in plaats van in de zoeker. Het gebeurt zo snel, dat je het amper merkt.

Een compactcamera heeft soms ook een optische zoeker. Alleen kijk je dan niet door de cameralens, maar door een tweede, heel eenvoudig lensje dat ernaast zit. Hierdoor zit er een verschil tussen wat jij ziet en wat er op de foto komt te staan. Vooral als je iets van heel dichtbij fotografeert is dat verschil groot. Terwijl een spiegelreflex altijd heel nauwkeurig laat zien wat je op de foto zet.

Wanneer kies je voor een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflex heeft duidelijke voordelen vergeleken met bijvoorbeeld een smartphone of compactcamera. Vooral de beeldkwaliteit is zichtbaar beter. Daarnaast kun je allerlei camera-instellingen aanpassen en heb je veel invloed op de scherptediepte. Een spiegelreflex heeft daarom vooral de voorkeur als beeldkwaliteit en flexibiliteit belangrijk zijn voor jou.

Om met de beeldkwaliteit van een spiegelreflex te beginnen: die is superieur. Dat komt vooral doordat de sensor in een DSLR vele malen groter is dan die in een smartphone of compactcamera. Er zijn veel meer details te zien, foto’s die je bij weinig licht maakt zijn helderder en scherper en je hebt niet zo snel last van ruis. Ook kun je heerlijk spelen met scherptediepte. Dit houdt in dat je bij zoiets als een portretfoto of macrofoto een mooie wazige achtergrond kunt krijgen, terwijl je bij een landschapsfoto juist alles haarscherp op de foto zet.

Je hebt enorm veel mogelijkheden tijdens het fotograferen omdat je bij een spiegelreflex allerlei camera-instellingen mag aanpassen. Hierdoor heb in elke situatie volledige grip op wat jouw camera doet, zodat je altijd de best mogelijke foto maakt. Ook zijn er instellingen waarmee je het toestel laat werken zoals jij dat fijn vindt. Je kunt bijvoorbeeld de functies die je het meest gebruikt aan knoppen toekennen, zodat je ze meteen kunt aanroepen en niet steeds het menu hoeft in te duiken.

Een spiegelreflex is gezien de beeldkwaliteit en de mogelijkheden die het je geeft echt een professionele camera. Een DSLR is niet voor niets de voorkeurscamera voor veel beroepsfotografen (maar ook voor fotoamateurs, fotohobbyisten en uiteraard voor consumenten die beeldkwaliteit en veelzijdigheid belangrijk vinden).

Verwisselbare lens

Een groot voordeel van een spiegelreflex is dat deze digitale camera met verwisselbare objectieven werkt. Daar bestaan er vaak vele tientallen van. Waarom zoveel? Geen enkel objectief kan in alles het beste zijn. Vandaar dat er voor een DSLR meerdere lenzen bestaan. Denk aan een portretlens, macrolens, groothoeklens en aan telelenzen waarmee je desnoods enorm kunt inzoomen.

Houd je van landschapsfotografie? Dan heb je veel aan een groothoeklens, omdat je daar uitgestrekte landschappen prachtig mee vastlegt. Ook voor architectuur en een interieur is dit objectief ideaal. Maak je graag natuurfoto’s, ga je op safari, of bezoek je regelmatig een dierentuin, dan zet je er een telelens op. Dankzij de optische zoom lijken zelfs de schuwste en gevaarlijkste dieren ineens vlak bij je te staan en zo kun je ze gedetailleerd en beeldvullend vastleggen. Optische zoom betekent dat je dingen echt optisch dichterbij haalt. De beeldkwaliteit is hierbij vele malen beter dan wanneer je digitale zoom gebruikt op bijvoorbeeld een smartphone.

Koop je een spiegelreflex, dan zit daar bijna altijd een zogenaamde kitlens bij. Dit is een eenvoudige maar veelzijdige lens waarmee je al meteen heel veel verschillende dingen kunt doen. Zo kun je alles op je gemak uitproberen en rustig aan je nieuwe digitale camera wennen. Je komt er dan vanzelf achter of en zo ja welk ander objectief voor jou handig is om er nog bij te nemen.

Stel dat je graag portretfoto’s maakt en je wilt de achtergrond nog waziger maken dan met de kitlens lukt. Dan kies je voor een extra lichtsterke lens. Lichtsterk houdt in dat je het diafragma van dit objectief verder kunt openzetten. Daarmee ziet de camera meer licht en wordt de scherptediepte een stuk kleiner, zodat de achtergrond nog waziger wordt dan met een kitlens lukt.

Zo heeft elk objectief wel een aantal eigenschappen waardoor het net iets geschikter is voor een bepaalde situatie dan een ander objectief. Bij sportfotografie is een telelens met een kleine scherptediepte handig om ervoor te zorgen dat de drukke achtergrond niet afleidt. Denk aan publiek op een tribune of langs het veld. Je stelt een korte sluitertijd in om zelfs de snelste bewegingen te bevriezen zodat ze haarscherp in beeld zijn. Of je kiest expres voor een wat langzamere sluitertijd en beweegt mee met de actie, zodat de omgeving in een prachtige onscherpe waas verandert en de foto nog dynamischer en spannender wordt.

Beeldkwaliteit

Over de beeldkwaliteit hebben we het al even gehad, maar we hebben nog niet verteld dat er ook tussen spiegelreflexen onderling verschillen bestaan. Belangrijk om te weten is dat niet elke DSLR hetzelfde formaat sensor heeft en dat ook de resolutie oftewel het aantal pixels per spiegelreflexcamera varieert.

Als vuistregel kun je aanhouden dat hoe groter de sensor is, hoe beter de beeldkwaliteit zal zijn. Vandaar dat een full frame sensor een hogere beeldkwaliteit levert dan het iets kleinere APS-C sensorformaat.

Je merkt dit vooral zodra je op het beeldscherm sterk inzoomt op een digitale foto. De detaillering bij full frame is dan zichtbaar hoger dan bij een kleinere sensor en al helemaal als je het vergelijkt met een telefoonfoto. Fotografeer je bij weinig licht en met hoge ISO-waarden, dan zal full frame ook weer een betere beeldkwaliteit hebben.

Ook het begrip megapixel is belangrijk. De hoeveelheid megapixels van de sensor heeft invloed op de detaillering van het beeld en de algehele beeldkwaliteit. Bij een hoge resolutie (veel megapixels) kan een camera nu eenmaal meer fijne details onderscheiden. Daarnaast kun je dankzij de hogere resolutie achteraf meer bijsnijden, zonder dat de kwaliteit meteen achteruit gaat. Zo lijkt het net of je een extra grote telelens hebt.