Alles over Ultra HD en 4K-televisies

Inhoudsopgave

  1. Wat is Ultra HD 4K?
  2. Ultra HD 4K vs. Full HD
  3. Meerwaarde van Ultra HD 4K
  4. Kun je eigenlijk nog Full HD kopen?
  5. Heeft een 8K-tv kopen al nut?
  6. Beste tv voor gaming: Ultra HD of Full HD?
Waarom zou je kiezen voor een 4K- of Ultra-HD-televisie ten opzichte van een Full HD-scherm? Daarvoor moet je eerst weten wat de termen 4K en Ultra HD eigenlijk zijn. Dat leggen we hier uit, zodat je zeker weet of een 4k-tv kopen voor jou wel zinvol is. Ze zijn immers nogal wat prijziger dan een 1080p-scherm.

Wat is Ultra HD 4K?

Er is soms verwarring over de benamingen Ultra HD en 4K. 4K is een verzamelterm voor een reeks resoluties die horizontaal ongeveer 4000 pixels gebruiken, vandaar dus 4K (4 Kilo, 4 duizend). Maar tenzij je professioneel met video en/of film bezig bent, is de enige resolutie die je echt moet kennen 3840 x 2160. Dat is de resolutie van een Ultra-HD-televisie bijvoorbeeld, of Ultra-HD-beeldmateriaal op een Ultra-HD Blu-ray-speler. Maar wat is Ultra HD dan? Ultra HD is óók een verzamelterm, maar dan voor twee resoluties, namelijk 3840 x 2160 (4K) en voor 7680 x 4320 (8K). Over dat 8K verderop meer.

Concreet: Ultra HD en 4K zijn, zolang je spreekt over consumentenelektronica, zo goed als synoniemen. Wil je helemaal correct zijn, dan gebruik je expliciet de combinatie Ultra HD 4K (omdat Ultra HD 8K ook bestaat).

Ultra HD 4K vs. Full HD

Laten we Ultra HD 4K even vergelijken met Full HD (1920 x 1080), de resolutie die zo lang de standaard was op al onze televisies. Ultra HD 4K biedt zowel in breedte als in de hoogte dubbel zoveel pixels. Dat betekent dat een Ultra-HD-4K-beeld (of scherm) in totaal vier keer zoveel pixels bevat als een Full-HD-scherm.

Weetje: 4K staat voor 4000 (want: alle resoluties die hieronder vallen beslaan horizontaal ongeveer 4000 pixels). 4K heeft niets te maken met 4 keer de resolutie van Full HD. Ter vergelijking: 8K heeft niet 8 keer meer pixels dan Full HD, maar 16 keer meer. Ook hier komt de benaming van het aantal horizontale pixels: 7.680 (ongeveer 8000).

Meerwaarde van Ultra HD 4K

Over de meerwaarde van Ultra HD 4K is al heel wat gezegd. Kun je zo veel pixels eigenlijk nog zien? Ja, we vinden dat een Ultra-HD-scherm wel degelijk meerwaarde biedt. Wanneer we rekening houden met iemand die 20/20 zicht heeft, dan zou je op een 55 inch-scherm pas vanaf ongeveer 1,1 meter individueel pixeldetail kunnen zien. Maar in de woonkamer zitten we natuurlijk heel wat verder, gemiddeld ergens tussen de 2,5 en 3,5 meter. 

Is Ultra HD dan zinloos? Nee, want kijken doen we ook met onze hersenen, en die zijn in staat om heel minuscule fouten waar te nemen. Bijvoorbeeld twee lijnen die netjes moeten aansluiten op elkaar maar dat net niet doen. Houden we daar ook rekening mee, dan zie je al alle detail op datzelfde scherm vanaf 2,2 meter.

Concreet: Voor toestellen vanaf 50 inch en groter is Ultra HD 4K een absolute aanrader. Voor kleinere toestellen hangt het er vanaf hoe dicht je erop zit. Een 40 inch Ultra-HD-toestel is bijvoorbeeld zinvol als je op ongeveer 1,5 meter zit. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij gamers. 

Lees hier meer over de ideale kijkafstand tot je tv.

Houd er ook rekening mee dat je het beste resultaat ziet als je Ultra-HD-beeldmateriaal gebruikt. Moderne televisies kunnen erg goed ‘upscalen’, maar van een dvd (1/20e van de resolutie) mag je geen wonderen verwachten.

Kun je eigenlijk nog Full HD kopen?

Dat hangt vooral af van de grootte van je gewenste televisie. Full HD-televisies worden nog steeds wel gemaakt, maar deze resolutie is met name weggelegd voor de kleinere schermformaten. Logisch ook, want hierop komt Full HD het beste tot zijn recht. De meeste Full HD-tv's van vandaag de dag hebben een resolutie van 32 inch, met uitschieters richting de 49 inch. 

Laat dit nu net ook het formaat zijn waarop de meeste 4K-televisies beginnen. Met uitschieters tot wel 75 inch of groter! Gelet op de kijkafstand waar we het eerder over hadden, is zo'n formaat al gauw te groot. Veel mensen kiezen dan ook voor een 55 inch-tv of een 65 inch-tv met Ultra HD-resolutie, ook afhankelijk van hun budget. Want hoe groter het scherm, hoe hoger de aanschafprijs. 

Hieronder vind je een selectie van enkele recente full HD-tv's met goeie reviews.

Heeft een 8K-tv kopen al nut?

We haalden de 8K-resolutie eerder al even aan en wellicht overweeg je om met de aanschaf van een 4K-tv te wachten omdat deze opvolger er aan zit te komen. Het klopt inderdaad dat je nu al een 8K-tv kopen kunt, als je zou willen. De vraag is of dat veel nut heeft. Er is namelijk nog maar heel weinig 8K-content te zien, waarmee zo'n tv volledig tot zijn recht zou komen. 

Bijvoorbeeld: Netflix en soortgelijke streamingdiensten tonen films en series maximaal op 4K. Dit terwijl lineaire tv (zoals NPO- en RTL-programma's) nog niet eens in 4K wordt uitgezonden. Een Ultra HD-televisie is dus nog steeds een goede investering en we verwachten dat dit zeker de komende jaren ook nog wel zo blijft. 8K staat echt nog in de kinderschoenen, terwijl dit soort tv's vaak wel de hoofdprijs vragen - tussen de 3.000 en meer dan 10.000(!) euro.

Beste tv voor gaming: Ultra HD of Full HD?

Gamers hebben extra baat bij een mooie 4K-televisie en dat komt mede doordat de nieuwste spelcomputers deze resolutie ondersteunen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de PlayStation 5 en de Xbox Series X, als ook de wat oudere PlayStation 4 Pro.Dankzij de hogere resolutie komen alle details die in een game verwerkt zitten, nog beter naar voren.

Dit geldt overigens niet voor de Nintendo Switch. Die kan games maximaal in Full HD-resolutie weergeven. Maar je kunt deze console wel gewoon op een 4K-tv aansluiten, dat ziet er alsnog schitterend uit. 

Voor pc-gaming geldt tot slot dat er volop keus is tussen 4K-gamingmonitoren en schermen met Full HD-resolutie. Om games op 4K vlot te kunnen spelen, heb je ook een moderne videokaart nodig. En omdat je veel dichter op een monitor zit dan op een televisie, kan een Full HD-monitor met een compacter formaat ook goed volstaan.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle tv's op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!