Voor- en nadelen van de slimme settop-box

Settop-boxjes die van je ‘domme’ of wellicht alweer achterhaalde tv een bij-de-tijdse slimme tv maken zijn in ruime mate voorhanden. Vooral de hausse aan Android-apparaatjes valt op, maar het is daar zeker niet alles goud wat er blinkt.

Nieuwe televisie kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Apple of Android, kies maar

Het type settop-box waar we in dit artikel op doelen is een apparaat met daarin een computer. Vergelijkbaar met die in een smartphone of tablet, ook qua mogelijkheden. Een bekend voorbeeld is de Apple TV, waarop je al je voor bijvoorbeeld je iPhone en (of) iPad aangeschafte apps kunt draaien. En dat is inclusief streaming-apps van de bekende aanbieders. Voordeel van een apparaat als die Apple TV is, dat je er simpelweg een ‘domme’ televisie, een monitor, projector of oudere tv waarvan de smart-software niet meer van updates wordt voorzien kunt upgraden. Naast de huiseigen Apple TV die draait op een afgeleide van iOS zijn er héél veel goedkope Android TV-systeempjes verkrijgbaar. En daarbij is het goed opletten geblazen betreffende wat je aanschaft.

Pas op met (te) goedkope Chinezen

Ten eerste moet je je realiseren dat de meeste van de goedkope op Android gebaseerde settop-boxjes gemaakt worden door onbekende Chinese fabrikanten. Dat heeft ten eerste als gevolg dat je veelal kunt fluiten naar updates voor het besturingssysteem waarop ze draaien, veelal Android TV. Ofwel: verwacht nooit en te nimmer dat je voor een - om maar wat te noemen - Android TV 11 kunt upgraden naar 12. Dat is eeuwig zonde, want vaak (maar niet altijd) beschikken de mini-computertjes over ruim voldoende power om ook die volgende versie(s) te draaien. Verder loop je het risico dat er spyware op de kastjes is geïnstalleerd, die vrolijk jouw netwerk afstruint naar privacy-gevoelige gegevens. Hang een ‘onbekende Chinees’ bij voorkeur aan een gastnetwerk, als jouw router die optie aan boord heeft.

Systeemeisen aan een settop-box

Vaak worden niet de allersnelste processoren in de goedkope settop-boxjes van onbekende makelij gebruikt. Het betekent dat je goed op moet letten geen kat in de zak te kopen. Voor streamen van content hoef je gelukkig niet het rapste apparaat op de markt te hebben. Check voor aanschaf wel of het kastje 4K ondersteunt als je in 4K-resolutie op een 4K tv wilt kijken. Ook de interne opslagruimte is van belang, alhoewel deze meestal eenvoudig uitbreidbaar is met (micro) SD-geheugenkaartjes. In het laatste geval is 16 GB interne opslag het absolute minimum waar je voor moet gaan. In alle andere gevallen – dus als je geen zin hebt om meteen met geheugenkaarten aan de slag te gaan – is 64 GB praktisch. Dan kun je ook echt flink wat apps installeren, bijvoorbeeld. Qua RAM (werkgeheugen) is 4GB tegenwoordig het minimum waarop Android TV lekker draait, meer mag altijd (minder zeker niet). Als CPU is een 8-core (octo-core) inmiddels gemeengoed, dus laten we dat ook maar als minimumeis stellen. In het geval van de Apple TV hoef je je eigenlijk nergens druk over te maken: kies uit Full HD of 4K en je bent klaar.

Streamen maar, vooral

De meeste settop-boxen beschikken over zowel Wifi als een bekabelde netwerkaansluiting. Die laatste komt goed van pas als je 4K (of zelfs meer) content wilt streamen. Je kunt zo’n settop-boxje trouwens ook aan een gewone pc-monitor met HDMI-aansluiting hangen. In dat geval kun je ‘m als eenvoudige computer inzetten, met als voordeel dat al je Android-apps (of in geval van de Apple TV iOS/iPadOS-apps) gebruikt kunnen worden. In het geval van een Android-box is het trouwens wel heel belangrijk om voor aanschaf te checken of Google Play – de app store van Google – aanwezig is. Heel soms ontbreekt die en is deze vervangen door iets van onbekende (Chinese) herkomst. Dat wil je zéker niet! Voor tv-gebruik is het veelal een kwestie van de bekende streaming-apps installeren en kijken maar. De duurdere settop-boxen van A-merken zijn veelal ook geschikt voor het spelen van games. Browsen en mailen is evenmin een probleem. Maar bedenk dat ook hier zeker geldt: alle waar naar z’n geld.