Welke soort vriezer is de beste?

Inhoudsopgave

  1. Kies de beste vriezer
  2. Vrieskast, vrieskist: welke soorten zijn er
  3. Functies van vriezers
  4. Energieverbruik van vriezers

Vriezer kapot? Geen zorgen, bij Kieskeurig.nl helpen we je graag bij het kiezen van een nieuwe vriezer. Op deze website kun je verschillende modellen vergelijken. Om je op weg te helpen, geven we je echter ook graag wat tips. In dit artikel kijken we bijvoorbeeld welke soort vriezer het beste is voor jouw situatie. We gaan daarbij onder meer in op de vrieskast en de vrieskist, en de koelkast met vriezer.

Van al deze vriezer-modellen en koelkast-vriezer-modellen bespreken we aansluitend de functies. Ten slotte hebben we aandacht voor het energieverbruik. Ligt het energieverbruik van een oude vriezer nou echt zoveel hoger? Lees snel verder, want met onze tips kun jij met een gerust hart een nieuwe vriezer kopen.

Kies de beste vriezer

Je vriezer vriest niet meer goed? Mocht je oude model niet meer (goedkoop) te repareren zijn, dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe vriezer. Een keuken-vriezer is eigenlijk voor iedereen onmisbaar! Maar waar moet je bij het kopen van een vriezer nu precies op letten? Wat maakt een vriezer tot de beste vriezer?

Helaas bestaat daar geen echt eenduidig antwoord op. Wat de beste vriezer is, is namelijk geheel afhankelijk van je wensen. Wij helpen je echter graag op weg met wat tips. Op die manier heb je bij het vergelijken van vriezers op Kieskeurig.nl alle benodigde kennis in huis.

Om te beginnen is het goed om eens na te denken over de afmetingen van de vriezer. Wil je een grote vriezer of liever een vriezer klein formaat? Vervolgens kun je nadenken over het model vriezer. Vriezers worden vaak ingedeeld in vijf categorieën: vrieskasten, vrieskisten, koelkasten met vriesgedeelte, tafelmodel of barmodel vriezers en inbouwvriezers. Aangezien er nogal eens verwarring ontstaat over deze soorten gaan we hier de volgende alinea dieper op in.

Vriezers kun je ten derde nog vergelijken op basis van hun functies. Misschien heb je bijvoorbeeld wel eens van de no frost-techniek gehoord. Of doen de snelvriesfuncties fast freeze en super frost juist een klein belletje rinkelen. Wat deze functies precies inhouden, vertellen we je verderop in dit artikel.

Ten slotte behandelen we het energieverbruik van de verschillende soorten vriezers. Hoe lang duurt het voordat je vriezer op temperatuur is? Is de ene vriezer nou echt veel zuiniger dan de andere? En hoe zit dat met je oude vriezer? De antwoorden op al deze vragen vind je in de laatste alinea van dit artikel.

Vrieskast, vrieskist: welke soorten zijn er

In de vorige alinea benoemden we al dat vriezers over het algemeen in vijf categorieën opgedeeld worden: vrieskasten, vrieskisten, koelkasten met vriesgedeelte, kleine vrieskastjes en inbouw vriezers. Hieronder bespreken we al deze soorten vriezers. We noemen daarbij ook de voordelen en nadelen van de verschillende modellen.

Vrieskasten zijn hoge vriezers. Een diepvrieskast lijkt qua model het meest op een standaard koelkast. Dit kastmodel diepvriezer heeft namelijk een verticale, langwerpige vorm. Het voordeel van diepvrieskasten is dat deze vaak heel toegankelijk zijn, zeker bij een model met laden. Je kunt in dat geval heel gemakkelijk bij je ingevroren etenswaren. Daarnaast sluit de vorm van een diepvrieskast goed aan bij een kastmodel koelkast.

Daar waar een diepvrieskast de vorm van een kast met deur heeft, doet de diepvrieskist nog het meest denken aan een kist met klep. Deze soort diepvriezer is vooral geschikt als je veel ruimte hebt en heel veel vriesproducten wilt invriezen. Een vrieskist heeft namelijk vaak meer vriesruimte dan een vrieskast. Mensen plaatsen dit model zodoende vaak in de garage of bijkeuken. Ook het plaatsen van de vriezer in de schuur is mogelijk. Daarnaast zijn diepvrieskisten vaak zuiniger per liter inhoud.

Mocht je liever geen losse diepvriezer willen, dan kun je denken aan koelkast met vriesgedeelte. Koelkasten met vriezer zijn er ook in verschillende modellen, zoals de koel-vriescombinatie, de Amerikaanse koelkast en de dubbeldeurs-koelkast. Niet alle koelkasten hebben echter standaard een vriesgedeelte. Let daar dus goed op bij het vergelijken.

Wanneer het vriesgedeelte van jouw koelkast niet genoeg ruimte biedt, maar je ook niet per se een grote vrieskist of vrieskast nodig hebt, kun je eens kijken naar kleine vrieskastjes, zoals een tafelmodel vriezer en een barmodel vriezer. Het tafelmodel vriezer is minder dan 100 cm hoog en past zodoende vaak onder je aanrechtkastje. Een barmodel vrieskast is nog kleiner: deze mini vriezer kun je daarom ook meenemen. We noemen deze vriezer daarom ook wel eens een camping vriezer.

Ten slotte noemen we nog de inbouw-vriezer. Inbouwvriezers zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Een kleine inbouw vriezer, zoals een tafelmodel, is ook goed mogelijk. Let bij het kiezen van een model uit de categorie ‘Vriezer inbouw’ wel goed op je beschikbare ruimte en de afmetingen van de vriezer. Bij inbouwvriezers is het namelijk belangrijk rekening te houden met extra ruimte aan de achterzijde voor ventilatie.

Functies van vriezers

Diepvriezers vergelijken doe je tegenwoordig niet alleen meer op model, afmeting en capaciteit. Vriezers krijgen namelijk steeds meer verschillende functies. In deze alinea bespreken we een aantal van deze functies, te beginnen met het no frost-systeem.

Als je vriezer het label no frost heeft, hoef je deze nooit meer te ontdooien. Bij dit systeem gaat er een constante luchtstroom door je vriezer heen. Hierdoor wordt het vocht uit de lucht gehaald en ontstaat er geen rijp en ijsafzetting. Een bijkomend voordeel is dat etenswaar vaak langer bewaard kan worden. Het no frost-systeem zorgt echter vaak wel voor een iets hoger energieverbruik. Daarover vertellen we je onder het volgende kopje meer.

Een tweede vriezerfunctie staat in het teken van snel bevriezen. Deze functie wordt met verschillende termen aangeduid, zoals supervriezen, fast freeze en super frost. Als je deze functie op je diepvriezer inschakelt, wordt de temperatuur tijdelijk verlaagd. Anders gezegd: de vriezer werkt even wat harder, zodat voedsel snel afkoelt. Om etenswaar beter te behouden, is het belangrijk dat je deze snel in kunt vriezen.

Ten slotte kun je diepvriezers vergelijken op hun indeling. Er bestaan namelijk vrieskasten met een zogenoemde flexibele indeling. Bij deze vriezers kun je lades verwijderen en verplaatsen. Hierdoor kun je zelf de gewenste indeling creëren en bijvoorbeeld ruimte maken voor grote dozen of hele taarten.

Energieverbruik van vriezers

Om je te helpen bepalen welke soort vriezer het beste bij jou past, bespreken we ten slotte nog het energieverbruik. Weinig mensen realiseren zich dat een vriezer vrij veel energie verbruikt. We krijgen regelmatig de vraag: hoe lang gaat een vriezer mee?

Vriezers kunnen heel lang mee gaan. Zodoende hebben veel mensen nog een oude vriezer in huis. Deze oude vriezers gebruiken echter onnodig veel energie. De gebruikskosten van een vriezer uit 1990 liggen zodoende vaak op meer dan 100 euro per jaar.

Als je een nieuwe vriezer wilt kopen, doe je er verstandig aan op de energiekosten te letten. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar je kunt er ook flink wat geld mee besparen. Om inzicht te krijgen in het energieverbruik, kijk je naar het energielabel. Daar vind je ook de energieklasse. 

Dat dit energielabel belangrijk is, blijkt wel uit het feit dat een A+++ vrieskist je zo’n 32 euro per jaar kost aan energiekosten, terwijl dit bij een A+ vrieskist al oploopt tot bijna 57 euro per jaar.

Koelkasten zijn in zogenoemde klimaatklassen ingedeeld. De klimaatklassen geven aan bij welke omgevingstemperaturen de vriezer goed zou moeten blijven werken. Vooral als je je vrieskist in de garage, schuur of bijkeuken wilt plaatsen, is het belangrijk op de klimaatklasse te letten. Ook doe je er verstandig aan direct zonlicht te vermijden. Als de omgeving te warm is, zal je vriezer meer energie verbruiken. Om een voorbeeldje te geven: een klimaatklasse N werkt bijvoorbeeld het beste bij een omgevingstemperatuur van 16 tot 32 °C.

De beste temperatuur om je vriezer op in te stellen is -18 °C. Vriezers kunnen vaak nog kouder, maar dat is eigenlijk overbodig. Een lagere temperatuur zorgt er namelijk niet voor dat je etenswaren langer houdbaar blijven. Je vriezer kouder zetten zorgt ook nog eens voor een hoger energieverbruik. Met elke graad lager verbruik je zelfs zo’n vijf procent meer energie. Hoe snel de vriezer op temperatuur is, verschilt trouwens per model. Het duurt echter vaak tenminste 12 tot 24 uur voordat de vriezer echt op temperatuur is.