Bespaartips voor de wasdroger

Inhoudsopgave

  1. Wat kost drogen?
  2. Filter schoonmaken
  3. Besparen op drogen
  4. Droogprogramma's

Mensen die vaak hun droger gebruiken moet dit artikel zeker even lezen. Je vindt hier namelijk de beste bespaartips voor je wasdroger. Het verbruik – en daarmee de kosten van je wasdroger – hangt uiteraard af van het energielabel, maar je kunt zelf ook van alles doen om het stroomverbruik van je wasdroger te beïnvloeden. Dat kan je een leuke besparing opleveren op je energierekening.

Wat kost drogen?

De vraag ‘wat verbruikt een wasdroger’ is niet zo maar te beantwoorden. Het verbruik van je wasdroger hangt af van heel veel factoren. Uiteraard speelt het energielabel een grote rol. Een warmtepompdroger met een A+++ label verbruikt maar een derde van de energie die een condensdroger met energielabel B verbruikt.

Maar ook de manier waarop je omgaat met je wasdroger heeft invloed op het energieverbruik. Zo kan het antwoord op de vraag ‘wat kost een wasdroger per keer’ variëren tussen 15 en 50 cent per droogbeurt. Heb je een heel oude wasdroger, dan kunnen de kosten zelfs oplopen tot meer dan een euro per droogbeurt.

Filter schoonmaken

Je kunt eenvoudig energie besparen door het pluizenfilter in de deur of deuropening van je wasdroger na elke droogbeurt schoon te maken. Als je dit niet doet, hoopt het stof op, waardoor het energieverbruik toeneemt en de levensduur van je wasdroger afneemt.

Bij condens- en warmtepompdrogers worden stof en kleine pluisjes niet altijd tegengehouden door het pluizenfilter. Deze pluisjes komen op de condensor of het condensorfilter terecht, waardoor de wasdroger meer energie verbruikt. Maak daarom ook de condensor regelmatig schoon. Sommige warmtepompdrogers hebben een zelfreinigende condensor. Wist je dat ook het brandgevaar toeneemt als je je wasdroger niet regelmatig pluisvrij maakt?

Besparen op drogen

Naast het schoonmaken van filters en condensor zijn er nog meer manieren om energie te besparen. Besparen met je droger begint eigenlijk al bij de wasmachine! Als je de was op een hoog toerental centrifugeert, komt hij al wat droger uit de wasmachine en hoeft de wasdroger minder lang te draaien.

De extra stroom die langer centrifugeren kost weegt niet op tegen de stroom die de droger anders extra had gebruikt. Je droogt ook energiezuiniger als je de wasdroger volledig vult met wasgoed. Zo duurt de droogcyclus wel wat langer, maar een aantal droogsessies van kleine wasjes duren bij elkaar langer én kosten meer dan één volle trommel. Let wel op dat je de droogtrommel niet té vol propt, want dan komt de was er extra gekreukt uit.

Zelfs een oude afvoerdroger kun je energiezuiniger maken, bijvoorbeeld door hem in een verwarmde ruimte neer te zetten. Hij verbruikt namelijk minder energie in een verwarmde ruimte dan in een koude omdat hij de lucht uit de omgeving verwarmt. In een onverwarmde ruimte, zoals de schuur of de garage, gebruikt hij dus altijd meer energie.

Droogprogramma's

Ook de keuze van droogprogramma’s heeft invloed op het energieverbruik van je wasdroger. Kies zo veel mogelijk draaibeurten voor het ‘kastdroog’ programma in plaats van het‘zeer droog’ programma. Het eco-programma duurt weliswaar langer, maar kost toch minder energie dan een gewoon droogprogramma.

Daarbij loont het om de was snel na het einde van het programma uit de trommel te halen. Zo voorkom je overbodig energieverbruik in de antikreuk- of stand-by stand. In die stand blijft na het drogen de trommel ronddraaien, zodat de was in beweging blijft en niet in een prop opdroogt. Zo’n programma duurt 15 minuten tot 2 uur, afhankelijk van de droger. Je doet er ook goed aan om altijd voor het automatische programma te kiezen.

Tijdgestuurde programma’s drogen het wasgoed een vaste tijd. Is je was eerder droog, dan maakt de droger toch het hele programma af. Dat kost extra stroom. Bij een automatisch programma stopt de droger zodra de was droog is.