Gebruikstips voor je wasdroger

Inhoudsopgave

  1. Hoe werkt een droger?
  2. Wat kan een droger?
  3. Wat mag niet in de droger?
  4. Hoe lang gaat een droger mee?
  5. Was snel drogen zonder droger

Een droger gebruiken is eenvoudig: je doet je vochtige wasgoed er in, kiest het juiste programma en klaar ben je. Toch valt er nog wel wat te leren over kleren drogen in de wasdroger. In dit artikel vind je handige onderhoudstips die er niet alleen voor zorgen dat je wasdroger langer meegaat, maar ook dat hij energiezuiniger droogt. Lees snel verder voor wat handige wasdroger tips en trucs.

Hoe werkt een droger?

De vraag ‘hoe werkt een droogkast’ is eenvoudig te beantwoorden: met verwarmde lucht. De trommel van een wasdroger, de droogtrommel, is een stuk groter dan een wasmachinetrommel. Hierdoor heeft de was de ruimte om rond te draaien en aan de lucht te drogen zonder dat het kreukt. Warmtepompdrogers hergebruiken de warme lucht, waardoor ze energiezuiniger zijn dan andere soorten wasdrogers. De gemiddelde droogtijd van de was is wel een stuk langer als je een warmtepompdroger hebt. Maar omdat de was op lage temperatuur gedroogd wordt, kost het toch niet veel energie. Bijkomend voordeel is dat de kans op krimp van textiel zo een stuk kleiner is.

Wat kan een droger?

Of een kledingstuk wel of niet in de droger mag, kun je aflezen op het waslabel. Veel kledingstukken zijn prima geschikt om in de wasdroger te drogen. Wat mag er in de droogkast? Vrijwel alle linnen en katoenen kleding, sport- en synthetische kleding en zelfs bepaalde wolsoorten zijn goed bestand tegen de wasdroger. Natuurlijk wel altijd eerst het waslabel checken! Voor iedere soort wasgoed is er een speciaal programma beschikbaar. Ook synthetische kussens en (als het past) dekbedden kun je prima in de droger stoppen. Stop je daarbij een tennisbal in de droger, dan droogt de was gelijkmatiger en wordt het lekker fluffy.

Wat mag niet in de droger?

Wist je dat naar schatting 40% van het wasgoed niet in de wasdroger kan? Staat er op het waslabel van je kleding duidelijk dat het niet in de droger kan, dan is het raadzaam om het kledingstuk aan de waslijn of plat op een rekje te drogen.

We krijgen vaak de vraag: is een droger slecht voor kleding? In principe niet, maar sommige textielsoorten zijn niet goed bestand tegen de warmte en beweging die bij drogen in de wasdroger komt kijken. Denk aan tere stoffen als zijde, bijzondere stofjes als kunstleer of kledingstukken met applicaties of lovertjes. 

Deze kledingstukken kunnen kapot gaan of krimpen als je ze toch in de wasdroger stopt. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, kun je wel bepaalde soorten wol in de droger stoppen. Maar let op: dit kan alleen als je wasdroger voorzien is van een speciaal wolprogramma

Zeer natte was in de droger stoppen is ook geen goed idee. Het drogen van zeer vochtige was duur veel langer en kost veel meer energie. Zorg ook altijd dat je de was goed gecentrifugeerd hebt voor je het droogt.

Hoe lang gaat een droger mee?

Gemiddeld droogt een Nederlands gezin 2,5 keer per week. Een standaard wasdroger gaat ongeveer 10 jaar mee, uitgaande van het gemiddeld aantal droogbeurten. Heb je een wasdroger van een duurder merk, dan heeft dat ook invloed op de levensduur. Duurdere wasdrogers zijn namelijk gemaakt van hoogwaardige materialen die langer mee gaan.

De drogers van Miele gaan bijvoorbeeld gemiddeld 5000 droogbeurten mee, terwijl een wasdroger van het merk Candy het maar 1500 droogbeurten volhoudt. Wasdrogers van bekende merken als Bosch, Siemens en AEG gaan ongeveer 3750 droogbeurten mee. Zo is het merk dus een indicator van de levensduur van de droger.

Slimme wasdrogers

Inmiddels worden allerlei soorten witgoedapparaten ook in een 'smart' variant uitgebracht. Dit betekent dat je een app kunt gebruiken om bijvoorbeeld je wasdroger aan of uit te zetten. Je koppelt de wasdroger dan simpelweg aan je telefoon of tablet en op deze manier kun je de droger van een afstand besturen. Meestal wordt in deze bijbehorende app ook nog aanvullende informatie getoond. Denk bijvoorbeeld aan het energieverbruik of aan het best passende programma voor de soort was die je wil drogen. Deze functionaliteiten verschillen per merk. 

Was snel drogen zonder droger

Heb je geen (ruimte voor) een wasdroger, dan ben je veroordeeld tot drogen aan de waslijn. In de zomer gaat dat buiten in de zon heel snel. In de winter kan het langer duren voor je was gedroogd is, zeker als je het in een onverwarmde ruimte (zoals de zolder) te drogen hangt. Tip: in het trapgat droogt de was sneller, omdat de warme lucht naar boven trekt. Wil je snel één kledingstuk drogen, dan kun je de föhn gebruiken om de droogtijd te verkorten.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle wasdrogers op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!