Hoe moet je een wasmachine aansluiten?

Inhoudsopgave

  1. De wasmachine plaatsen
  2. De wasmachine aansluiten
  3. Wasmachine aansluiten op trekschakelaar
  4. Snoer te kort
  5. Het water aansluiten
  6. Diameter afvoer

Gefeliciteerd, als je dit stuk over wasmachines aansluiten leest ben je waarschijnlijk de gelukkige eigenaar van een nieuwe wasmachine. Zo niet, dan ben je hier aan het juiste adres om wasmachines te vergelijken en een goede keuze te maken. Met behulp van de reviewscores en onze tips vind je de beste wasmachine voor jou. En omdat je ook op prijs kunt vergelijken, ben je altijd gegarandeerd van een goedkope wasmachine. Heb je je keuze gemaakt, dan helpen wij je stap voor stap je nieuwe wasmachine aansluiten.

De wasmachine plaatsen

Stap één van het aansluiten van een wasmachine is het uitpakken. Als je al het verpakkingsmateriaal hebt verwijderd, kun je aan de achterkant de transportbeveiliging losmaken. Deze plastic koker zorgt ervoor dat de trommel niet kan draaien tijdens transport. Hij zit meestal vast met een schroef of een moer. Als de transportbeveiliging verwijderd is, kun je de wasmachine plaatsen op de juiste plek. Zet hem iets naar voren, zodat je ruimte hebt om de slangen aan te sluiten op de water toe- en afvoer.

Een wasmachine plaatsen doe je bij voorkeur op een stevige stabiele ondergrond. Een betonnen vloer (bedekt met tegels of andere harde vloerbedekking) is ideaal. Hoe instabieler de ondergrond, hoe groter de kans dat de wasmachine gaat trillen of zelfs van zijn plaats komt tijdens het centrifugeren. Dat veroorzaakt herrie en minder droge was. Een houten vloer is niet erg stabiel en daarmee niet zo geschikt om een wasmachine op te zetten.

De wasmachine aansluiten

Staat je wasmachine in een droge ruimte, dan kun je hem aansluiten door de stekker in een goed geaard stopcontact te steken. Dit stopcontact moet gekoppeld zijn aan een zogenaamde natte groep. Een natte groep biedt extra beveiliging en is te vinden in de badkamer en de keuken. Je mag maar één apparaat op deze groep aansluiten. Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt; als je ook een wasdroger op dezelfde groep aansluit, raakt deze overbelast. Overbelasting wil zeggen dat er te veel stroom wordt gevraagd doordat er te veel elektrische apparaten tegelijk aan staan.

 Wil je toch de wasmachine en droger op 1 groep aansluiten, dan heb je een keuzeschakelaar of combiregelaar nodig. Een combiregelaar is een apparaat dat voorkomt dat de wasmachine en droger te veel vermogen vragen als ze beide zijn ingeschakeld. De regelaar schakelt tijdelijk de droger uit en gaat pas verder als de wasmachine geen vermogen meer vraagt. Bij een keuzeschakelaar kun je handmatig de wasmachine of de wasdroger van stroom voorzien. 

Lees ook: 6 handige tips voor het onderhoud van je wasmachine

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle wasmachines op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Wasmachine aansluiten op trekschakelaar

In vochtige ruimtes, zoals de badkamer, mag een wasmachine alleen op een waterdichtetrekschakelaar aangesloten worden. Vaak is de badkamer al voorzien van een trekschakelaar, vlak bij de watertoevoer en -afvoer voor de wasmachine. Wil je de wasmachine op de schakelaar aansluiten, dan moet je eerst de stekker van het snoer van de wasmachine af knippen. Daarna verwijder je een paar centimeter van de buitenmantel van het snoer met behulp van een scherp mesje of een speciale striptang. Strip ook de uiteinden van de drie aders van het snoer.Vervolgens steek je het snoer door kap weer terug en controleer even of hij rondom goed aansluit, anders is hij niet waterdicht.Bevestig het touwtje aan de schakelaar en je bent klaar.

Snoer te kort

Het kan ook voorkomen dat de trekschakelaar zó hoog hangt dat het snoer van de wasmachine te kort is. In dat geval is het verstandig om een erkend elektricien in te schakelen. Als je zelf gaat knutselen, kan de garantie van de wasmachine komen te vervallen. Meer tips over het aansluiten van jouw specifieke wasmachine vind je in de gebruiksaanwijzing.

Het water aansluiten

De laatste stap is water aansluiten op de wasmachine. Hiervoor moet je de waterslang aan de achterkant van de wasmachine aansluiten op de wasmachinekraan. Zet de kraan aan en check of er geen water lekt. Zet vervolgens de machine bijna op zijn plek, zodat je de afvoerslang ook kunt aansluiten. Voor de waterafvoer moet je de afvoerslang aansluiten op de afvoerbuis met een passende dop. Je kunt ook een plastic beugel gebruiken om de slang op zijn plek te houden. Kom je lengte tekort, dan kun je eventueel de wasmachine afvoerslang verlengen.

Lees ook: Wat betekenen de wassymbolen?

Diameter afvoer

De diameter van de afvoerbuis is 4cm of meer en de afvoerslang van de wasmachine heeft altijd een kleinere diameter. Zo kan de lucht uit de afvoerbuis weg en is er geen risico op terugkerend afvoerwater. De wasmachineafvoer-hoogte is ook van belang. De afvoerpijp moet minstens 65 cm verticaal langs de muur omhoog lopen, anders riskeer je dat de wasmachine tijdens het draaien leegloopt. Wil je de wasmachine ooit weer loskoppelen, bedenk dan dat er altijd nog water in de slangen kan zitten. Houd bij het ontkoppelen dus altijd een emmertje in de buurt.