FAQ: 5 veelgestelde vragen over wassen en drogen

Kieskeurig krijgt dagelijks een hoop vragen van consumenten, bijvoorbeeld via Facebook. Die beantwoorden we natuurlijk met liefde, maar soms is een overzichtje wel fijn. Daarom de vijf meest gestelde vragen op het gebied van wassen en drogen.

1. Moet ik een was/droogcombinatie nemen of is twee aparte machines slimmer?

Beide opties zijn te overwegen. Het grootste nadeel van een combinatie is de beladingscapaciteit: er past meer in een wasmachine dan in een wasdroger. Om na het wassen direct te kunnen drogen, zul je óf de trommel minder vol moeten doen voor je gaat wassen óf er na de wasbeurt was uit moeten halen. Grootste voordeel is dat een was/droogcombinatie ruimte bespaart én je hoeft maar één machine aan te schaffen en te onderhouden. Meer informatie over wasmachines kun je overigens hier vinden.

2. Wat is de ideale temperatuur om kleding te wassen?

Dat ligt vooral aan de stof waarvan je kledingstuk gemaakt is. Over het algemeen kun je stellen dat je kleding op een zo laag mogelijke temperatuur moet wassen. Een hogere temperatuur is schadelijker voor je broeken en shirts. Bovendien is het nog duurder ook, door het hogere energiegebruik. Heeft je kleding alleen een opfrisbeurtje nodig? Was je kleding dan op 30°C. Veel vlekken? Dan is 40°C de perfecte temperatuur. Ten slotte wordt 60°C vooral gebruikt voor beddengoed, handdoeken, sokken en ondergoed. Twijfel je? Raadpleeg dan het wasetiket. Geen idee wat al die logo’s betekenen? Hieronder een handige animatievideo.

3. Is een waterslot of lekbak eigenlijk handig?

Dat hangt ervan af: een lekbak is nodig wanneer je wasmachine geen waterslot heeft. Een waterslot houdt in dat je wasmachine automatisch het waterniveau van je machine peilt. Wanneer dit meer is dan het maximum, blokkeert de watertoevoer of wordt de machine automatisch uitgeschakeld. Er is dan kans dat er ergens een lekkage zit. Geen waterslot? Overweeg dan zeker een lekbak. Deze bak is groot genoeg om al het water van één wasbeurt op te vangen. Bij een lekkage zal dan niet je hele vloer blank staan.

4. Is een wasdroger schadelijk voor je kleding?

Afhankelijk van de temperatuur waarop je de wasdroger instelt, hoeft het niet slecht te zijn voor je kleding. Wel is het zo dat hoe vaker je kleding in de wasdroger stopt, hoe sneller de kleuren vervagen. Een korte droogtijd op een zo laag mogelijke temperatuur is daarom te adviseren. Tip: stop een droge handdoek in de droger bij je natte was. De handdoek absorbeert het vocht, waardoor je kleding sneller droogt en dus korter in de droger hoeft. Beter voor je kleding en het bespaart nog energie ook!

Toerental
Wil je na het wassen je was in de wasdroger stoppen, centrifugeer je was dan op een hoog toerental. Want: hoe hoger het toerental, hoe droger de was al uit de wasmachine komt. Dit kost iets meer energie bij het wassen, maar de droogtijd neemt af, waardoor je bij het drogen weer energie bespaart. Beter voor het milieu en je portemonnee!

5. Kan ik mijn kleding kreukvrij uit de droger krijgen?

Dit is zeker mogelijk! Gooi een paar tennisballen bij je wasgoed in de droger. Doordat de tennisballen rond stuiteren in de droger krijgt je kleding/beddengoed geen kans om opgepropt te raken en blijft alles luchtig. Donzen of gewatteerd beddengoed kan op deze manier ook gemakkelijk in de droger. Het beddengoed hoeft dan niet meer opgefluft te worden.

Tot slot nog wat tips

• Laat nieuwe kleding een nachtje in een emmer met koud water staan. Dit voorkomt dat je kleding kleur gaat afgeven tijdens het wassen.

• Stop zout direct in de trommel bij je donkere kleding. Op deze manier blijft je kleding mooi donker. Het zout lost automatisch op tijdens de wasbeurt.

• Om je niet-meer-witte kleding weer stralend wit te krijgen, moet je nooit chloor gebruiken. Dit is niet alleen heel slecht voor het milieu, maar ook voor je kleding! Voeg liever wat citroensap toe tijdens het wassen. Je kleding wordt weer mooi wit en het tast je kleding niet aan.

• Gordijnen met haakjes wassen? Je kunt de haakjes er gewoon aan laten zitten, maar stop het gordijn wel in een kussenhoes. Bescherming voor je gordijnen én voor je wasmachine.

• Je hebt je kleding gewassen, maar na een uurtje ruik je weer een zweetlucht. Herkenbaar? Dit kan komen doordat niet alle bacteriën gedood zijn in de wasmachine. Je kunt het beste vóór het wassen de oksels inspuiten met natuurazijn. Dit zorgt ervoor dat alle bacteriën gedood worden tijdens de wasbeurt.