Wasprogramma's: waarom kleur en materiaal belangrijk zijn

Inhoudsopgave

  1. Wat doet welk wasprogramma?
  2. Katoen
  3. Synthetisch
  4. Fijnwas
  5. Antikreuk
  6. Wol
  7. Speciale programma’s
  8. Temperatuur en toeren
  9. Centrifugeren wasmachine

Het is erg aantrekkelijk om bij het kleding wassen de wasvoorschriften te negeren en alles bij elkaar in de wasmachine te stoppen, maar daarmee krijg je niet de beste resultaten. Het belangrijkste onderdeel van wassen is het sorteren op materiaal en kleur en het kiezen van het juiste wasprogramma. Je kunt echt niet alles op hetzelfde programma wassen.

Sommige stoffen beschadigen of worden vaal als ze op een verkeerd programma gewassen worden. Kleding met een mix van bijvoorbeeld wol, viscose of zijde kan krimpen tot kabouterproporties of beschadigd raken als het met andere kledingstukken een trommel deelt. Sommige weefsels zijn zelfs zó teer dat ze helemaal geen water verdragen en alleen chemisch gereinigd kunnen worden.

De wassymbolen op het label geven aan welk programma geschikt is voor jouw was. Zo kun je makkelijk een volle wastrommel beddengoed wassen op zestig graden op een katoenprogramma, maar moet je gordijnen vrijwel altijd wassen op dertig graden in een half gevulde trommel met een antikreukprogramma. Ga je een wasmachine kopen, dan is het fijn om te weten welke wasprogramma’s er op zitten en welke daarvan voor jou belangrijk zijn.

Wat doet welk wasprogramma?

Voor echt schone kleren check je voor het wassen het waslabel en de wastekens (programma’s) op je wasmachine. De was-symbolen op het waslabel verwijzen naar de standaardprogramma's. Vrijwel alle wasautomaten hebben een programma voor katoen (20 tot 95°C), synthetisch (40°C) fijne was (30°C), wolwas (30- 40°C) en extra spoelen of extra water. De machine doet in dat geval een extra spoelgang om grof vuil of restjes wasmiddel te verwijderen. Vaak kun je ook los centrifugeren, dat is handig na een handwas.

Katoen

Dit is een standaard programma voor het wassen van katoenen wasgoed, zoals handdoeken, beddengoed, katoenen kleding en linnen kleding. Bij de katoenwas wordt de minste energie en ook het minste water gebruikt. De temperatuur kun je bij dit programma zelf instellen. Katoen mag vaak heel heet gewassen worden, tot wel 95°C. Zo krijg je een rode wijnvlek wel uit je tafelkleed! Je kunt op het katoenprogramma je ondergoed wassen, zodat het hygiënisch schoon wordt, maar bijvoorbeeld ook je spijkerbroeken.

Heb je een wasmand vol denim, kies dan (als de wasautomaat daarin voorziet) een speciaal programma voor jeans. Bij een jeansprogramma wordt meer water gebruikt en/of extra gespoeld om te voorkomen dat zichtbare wasmiddelresten achterblijven. Voor een mix van katoenen kleding en andere textielsoorten kun je het programma 'dagelijkse was' gebruiken.

Synthetisch

Dit wasprogramma (40°C) gebruik je voor licht of gemiddeld vervuilde kleding van acryl, nylon, polyester, polyamide enzovoort. Deze was wordt standaard op 40 graden uitgevoerd omdat synthetische stoffen kunnen krimpen op hogere temperaturen.

Fijnwas

Het fijnwasprogramma is een programma op lage temperatuur (30- 40°C) bedoeld voor fijne was van tere materialen, zoals lingerie, jurken en gordijnen. Om te veel wrijving tussen textiel te voorkomen, mag je de wastrommel maximaal tot de helft beladen. Fijnwasprogramma's gebruiken per kilogram wasgoed meer water en stroom, aangezien ze met minder belading draaien.

Antikreuk

Antikreuk-programma's zijn geschikt voor kleding met synthetische vezels of kreukherstellend textiel. Het wasgoed wordt voorzichtiger gewassen en/of gecentrifugeerd. Bij een antikreuk-programma mag je de machine maximaal tot de helft beladen.

Wol

Iedere wasmachine is voorzien van een wolwasprogramma. Dit programma draait alleen op lage temperaturen; 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten. Het heeft geen zin om wol kouder te wassen: van koud leidingwater schrikken de vezels waardoor het wollen kledingstuk gaat krimpen. Wol heeft flink wat ruimte nodig om in de trommel rond te draaien. Belaad de machine daarom maximaal voor een kwart of tot twee kilogram met wol. Als er te veel water in een wollen kledingstuk achterblijft, kan het zijn vorm tijdens het drogen verliezen. Centrifugeren is dan ook noodzakelijk; 1.200 tpm (toeren per minuut) is ideaal.

Speciale programma’s

Naast de standaard programma's zijn er heel veel extra programma’s, die kunnen verschillen per wasmachine. Voor snelle wasjes is een verkort programma handig. Dit programma is sneller klaar, maar verbruikt wel meer energie. Soms is er ook een opfrisprogramma, voor als je was stinkt maar niet bevlekt is. Dit duurt 15 tot 30 minuten en is bedoeld voor een kleine hoeveelheid niet al te vuile was. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van stoom om geurtjes te verwijderen.

Soms moet je volgens het waslabel kleding wassen op de hand. Gelukkig kun je een handwas vaak ook in de wasmachine stoppen. Je mag de machine hierbij slechts tot een derde beladen. Het programma wast op lage temperatuur en centrifugeert niet. Wil je zuiniger wassen, kies dan een Eco-programma. Dit programma spaart energie maar duurt wel langer dan een standaard programma. Bevat kleding veel vlekken, stof of zand, dan is een voorwasprogramma handig.

Bij een speciaal overhemden-programma wordt wasgoed voorzichtiger gewassen en gecentrifugeerd. Het programma voor jeans en donkere was gebruikt meer water en telt meer spoelgangen om te voorkomen dat zichtbare wasmiddelresten achterblijven. 

Het babyprogramma is geschikt voor babykleding met ernstige vlekken, bijvoorbeeld van fruithapjes of ontlasting. Dit programma wast op hoge temperatuur om vlekken te verwijderen en om de was weer hygiënisch schoon te krijgen. Ook kent dit programma extra spoelgangen, zodat er geen wasmiddel achterblijft dat de tere babyhuid kan irriteren. 

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle wasmachines op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Duurdere wasmachines zijn voorzien van extra mogelijkheden, bijvoorbeeld een stoomprogramma, allergieprogramma of een vlekkenautomaat, waarmee een programma op voorgeprogrammeerde vlekken afgestemd kan worden. Bosch en Siemens wasmachines werken met actieve zuurstof, ofwel ozon, om de bacteriegroei in het wasgoed en de machine tegen te gaan. Programma's voor gordijnen of vitrage doen een voorwas om stof te verwijderen. Een extra stil/nachtcyclus programma zorgt dat de machine minder lawaai maakt en minder trilt.

Temperatuur en toeren

Bij het instellen van een wasprogramma kun je kiezen uit verschillende temperaturen. Katoenwas kun je heel heet instellen, tot 95°C (kookwas). Zo heet wassen is niet noodzakelijk voor een goede hygiëne, bij 60°C gaan bacteriën, virussen en schimmels ook dood. Op 60°C wassen is aan te raden bij keukentextiel en handdoeken wassen of beddengoed wassen.

Af en toe zo’n hete was draaien is goed voor de wasmachine, omdat het kokend hete water eventuele wasmiddelresten wegspoelt en de machine reinigt. Vrijwel alle andere programma’s hebben een maximum temperatuur van 60°C. Fijnwas- en wolwasprogramma’s kun je maximaal op 40°C instellen.

Centrifugeren wasmachine

Bij de meeste wasmachines kun je het toerental voor het centrifugeren handmatig aanpassen. Centrifugeer altijd op de hoogst mogelijke stand als je de was droogt in een wasdroger. Droog je de was buiten, dan bespaar je energie door een lager toerental te kiezen.

Merk je dat de was niet helemaal fris uit de machine komt? Lees dan hier wat je tegen stinkende was kunt doen.