Wat is multiroom audio?

Inhoudsopgave

  1. Wat is multiroom audio?
  2. Wat kun je met multiroom audio?
  3. Wat is het beste multiroom audiosysteem?

Muziekliefhebbers luisteren het liefst in iedere ruimte naar hun favoriete liedjes. In dat geval komt een multiroom audio-systeem mooi van pas – een techniek die veel mensen ten onrechte verwarren met multiroom wifi, maar daarover straks meer. Via een draadloos speakersysteem en/of meerdere gekoppelde draadloze speakers speel je in elke kamer de beste muziek af. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer, keuken en garage.

Multiroom audio wint sterk aan populariteit. Veel muziekliefhebbers hebben inmiddels al een Sonos-systeem of apparatuur van Denon HEOS in huis staan. Hoe werkt multiroom audio precies en wat is streamen nu eigenlijk?

Wat is multiroom audio?

Multiroom audio betekent letterlijk het afspelen van muziek in meerdere kamers. Verschillende draadloze speakers, receivers en muziekstreamers communiceren via het (draadloze) thuisnetwerk met elkaar. Vanuit een mobiele app op een smartphone of tablet bepalen muziekliefhebbers welke nummers ze in welke ruimte willen horen. Op die manier luister je in de woonkamer, keuken en toilet naar dezelfde muziek.

Koop je bijvoorbeeld een recente wifi luidspreker en draadloos geluidssysteem van hetzelfde merk, dan kun je waarschijnlijk multiroom audio gebruiken. Nagenoeg alle audiomerken omarmen namelijk deze technologie. Helaas kun je over het algemeen niet producten van verschillende merken combineren. 

Iedere multiroom speaker en elk draadloos speakersysteem meld je met behulp van de mobiele app aan op het (draadloze) thuisnetwerk. Bovendien koppel je een zogeheten zone aan ieder afspeelapparaat. Als je in de app bijvoorbeeld op de zone Woonkamer of Garage tikt, activeert het multiroom audio-systeem de gekoppelde speaker(s) voor het afspelen van muziek.

Multiroom audio is overigens iets heel anders dan multi room wifi. Met laatstgenoemde techniek vergroot je de wifi-dekking in huis, terwijl multiroom audio zich uitsluitend leent om muziek in meerdere kamers af te spelen. Multiroom audio maakt hiervoor gebruik van wifi of een bekabeld netwerk.

Wat kun je met multiroom audio?

Multiroom audio biedt ontzettend veel afspeelmogelijkheden. In feite is iedere draadloze speaker, stereo set met draadloze boxen, wifi soundbar en multiroom versterker verbonden met internet. Afhankelijk van het gebruikte multiroom audio-systeem zijn populaire internetdiensten als Spotify, SoundCloud, Deezer en Tidal binnen handbereik.

In de mobiele app selecteer je bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst, terwijl je de woonkamer en keuken als actieve zones aanwijst. In deze ruimtes luister je vervolgens naar de gekozen nummers. Overigens speel binnen meerdere zones net zo gemakkelijk verschillende muziek af. Wel zo handig voor gezinsleden met een uiteenlopende muzieksmaak!

Het streamen van muziek via een muziekdienst als Spotify werkt uiterst simpel. Helaas heb je hiervoor wel een betaald Premium-abonnement nodig van 9,99 euro* per maand. Niet iedereen wil geld aan muziek uitgeven. Gelukkig zijn er meer afspeelopties. Zo kun je ook eigen opgeslagen liedjes naar multiroom audio-apparatuur streamen.

Dat is nuttig wanneer je een omvangrijke muziekcollectie op een laptop, pc of nas bewaart. In feite beheer je hiermee een muziekserver (gedeelde mediamap) in het netwerk. De mobiele app van het multiroom audio-systeem speurt binnen het thuisnetwerk naar aanwezige muziekservers, zodat je favoriete liedjes naar de gewenste draadloze speakers kunt streamen.

Naast het streamen van muziek speel je de liedjes als alternatief lokaal af. De meeste multiroom audio-apparaten hebben hiervoor een usb-poort. Sluit hierop een externe harde schijf of usb-stick met muziek aan en speel deze audiobestanden rechtstreeks af.

Afhankelijk van de gebruikte apparatuur kun je wellicht ook een externe geluidsbron met een kabel aansluiten, zoals een cd-speler, cassettedeck of draaitafel. Op die manier speel je de inhoud van een cd, cassettebandje of lp op meerdere speakers af. De meeste multiroom audio-apparaten beschikken over een analoge 3,5mm-geluidsingang om externe geluidsbronnen te koppelen. Uitgebreidere multiroom-systemen bevatten vaak ook een optische en/of coaxiale digitale ingang.

De kans bestaat dat muziekliefhebbers al een prima stereoset hebben staan. Die ruilen ze wellicht liever niet zomaar in voor een multiroom audio-systeem. Begrijpelijk, maar het één sluit het ander niet uit. Je kunt bijvoorbeeld een paartje traditionele speakers draadloos maken door een multiroom-component als bron op de bestaande versterker aan te sluiten.

Op die manier betrek je met gemak oude apparatuur binnen het multiroom audio-systeem en stream je dus via een draadloze verbinding muziek naar je oude vertrouwde luidsprekers. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Denon HEOS Link, Samsung LinkMate, Bluesound Node of Sonos Connect.

Wat is het beste multiroom audiosysteem?

Tegenwoordig valt er op het gebied van multiroom audio nogal wat te kiezen. Kies je eenmaal voor een bepaald merk, dan zit je min of meer voorgoed aan producten van deze audiofabrikant vast. Multiroom-producten van verschillende merken communiceren over het algemeen niet met elkaar. Kortom, het maken van een goede keuze is van ‘levensbelang’.

Twijfel je bijvoorbeeld tussen Philips, HEOS of Sonos? Of overweeg je om met Sonos of Bose in zee te gaan? Ga je voor een Samsung LinkMate of Bluesound Node om je stereosysteem draadloos te maken? 

Wie last heeft van keuzestress, zoekt online eerst naar een goede multiroom speakers test. Op die manier achterhaal je onder meer of het beoogde multiroom audio-systeem AirPlay ondersteunt, zodat iPhone- en iPad-bezitters rechtstreeks muziek kunnen streamen. Probeer verder gedetailleerde informatie over de geluidskwaliteit, aansluitingen en functionaliteit te vinden. Zo kun je de producten goed met elkaar vergelijken.

Audiomerken gebruiken voor hun multiroom audio-systemen verschillende benamingen. Deze benaming is onder meer belangrijk voor het downloaden van de juiste mobiele app naar een iPhone, iPad of Android-toestel. Zo is HEOS inmiddels een begrip onder bezitters van recente Denon- en Marantz-apparatuur. Yamaha spreekt over MusicCast, terwijl Pioneer en Onkyo het hebben over FlareConnect. Tot slot is BluOS het multiroom audio-systeem van Bluesound en NAD. Soms wisselen audiomerken ook nog eens van naam. Sony SongPal heet nu bijvoorbeeld Sony Music Center.