Xbox Series X kopen: tips voor je nieuwe Xbox (of Series S)
Inhoudsopgave
De Xbox Series X en Series S zijn de langverwachte opvolgers van de Xbox One-serie. Maar wil je een Xbox Series X kopen of juist een Xbox Series S bestellen, dan vraag je je misschien af wat deze nieuwe consoles van Microsoft zoal te bieden hebben. Of wat de verschillen tussen beide modellen zijn. Op deze pagina praten we je bij.
Wat is een Xbox?
Laten we bij het begin beginnen. In 2001 bracht Microsoft de eerste Xbox uit. Daarmee mengde het bedrijf zich voor het eerst in de consolestrijd. Sony en Nintendo hadden er ineens een geduchte concurrent bij. Zeker toen de eerste Xbox in 2015 werd opgevolgd door de Xbox 360. Deze spelcomputer werd een groot succes voor Microsoft, er werden meer dan 84 miljoen stuks verkocht. Geen wonder dat er in 2013 weer een krachtigere versie klaarstond: de Xbox One.
Van de Xbox One hebben we inmiddels zeven jaar plezier gehad. In de tussentijd stonden de ontwikkelingen op hardware-gebied uiteraard niet stil. 4K werd telkens meer de norm, evenals supersnelle ssd's. Wederom kon een nieuwe Xbox dan ook niet uitblijven, om van al dat moois te profiteren. De specificaties van de Xbox Series X en S liegen er dan ook niet om. Nu willen we je niet teveel met cijfertjes vervelen. Wat merk je er in de praktijk van?
Xbox Series X of Xbox Series S: Verschillen en overeenkomsten
Overeenkomsten
Belangrijk om te weten is dat de Xbox Series X en Series S dezelfde games afspelen. Sterker nog, op beide kun je ook Xbox One-spellen spelen. En Xbox 360-games. De consoles zijn namelijk backwards compatible, zoals dat in vaktermen heet.
De Series X en S kunnen beide games op maximaal 120 frames per seconde (fps) afspelen. Maar alleen als je tv dit signaal kan ontvangen. Mocht je geen 120 Hz-televisie hebben, dan is 60 fps de hoogst haalbare snelheid. Voor de meeste spellen is dit nog altijd de norm.
Beide hebben eveneens een functie met de naam Quick Resume. Vanwege de ssd zijn spellen vliegensvlug ingeladen. Start de consoles op en speel binnen enkele seconden verder waar je de vorige keer gebleven was.
Verschillen
Op de Xbox Series X zien games er scherper uit omdat deze console - in tegenstelling tot de S - games in 4K-resolutie kan weergeven. De Series S kan maximaal 1440p aan. Omdat de X een betere grafische chip aan boord heeft en meer werkgeheugen bezit, draaien spellen er ook beter op.
Over het algemeen kun je stellen dat de Xbox Series X voor gamers met een 4K-tv is en de Series S voor iedereen met een full hd-tv of 1440p-monitor. Door middel van upscaling zien Series S-games er overigens alsnog goed uit op een 4K-tv. De console is daar gewoon op aan te sluiten.
De Xbox Series X heeft daarnaast als enige een diskdrive. Er passen fysieke schijfjes in en de console kan ook 4k-blu-ray-films (ultra-hd) afspelen. De Series S heeft geen diskdrive. Spellen zijn daarop alleen digitaal te downloaden, zoals je gewend bent van smartphones.
Het downloaden van games doe je naar de ssd van de Xbox. De Xbox Series X biedt 1 TB opslagruimte, de Series S 512 GB. Een deel daarvan wordt opgesnoept door het besturingssysteem. Als je het zo leest, komt de Series S er wellicht wat bekaaid vanaf. Maar deze variant heeft één belangrijk voordeel: de prijs. De Series S kost namelijk 299,99 euro. De Xbox Series X is een stuk duurder, 499,99 euro. De Series S is tot slot compacter en dus makkelijker in je interieur weg te werken.
Xbox-accessoires: Controllers en extra opslag
De Xbox-consoles worden geleverd met een controller en een high-speed hdmi-kabel. Je kunt dus gelijk aan de slag. Wil je samen met anderen spelen, dan kun je een losse Xbox-controller aanschaffen. Of als je nog een Xbox One-controller over hebt, dan kun je die ook gewoon op de Series X en Series S aansluiten.
Controllers van Microsoft zelf kosten gemiddeld zo'n 50 á 60 euro. Daarnaast kenmerkt de officiële Elite-controller zich door een hoge mate aan finetuning, maar deze is door zijn hoge prijs vooral geschikt voor gamers die bijvoorbeeld op hoog niveau competitief spelen.
Mocht je na een tijdje niet meer genoeg ruimte op je Xbox hebben om nieuwe spellen te installeren, investeer dan eventueel in een externe ssd. De Storage Expansion Card van Seagate biedt 1 TB extra opslagruimte en is speciaal ontworpen voor de Xbox Series X en Series S. Er hangt een wel een pittig prijskaartje aan, zo'n 260 euro.
Xbox Series X/S games, Game Pass en multiplayer
In de winkels vind je (nog) geen spellen die specifiek voor de Series X of Series S ontwikkeld zijn. Heel simpel: als er Xbox op het doosje staat, dan spelen de nieuwe consoles deze games gewoon af. Een onderliggend systeem genaamd Smart Delivery zorgt ervoor dat jij altijd de beste versie van de game te spelen krijgt die jouw console aankan.
Sommige games hebben een extra logo op de voorkant van het doosje. 'Optimized for Series X', staat er dan op. Dit betekent dat de game in kwestie beter presteert op de nieuwste console van Microsoft. Laadtijden zijn korter en grafisch ziet alles er een stuk indrukwekkender uit.
Ook kun je een abonnement nemen op Game Pass, wat een soort Netflix voor games is. Voor 9,99 euro per maand kun je daarmee onbeperkt gamen, waarbij je de keuze hebt uit talloze Xbox-titels. Daar komen ook maandelijks nieuwe games bij, je bent dus echt niet zomaar uitgespeeld!
Wil je online multiplayer spelen, dan heb je nog altijd een Xbox Live Gold-abonnement nodig. Beide abonnementen zijn samengevoegd in het Game Pass Ultimate-abonnement, dit kost 12,99 euro per maand. De diensten zijn ook afzonderlijk af te nemen. Een maandje Xbox Live Gold kost je dan slechts 6,99 euro.